Bare en mor (Innbundet)

Serie: Barrøy-serien 4

Forfatter:

Bare en mor er fjerde bok i den bestselgerserien om Ingrid Barrøy. Boken er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen. Les også: Fem Roy Jacobsen-bøker du må få med deg

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202688929
Kategori: Romaner
Omtale Bare en mor

Etter den lange reisen er Ingrid tilbake på Barrøy. Livet er tilsynelatende stabilt, men krigen kaster fortsatt skygger over landet. Kollaboratører får unngjelde, andre ønsker desperat å glemme.

En dag kommer en fem år gammel gutt til øya, til Ingrid og hennes kjødelige datter, Kaja. Kort tid etter forsvinner guttens far på mystisk vis, og Ingrid tar igjen ansvaret. Men hva er det med Mathias, den lille gutten som fra nå av blir en sentral del av Barrøy-samfunnet?

Bare en mor er fjerde bok i en fortelling som har gledet hundretusener i inn- og utland. Fortellingen om Ingrid Barrøy, som begynte med De usynlige og fortsatte med Hvitt hav og Rigels øyne, er en romanserie for alle som vil forstå mer av landet vi lever i. Bare en mor er en roman om ansvar, foreldreskap og oversette sider ved vår nære fortid. Med en usedvanlig kvinne i hovedrollen.

Til toppen

(...) poetisk, virtuost, varmt og vakkert.
VG

Andre utgaver

Bare en mor
Bokmål Ebok 2020
Bare en mor
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Bare en mor
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser Bare en mor

Jeg forlanger at denne boka blir lest 20.10.2020

«Roy Jacobsen skriver sant, ømt og krast om slitets og omsorgens hverdagshelter.»

 
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

Den halvgamle kvinnen og havet 01.10.2020

 
Terje Eidsvåg, Adresseavisen

Bare en fantastisk bok - rett og slett 01.10.2020

«Roy Jacobsen har føyd et nytt kapittel til mesterverket sitt.»

«I et fortettet, poetisk og vakkert språk tegner han et stort persongalleri med kjærlighet og klokskap.»

 
Jan Ø. Helgesen, Nettavisen

Vart, vakkert og illevarslende 30.09.2020

«Roy Jacobsen griper tak i leseren fra første stund i sin nye roman om livet på Barrøy.»

«Det er en ren nytelse å lese Roy Jacobsens roman «Bare en mor».»

««Bare en mor» er en roman som holder leseren fanget fra første til siste setning.»

 
Marius Wulfsberg, Dagbladet

For en tilbakekomst! 30.09.2020

«Det er en vakker og intens roman Roy Jacobsen har skrevet.»

«Ingen skildrer Helgelandskystens kyst- og kulturhistorie som Roy Jacobsen.»

«(...) poetisk, virtuost, varmt og vakkert.»

 
Guri Hjeltnes, VG

« En sterk og intim historie om en nordnorsk storfamilie som setter avtrykk i vår kulturhistorie.»

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

Roy Jacobsen hever nivået i siste bind 01.10.2020

«Roy Jacobsen skiller seg ut med et lysende morsportrett (...)»

« (...) det beste Roy Jacobsen har skrevet om livet på Helgelandskysten (...)»

Ingunn Økland, Aftenposten

Fortiden som speil for nåtiden 30.09.2020

«Roy Jacobsens fortellinger om øyfolket på Helgelandskysten ligner etterhvert en storslått saga om menneskets grunnvilkår i kamp med naturen.»

«(...) knapp og stram skrivekunst av velkjent Roy Jacobsen kvalitet.»

«Roy Jacobsens egne ord om at «en historisk roman skal være en samtidsroman» føles sann. Forfatteren er en mester i dialoger der hemmeligheter og trivialiteter danner minefelt og spenninger.»

Turid Larsen, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Roy Jacobsen er født i 1954. Han har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også serien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015) og Rigels øyne (2017). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen. Bind 4, Bare en mor kom høsten 2020.

Oversikt over Barrøy-serien finner du her.

I 2019 kom Mannen som elsket Sibir, basert på erindringene til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953). Boken er skrevet i samarbeid med Anneliese Pitz.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 43 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen, og både De usynlige og Hvitt hav ble nominert til Den europeiske litteraturprisen i hendholdsvis 2017 og 2022.

I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Bøker i serien