Arven etter 1968 (Heftet)

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202700546
Kategori: Historie , Samfunn og debatt , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Arven etter 1968

Arven etter 1968 tilbyr en ny og tverrfaglig analyse av det lange 1968-opprøret, og drøfter virkningene av opprøret på politikk, samfunnsliv, filosofi, kunst, medier, litteratur, religion og pedagogikk fram til 2021.

1968-opprøret begynte rundt 1960, vedvarte inn i 1970- og 80-årene, og preger fortsatt samfunnsliv og tenkning over store deler av verden. I boka dominerer det norske perspektivet, men også USA, Frankrike og Tyskland er grundig analysert i egne kapitler.

Tidligere framstillinger av 1968 har i for stor grad vært dominert av rene historiefaglige perspektiver og norsk-nasjonale rammer. I tillegg har analysene sjelden tematisert den lange virkningshistorien av protestbevegelsene og motkulturene som fylte opprøret. Arven etter 1968 bøter på disse manglene, og gir dermed ny kunnskap om et opprør som i dag har fått en rekke arvtakere. Det gjelder #metoo-bevegelsen, «klimabrølet», miljøene bak #BlackLivesMatter, i tillegg til identitetspolitikken i regi av nye trossamfunn, etniske minoriteter, transpersoner og queer-bevegelsen.

Til toppen

Flere bøker av Knut Dørum, Øyvind Tønnesson og Ralph Henk Vaags:

Anmeldelser Arven etter 1968

«De faglige og fagteoretiske dypdykkene som foretas i boka, gjør den ytterst lesverdig. Flerfagligheten er dermed en styrke. I sum gir den godt bilde av hvordan ulike felt av av det norske samfunnet ble farget av internasjonale hendelser og strømdrag. Tekstbidragene er hver for seg grundige og gode.»

Ole Kallelid, Utdanning 14/2021

«Med utgangspunkt i et tverrfaglig prosjekt ved Universitetet i Agder, har vi nå fått flere spennende innfallsvinkler fra ulike fagdisipliner. Det lover godt og bør hilses velkommen.»

Tore Linné Eriksen, Klassekampen 16. oktober 2021

Til toppen

Intervju
Om forfatter

Knut Dørum er professor i historie ved Universitetet i Agder. Han har bred erfaring fra mange områder av historiefaget, fra jernalder til i dag. Han har skrevet fagartikler, lærebøker og oversiktsverk som dekker kristendom, statsutvikling, jus, ideologi, agrarsamfunn og byutvikling i middelalder og i tidlig nytid. I 2017 vant han og tre medforfattere sølvprisen for Europas beste lærebok. Les mer om Knut Dørum på Universitetet i Agder (UiA).
Dørum er medredaktør av Arven etter 1968 (2021) og Hans Nielsen Hauge. Fra samfunnsfiende til idol (2017). Han er også bidragsyter i Kvifor vart det slik? Norsk historie gjennom 10 000 år (2021) og sammen med Eirin Holberg har han skrevet Arendal før kjøpstaden (2018) og Frå høvdingdøme til statsmakt i Noreg ca. 200–1350 (2017).

Øyvind Tønnesson, født 1963, er førsteamanuensis i internasjonal historie ved Universitetet i Agder. Han har en ph.d. fra Universitetet i Oslo 2013 med avhandlingen With Christian L. Lange as a Prism: A Study of Transnational Peace Politics, 1899-1919. Han arbeidet i flere år ved Høgskolen i Lillehammers studieprogrammer i samtidshistorie og internasjonale studier og har skrevet artikler om fredssak og internasjonalisme.

Ralph Henks Vaags er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Han har produsert flere artikler og bøker i filosofihistorie, etikk, språkfilosofi og religionsfilosofi.