Avgrunnen (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 656
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Afgrunden
ISBN/EAN: 9788202509064
Kategori: Romaner
Omtale Avgrunnen

Mars 1918. Tvillingene Kaj og Ib Gottlieb reiser til Finland for å delta som frivillige i borgerkrigen som nettopp er brutt ut. Brødrene er med på det avgjørende slaget, stormingen av Tammerfors.

Til toppen

Andre utgaver

Avgrunnen
Bokmål Innbundet 2015
Avgrunnen
Bokmål Ebok 2015
Avgrunnen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Kim Leine:

Anmeldelser Avgrunnen

«Kim Leine skildrer tunge temaer med en stilistisk letthet anmelderen ikke trodde var mulig.[…] Han har et utrolig språklig overskudd, og de mange bibelske, litterære og idehistoriske referansene renner ut med den største letthet. Det samme gjør skildringen av de mange grusomhetene under den finske krigen, avstumpetheten til soldatene, det betente begjæret som ligger under. Leines selsomme humor bringer en letthet som forsterker brutaliteten.»

 
Cathrine Krøger, Dagbladet

«Mesterlig om hva som får folk til frivillig å gå i krig.»

 
Jon Åge Fiskum, Trønder-Avisa

«Sådan spænder Kim Leine sine enorme sejl ud. Aldri større, sjældent bedre. Man kan sige, at han åbner mere, end han lukker, spørger mere, end han svarer. Udfolder mere, end han indhøster, sårer mere, end han heler. For afgrunden er det dominerende felt, og her gives ingern færdige løsninger. Her er kun fald og opstigning, afmagt og spring.Men han har en stemme, der sjældent har været mere magtpåliggende at lytte til.»

Liselotte Wiemer, Kristeligt Dagblad

En fantastisk roman

«Alt føres til ende, og alt griber ind i hinanden. Det er, når man har lukket denne fantastiske roman, ingen løse ender.»

Jens Henneberg, Nordjyske Stifttidende

«Kim Leine har begået endnu en medrivende afgrundsdyrkende roman, med stor forstand på uforståeligheden i menneskers adfærd.»

Lasse Horne Kjældgaard, Politiken

«Sådan, Kim Leine! Så har den siste skeptiker også overgivet sig: Afgrunden er en bragende god roman!»

Henriette Bacher Lind, Jyllands-Posten

«Kim Leine har skrevet en ­tankevekkende roman om krigens brutalitet og om menneskene som utfører den. […] Samtidig åpner den intrikate handlingen for ulike tolkningsmuligheter og gjør at romanen engasjerer til siste side. […] Sist men ikke minst er Kim Leine en stor prosaist, og til tross for at krigsskildringene knapt er historisk korrekte, er det med sterke, sanselige og tidvis groteske bilder han skildrer krigen og gjør barbariet levende for oss lesere.»

Mari Reinholt Aas, Vårt Land

«Kim Leine skildrar godt og med sans for det groteske i både denne krigen og andre konfliktar brørne opplever, og det veks fram fleire spennande trådar og intrigar i romanen, som går føre seg på fleire kontinent og over meir enn tjuefem år, men det er skildringa av dei destruktive kreftene i mennesket som står att som det mest interessante.»

Odd W. Surén, Dag og Tid

Avgrunnen held det han lovar

«Det er eit driv i historiene slik Leine fortel dei, gjennom brev, minnetekster, krypterte meldingar, telefonsamtalar, refleksjonar, augevitneskildringar, piskande ritt gjennom finsk vinter og over meir eller helst mindre kvite laken. Ibs glede ved det formålslause drapet. Kajs kvaler ved mindre stolte deler av krigshistoria si. (...) Leine er ein av dei store i nordisk romankunst nett no, det skriv eg gjerne under på.»

Marta Norheim, NRK P2

«Leine har skrevet en medrivende tekst. Noe av det befriende er hvordan skjønnlitteraturen, og kanskje særlig romanen, kan tillate å la sine karakterer ta helt uventede veivalg og retninger uten at det nødvendigvis blir urealistisk. Både Kaj og Ib gjør saker og ting du skal ha god fantasi for å tiltenke en utdannet teolog og lege. Heldigvis har Leine denne fantasien, og vi følger gladelig med som lesere. Dette vitner om et overskudd, en fortellerglede som i denne voksne teksten er beundringsverdig.»

Jan-Erik Østlie, LO Media

Til toppen

Om forfatter

Kim Leine er en dansk-norsk forfatter, vokste opp i Norge og flyttet som 17-åring til Danmark, og utdannet seg til sykepleier. Han flyttet til Grønland hvor han bodde i 15 år. I 2004 kom han tilbake til Danmark, og debuterte i 2007 med romanen Kalak som har sterke selvbiografiske trekk. Boken handler om sykepleieren Kim som drar til Grønland for å komme bort fra en far som misbruker ham seksuelt, men livet der blir preget av destruktiv bruk av alkohol og narkotika.

Det store gjennombruddet som forfatter kom med den bredt anlagte romanen Profetene fra Evighetsfjorden, som skildrer kristne misjonærers forsøk på å omvende den fordrukne og ugudelige befolkningen på Grønland. Kim Leine ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen i 2013.

Avgrunnen (2015) er en stor fortelling om krig og fred gjennom tvillingbrødrene Kaj og Ibs skjebne i første halvdel av det forrige hundreåret. Vi følger dem fra den finske borgerkrigen, gjennom mellomkrigstiden og okkupasjonstiden i Danmark.

Rød mann/Sort mann (2018) er en uavhengig oppfølger av Profetene i Evighetsfjorden, og handlingen er lagt noe før i tid. Den røde mann er presten Hans Egede som leder kristningen av Grønland. Hans motstander er sjamanen Appaluttoq. Det blir et voldsomt møte mellom to kulturer.

Profetene i Evighetsfjorden og Rød mann/Sort mann er de to første bøkene i en trilogi. Se oversikt over utgivelsene i Grønlands-trilogien her. I 2020 kom Dansk standard, en grøsser om et søskenpar som blir gjemsøkt av fortiden.

Leine har også skrevet romanene Valdemarsdag (2009), De søvnløse (2016), og barnebøkene Skogpiken Skjerv (2016), Gutten som dro nordover med faren sin for å finne julenissen (2016) og Jenta som kunne snakke med hunder (2017).

Kim Leine skriver først sine bøker på dansk, så oversetter han dem selv til norsk.