Axel (Innbundet)

Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen

Forfatter:

Axel Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr, og Torgrim Eggen har som den første samlet trådene til dette enestående kunstnerlivet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 624
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202315597
Kategori: Biografier
Omtale Axel

Vinner av Brageprisen i sakprosa 2019. AXEL er den første uautoriserte biografien om dette enestående kunstnerlivet. AXEL forteller om hvilke ideer og begivenheter som skapte ham, og om Axels eget bidrag til å skape den verdenen vi har rundt oss i dag.

Axel var den siste av sitt slag. Nei, den eneste.

Axel Jensen (1932-2003) var arvingen til et kjøttimperium som vendte ryggen til pølsene og i stedet ble opprører, eventyrer, sjømann og forfatter. En fluktvei, kalte han det. Han oppfattet seg som en outsider, både i den velstående familien og i skolemiljøet på Oslos vestkant, men han forble også en outsider i det litterære Norge – selv om han regnes som en av etterkrigstidens mest sentrale og nyskapende forfattere.

Jensens liv ble et fantastisk, kaotisk og myteomspunnet eventyr som ofte gikk i ett med hans egne bøker. I livet og som forfatter var han en nomade og en kosmopolitt. «Hjem» var et fremmedord for Axel. Han var rusmisbruker, voldelig, en lystløgner, kronisk upålitelig i pengesaker og fullstendig uegnet som ektemann og far.

Til toppen

Mesterlig om Axel Jensen
Fædrelandsvennen

Andre utgaver

Axel
Bokmål Ebok 2019
Axel - Fra smokken til Ovnen. Storyen om Axel Jensen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Axel
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Torgrim Eggen:

Anmeldelser Axel

Frekk, spenstig og smellvakker på sitt øgly vis 21.11.2019

«Det er så frekt, fortettet og flott.»

 
Vidar Kvalshaug, BOK365

Dyptgripende om den briljante drittsekken 09.11.2019

«Torgrim Eggen har utført en bragd med denne biografien; det har vært en skakende og underholdende reise i det trøblete livet til den geniale råtassen.»

 
Stein Roll, Adresseavisen

Mesterlig om Axel Jensen

«Beretningen har et engasjement, en språklig lekenhet og en oversikt som imponerer.»

 
Jon P. Knudsen, Fædrelandsvennen

EN UTVILSOM BRAGD 08.11.2019

«[...] Jensens kamp med seg selv og med verden omkring, blir brutalt og levende skildret i Torgrim Eggens formidable biografi.
Det er en utvilsom bragd Eggen har utført. Forfatterskapet presenteres i full bredde, inkludert de uferdige prosjektene. Vi får også detaljerte skildringer av hans talløse romantiske forhold og de ville prosjektene han prøvde å iverksette.
[...] Det er besettende moro og dypt rystende å lese denne biografien.»

 
Jon Rognlien, Dagbladet

En god story om et ekstremt liv 02.11.2019

 
Sindre Hovdenakk, VG

Aldri et kjedelig øyeblikk

«En av norsk litteraturs mest breiale og myteomspunne forfattere har fått den biografien han fortjener.»

Anne Merethe Prinos, Prosa

ein suverent fortald biografi om ein mindre suveren «draumesjåande» forfattarar.

« ein suveren tekst [...] kven skriv betre sakprosa enn dette?»

ARILD PEDERSEN, Dag og Tid

En bok kan både være trist og forrykende 13.11.2019

«[...] Med en tålmodighet og flid som nærmest er beundringsverdig viser Torgrim Eggen at det fantes et Etterkrigs-Norge som var noe annet enn sosialdemokrati, Einar Gerhardsen og Reiulf Steen.
[...] Torgrim Eggens biografi er en mangeslungen fest.»

Knut Hoem, NRK

Et liv i bevegelse 09.11.2019

«Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi er vanskelig å legge fra seg – og et mørkt portrett av kunstneren som ung egoist.»

Kåre Bulie, Klassekampen

Kostelig portrett av en tvilsom type

«Torgrim Eggen er med god grunn nominert til Brageprisen for biografien om Axel Jensen.
[...] Axel Jensen er fremdeles av interesse fordi han representerer en uvanlig kurs i norsk litteratur. Biografien tar form av en alternativt kulturhistorie idet Eggen følger linjen fra okkultismen til ruseksperimenter og hippiebevegelsen.»

Ingunn Økland, Aftenposten

Suverent fortalt om mannen med ni liv

«Eggen har virkelig dykket ned i stoffet, fordøyet det, gjort det til sitt eget. Han har Jensens liv i fingertuppene. Resultatet er en umiddelbar og nær tekst: Flere av scenene og tidsbildene er så levende skildret at man føler man er der, på den greske øya Hydra, i Saharaørkenen, i et maharaja-palass i Himalaya, i ei rorbu i Nordland, eller på vei nedover Drøbaksundet i båten «Shanti Devi».
[...] 600 sider om Axel Jensen kan virke i lengste laget. En bok for spesielt interesserte, kanskje? Niks. Denne storyen blir faktisk aldri kjedelig. Det er nemlig ikke bare en biografi om en mann, hans kaotiske liv og elleville påfunn, men nesten like mye en beretning om kulturstrømningene i samtiden hans. Eggen skildrer tidsånden gnistrende godt (et eksempel: «I februar 1994, idet nasjonen går inn i en slags bad tripp av vettedans, munnharper og rallarhatter under Lillehammer-OL, begynner Axel å publisere kronikker i et tempo som kan minne om den store alternativspirituelle vårløsningen i 1955»). Boken er spekket med fun facts som vil gi vann i munnen til alle som interesserer seg for populærkulturhistorien fra vår nære fortid. I tillegg er det en rørende beretning om alle rundt Jensen, de som påvirket ham, inspirerte ham, irriterte ham, assisterte ham, gjorde ham til den forfatteren – og det mennesket – han ble. «Den er også sprudlende, perspektivrik, poetisk og tidvis veldig morsom», skriver Eggen i en av mange analyser av Jensens verk. Det samme kan sies om «Axel»: et medrivende dypdykk i et liv levd helt på – og ofte over – grensen.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Svindler med stil

«Stor og velskrevet underholdning, men også en avslørende og sterk fortelling om misbruk av mennesker, om løgner og bedrag og store litterære prosjekter som aldri lander.»

Turid Larsen, Dagsavisen

Axel Jensen - fra smokken til ovnen 03.11.2019

Torgrim Eggen balanserer i en lesefest av en biografi på stram line mellom Axel Jensens liv og verk. [...] Eggen trenger bak mytene og skiller mellom fakta og fiksjon uten å bli kjedelig. Han har funnet nye interessante ting i Jensens etterlatte papirer og intervjuet familie, venner og bekjente. Resultatet har blitt en pageturner. Eivind Tjønneland, Ny Tid

Til toppen

Om forfatter

Torgrim Eggen er født 29. oktober, 1958 i Oslo. Han har studert musikk og spilt bass i bandet «The Cut» på 80-tallet. Han har vært journalist i Dagbladet, senere redaktør i Beat og Natt&Dag, og skriver nå anmeldelser for DN og Klassekampen.

I 1992 debuterte han med romanen Gjeld. Han høstet mange gode kritikker for den politiske satiren Trynefaktoren (2003). I romanen Hermanas (2006) har han lagt handlingen til Cuba på slutten av 70-tallet. I Manhattan (2007) skriver han engasjert og kunnskapsrikt om New York noe han også gjør i det kritikerroste byportrettet Berlin (2013). Torgrim Eggens siste roman Jern kom ut i 2010. Det er en skarp, rik og fabulerende endetidsroman. I 2015 ga han ut boken om Hjemmebrenning. En destillert norgeshistorie, med Jon Bertelsen og Rudi Høynes.

i 2019 kom Torgrim Eggens bok Axel. Fra smokken til Ovnen - storyen om Axel Jensen, den første uautoriserte biografien om denne myteomspunne forfatteren. Anmelderne omtalte boken som mesterlig og briljant, og gav den en lang rekke høye terningkast. Boken fikk også Brageprisen i kategorien Sakprosa.