Ardennene 1944 (Heftet)

Hitlers siste sjansespill

Serie: Andre verdenskrig 

Forfatter:

Alexander Leborg (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 512
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ardennes 1944
Oversatt av: Leborg, Alexander
Serie:
ISBN/EAN: 9788202511487
Kategori: Historie
Omtale Ardennene 1944

I Ardennene 1944 forteller Antony Beevor om sammenstøtet som endelig brakk ryggen på Det tredje riket. 16. desember 1944 igangsatte Hitler det som skulle bli hans siste og høyst risikable forsøk på å vinne Europa. Ved å sette inn støtet i de snødekte skogene i Ardennene og brøyte seg vei til Antwerpen, håpet han å splitte de allierte og presse de allierte ut av krigen. Men slik skulle det ikke gå.

Til toppen

Andre utgaver

Ardennene 1944
Bokmål Ebok 2015
Ardennene 1944
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av Antony Beevor:

Anmeldelser Ardennene 1944

Nytt storverk om krigen i vest fra Antony Beevor

«Boka om Ardennerslaget er den ellevte i rekken av beretninger der Beevor med omfattende kunnskaper og ofte fremragende fortellerteknikk levendegjør vår nære historie.»

 
Arne Dvergsdal, Dagbladet

Mesterlig skildring av nazitysklands siste krampetrekning i Ardennene på tampen av annen verdenskrig

«Beevor får på mesterlig vis frem hvor avgjørende enkeltindividers personlighetstrekk kan være selv i et gigantisk militært maskineri.Bokens fremste styrke er kombinasjonen av historisk etterrettelighet og et levendegjort materiale. Krigens galskap trer frem i alle sjatteringer, fra tyske soldater som spiller storbandmusikk over høyttalere og lover amerikanerne pannekaker dersom de overgir seg, til grufulle nedslaktingsscener. [...] Beevors nærhet til soldatenes verden gjør dette til en uromantisk og sannferdig krigshistorie, som lukter krutt, død og djevelskap.»

 
Sten Inge Jørgensen, VG

Krigshistoriens mester, Antony Beevor, skildrer det siste, store slaget i Europa

«Den britiske krigshistorikeren Antony Beevor har atter en gang skrevet en oppsiktsvekkende bok om andre verdenskrig. [...] Han er nå etablertsom krigshistoriens ubestridte mester og er en internasjonal bestselger av de helt store.[...] Ardennene 1944 er blitt nok en velregissert og velskrevet fortellingav krigshistoriens mester. Den er drivende godt fortalt, ikke minst ved måten Beevor uanstrengt beveger seg på begge sider av frontlinjen. Mendet som gjør sterkest inntrykk er den beevorske vekslingen mellom makro- og mikro-perspektivet, mellom beskrivelsene av generalenes strategiske drøftelser og de vettskremte tenåringene som skal gjøre jobben.»

Jan-Erik Ebbestad Hansen, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Antony Beevor er født i 1946 og er utdannet ved Winchester og Sandhurst, der han hadde den berømte forfatteren og krigshistorikeren John Keegan som lærer. Beevor har tjenestegjort i den britiske arméen i England og Tyskland, og var offiser i regimentet 11th Hussars i årene 1967- 70. Han forlot imidlertid militærlivet for å vie seg til historiestudier og sitt forfatterskap. Antony Beevor følger opp en solid familietradisjon ettersom hans mor og bestefar også skrev bøker.

Antony Beevor debuterte som krigshistoriker i 1982 med The Spanish Civil War. Deretter ga han ut Inside The British Army (1990), Crete - The Battle and the Resistance (1991), og Paris after the Liberation 1944 -1949 (1994). Han er også bidragsyter til The British Army, Manpower and Society into the Twenty-First Century, redigert av Hew Strachan.

Paris after the Liberation 1944 - 1949 skrev han sammen med sin forfatterkone, Artemis Cooper. For denne boken ble Beevor og hans kone begge slått til riddere i Frankrike da de fikk prisen Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres. Denne spennende skildringen av etterkrigstidens Paris ble utgitt på norsk i februar 2005 med tittelen Paris - Etter frigjøringen 1944-1949.

Selv om Antony Beevor har skrevet fire romaner, er det hans historiske bøker som har gjort ham til en verdensberømt forfatter. Beevors store gjennombrudd kom med Stalingrad, som utkom på engelsk i 1998 og på norsk i 2002 (utgitt av forlaget Spartacus). Denne boken har solgt mer enn 1,2 millioner eksemplarer på verdensbasis. For Stalingrad fikk Beevor Samuel Johnson-prisen for faglitteratur, Wolfson History Prize og Hawthornden Prize.

Da Berlin - The Downfall 1945 utkom på engelsk i 2002, ble den i likhet med Stalingrad raskt en internasjonal bestselger. Rettighetene til begge disse bøkene er solgt til 25 land. I Norge ble også Berlin - Nederlaget 1945 en stor suksess da boken utkom i 2003.

Både Stalingrad og Berlin er kjennetegnet av sin nøyaktighet og av forfatterens grundige research. Det er Beevors store arbeid med å gjennomgå gamle russiske arkiver som har tilført ny kunnskap om disse avgjørende perioder i den annen verdenskrig. Etter at han foretok sine arkivundersøkelser i Russland, er tilgangen til disse kildene blitt mye vanskeligere.

Mysteriet Olga Tsjekhova utkom på engelsk i mai 2004. Boken fikk stor oppmerksomhet i internasjonale medier. Blant de som berømmet Beevor for boken, var forfatterne Anne Applebaum og Simon Sebag Montefiore, som begge er svært dyktige bidragsytere til historielitteraturen.

Da VGs anmelder Sindre Hovdenakk i oktober 2004 omtalte Mysteriet Olga Tsjekhova, skrev han blant annet dette:

"Fargerik beretning om et kunstnerliv i skyggen av politisk galskap... Dette er en biografi av den klassiske sorten, der Beevor tar seg god tid til å rulle opp Tsjekhovas fargerike familiebakgrunn. Boken inneholder medrivende tidsbilder fra Russland før og etter revolusjonen, i tillegg til at den gir et interessant innblikk i miljøet rundt Stanislavskijs banebrytende Moskva Kunstnerteater. Blant mye mer."

I 2003 fikk Beevor den første Longman-History Today Trustees' Award. Beevor er for tiden styreleder for Society of Authors og The London Library. Han er også gjesteprofessor ved School of History, Classics and Archaeology ved Birkbeck College, University of London.

Hans siste bøker på norsk er D-dagen (2009), Den andre verdenskrig (2012) og Ardennene 1944 (2015).

Beevor bor med sin kone og sine to barn i en stille gate i Fulham vest i London. I tillegg har han et hus ikke langt fra Canterbury, dit han trekker seg tilbake når han er inne i sine hardeste skriveperioder.

Bøker i serien