Annas himmel (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 48
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202387365
Kategori: Bildebøker
Alder: 5 - 20
Omtale Annas himmel

På en dag da alt verker og det faller spiker fra himmelen, snur Anna verden på hodet og tar pappa med på reise. Til et sted der de kan svømme med fuglene og fly med fiskene. Forbi Marianergropen og Krabbetåken, helt ut til bunnen av himmelen.

Til toppen

Hole tar barna med på en modig og poetisk reise, og han tar dem på alvor som tenkende og undrende mennesker.
VG

Flere bøker av Stian Hole:

Anmeldelser Annas himmel

Det er et hull i himmelen

"Stian Hole formidler livets store spørsmål med et enormt kreativt alvor og en rørende poetisk letthet.(...) Dette er bilder man aldri blir ferdig med, som har så mange lag at man kan lese boken hundre ganger etter hverandre, og stadig oppdage ny mening (...) Hole kombinerer undring, uro og kjærlighet på en svært lesverdig måte. Alt sammen med akkurat passe mengde humor og alvor.(...) Hole tar barna med på en modig og poetisk reise, og han tar dem på alvor som tenkende og undrende mennesker. Dette er oppvekstpensum. (...) La alle barn få del i Holes univers."

 
Mari Nymoen Nilsen, VG

Himlen er tung af lykke

"Norske Stian Hole gør det igen. Skriver og illustrerer en filosofisk og forførende billedbog for børn i alle aldre. "Annas himmel" synger en stor sang, lavt og stille. (...) ingen skriver og skaber billeder som Hole. Også om døden. (...) -Wauw udbrød fireogtyve 9-årige, da de fik bogen læst højt og så dobbeltsiden med påfuglen med snesevis af øjne. -Det er jo som et eventyr. Historien ender jo godt, for Anna og far har jo hinanden, udbryder en af poderne. Børn tager ikke fejl. Stian Hole har skrevet et eventyr uden sin lige. Et lille mesterværk, der mest af alt fortjener at være i stilheden, der sænker sig over flokken af niårige, da bogen lukkes."

 
Kenneth Jakobsen Bøye, Nordjyske Stiftstidende

Og så er han god til fregner

"Åndeløst smuk er Stian Holes billedbog om moren, der er død og har efterladt sin rastløse datter Anna og hendes far, der er stivnet i sin sorg. Illustrationerne og detaljerne er mageløse – som Edward Hopper tilsat nordlys.' Bogen er hverken lettilgængelig eller for læsere med sarte nerver, men den er til gengæld en ren åbenbaring."

 
Steffen Larsen, Politiken

Hvis bare mor kom tilbage

"Norske Stian Hole udskifter denne gang sine berømte Garmann-fortællinger med en poetisk historie i svævende smukke billeder om sorgfulde Anna.(...) Stian Hole photoshop-illustrerer i flyvske, drømmeagtige, svævende lette og vidunderlig billeder med flyvende, festklædte elefanter, med undervandshaver med fisk, fugle og sommerfugle, eller med mennesker og dyr, der lige så stille flyder i himlen eller i en Rousseau-agtig jungle-have.(...) Hole evner i »Annas himmel«, emnet til trods, at skabe en positiv og trøstende fortælling, som er let, men ikke overfladisk. Den er sugende smuk med en kant.

 
Kari Sønsthagen, Berlingske Tidende

Fantasien som livbøye

"Særdeles vakkert fra Stian Hole. (...) En av våre mest prisvinnende bildebokforfattere er ikke opptatt av å tekkes noen. Sånt blir det god litteratur av. En usedvanlig vakker og betydningsrik bildebok. (...) Det visuelle og verbale i «Annas himmel» smelter sammen, ordlige og billedlige betydninger spiller på lag."

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

"Stian Hole brillerer endnu en gang med et gennemarbejdet billedsprog mættet med symbolik og detaljer [...] De fleste vil sikkert tage bogen frem igen og igen. Jeg vil."

 
Bjarne W. Andresen, Jagoo.dk (DK)

Drømmer om livet etterpå

"Trøstende om de dødes hvilested, i Holes mesterlige billedspråk.(...) Den som vil fordype seg i detaljer har mange timer med glede foran seg, og vil også finne visuelle sitater fra Alice i Eventyrland. Hole er både sentimental og visuelt symbolladet, men fremfor alt lager han spennende og interessante billedbøker."

Morten Olsen Haugen, Aftenposten

Vidunderlig vakker

"Få norske bildebokskapere har oppnådd så stor anerkjennelse som Stian Hole. Bøkene om Garmann er nærmest blitt moderne klassikere. Nå har Hole levert et nytt kunstverk med boken "Annas himmel". (...) Aldri har Stian Hole vært mer fargesprakende. Aldri har fantasien fått slippe så til de grader løs, selv om trådene inn til den konkrete hverdagen hele tiden strekkes gjennom illustrasjonene. Og aldri har teksten vært knappere, Hole overlater mer og mer til oss som betrakter; han utfordrer forestillingsevnen hos store og små og viser omveier inn i de vidunderligste erkjennelser.(...) Alt henger sammen, og det er så nennsomt gjort, at det er en lykke å være leser og stadig oppdage nye forbindelser, nye tolkningsmuligheter, nye detaljer."

Anne Cathrine Straume, NRK P2

Dyk ned i himlen uden at drukne

"Stian Holes smukke billedbog Annas himmel sender lys ind i sorgens fristende mørke (...) På trods af collagernes tekstens detaljerigdom er der ikke et gram tilfældighed eller overflødighed i Annas himmel."

Anita Brask Rasmussen, Information

"Stian Holes lett gjenkjennelige bildeverden, på omslag eller i barnebøker er ofte så vakker at jeg gisper. De gode historiene om gutten Garmann med de innholdsrike, intense illustrasjonene har barn og voksne satt stor pris på – langt utenfor landets grenser.(...) Når verden blir så absurd at det føles som om noen «sender spiker ned fra himmelen», forsøker barnet å lede den voksne bort fra den vanskelige virkeligheten. (...) De to beveger seg svevende og svømmende gjennom Annas fantasiverdener. Som Alice og forfatteren Carroll i Eventyrland, som Tingeling og Peter Pan i Neverland. Her er en uendelighet å oppdage og fundere over både for liten og stor."

Hilde Diesen, Drammens Tidende

Forunderlig, fabulerende og fantastisk

"Det er symboltungt og slående vakkert - og det er morsomt. (...) Alt satt sammen i utsøkt fargespill, der hver ny side skaper et eget univers, samtidig som enheten er beholdt, visuelt så vel som tekstlig.(...) For barn vil Annas himmel være et eventyr å bla i, og for voksne en unik mulighet til å legge ut på fantasireise sammen med dem."

Liv Riiser, Vårt Land

Strålende bildebok

"Illustratøren og forfatteren Stian Hole leverer den ene praktboka etter den andre. Kanskje «Annas himmel» er den beste av alle? (...) Bildebruken er så vakker at hvert oppslag står strålende for seg selv. Men samtidig er det en fin og intens historie som fortelles om hvordan barnets evne til å overvinne sorg ved hjelp av diktekunst og bildeskapende evne.(...) Viser igjen sitt mesterskap som bildebokkunstner."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Stian Holes bog er meget smuk og stilig. Stian Hole er utrolig dygtig til at fremhæve, hvad der er vigtigt. Tekst og billeder passer perfekt sammen. Det er stille poesi på højt plan"

Damian Arguimbau, Barnebokkritikk.no

Vakre bilde av ei sorg

"Og Annas himmel imponerer, Hole lagar stadig avanserte digitale kollasjar. Anna med det raude håret er eit vakkert barn og det visuelle sentrum i boka. Her er også vakker natur, bjørkestammer og haustlauv, skyer, solsikker, påfuglar – spektakulære visuelle motiv alt saman. Her er referansar til moderne kunst, til historiske personar og figurar frå Holes forfattarskap. Her er lekre visuelle detaljar i fleng."

Ingeborg Mjør, Dag og Tid

Dirrende vakkert

"«Annas himmel» er en bildebok full av undrende nytelse, både for voksne og barn. [...] Har du ennå ikke oppdaget bildebøkene til Stian Hole, så er du heldig: Det ligger et eventyr og venter på deg. [...] «Annas himmel» handler om sorg, men på en lys, levende – fantasifull og grublende måte. [...] Dette er en bok som oppleves på mange nivåer, og som kan – og skal – leses, ses, føles og tenkes – om og om igjen."

Helga Lilleland, Varden

"I Annas himmel påkalder Stian Holes digitalt mestrede collager sig trods en udmærket tekst simpelthen al opmærksomhed. De er fnuglette og knivskarpe, fulde av farver og humor og smerte, de er overraskende på en måde, der giver nye erkendelser. (...)"

Sara Nørholm, Kristeligt Dagblad

"Vårens vackraste bok"

Magnus Utvik, Sveriges televisjon

"Blant Stian Hole sine barnebøker er Annas himmel den desidert beste til nå. (...) Med Annas himmel bedriver Stian Hole stor forteller- og billedkunst. Annas himmel er et kunstverk."

Fred Uno Ljosland Huvenes, Absolutt KRS

"Annas himmel" - en vakker fortelling om døden og livet

"«Annas himmel» er sjelden, vakker og spesiell - ei perle av ei barnebok til alle generasjoner. Boka egner seg godt til lesning og undring sammen. [...] Her er så mange lag at man kan lese boken hundre ganger etter hverandre - og stadig vil barn og voksne kunne oppdage noe nytt og annerledes i alt det vakre, særpregede materialet. [...] Det er flere som har skrevet om sorg for barn, men Hole gjør det på en helt egen måte [...] Hole kombinerer undring, uro, varme og kjærlighet på en svært leservennlig måte. Alt sammen med akkurat passe mengde munterhet, humor samt bevegende alvor. [...] Hole tar oss med på en modig og poetisk reise, og han tar barna på alvor som tenkende og undrende mennesker. Dette er rett og slett oppvekstpensum innenfor spesialpedagogikken og berikende lesning for absolutt alle barn. Denne boka bør finnes på skolebibliotekene for å kunne benyttes i barns møter med sorg, savn og alle spørsmålene knyttet til dette. Stian Hole formidler rett og slett livets store spørsmål med enormt kreativt alvor og rørende poetisk letthet. «Annas himmel» fortjener mange, mange lesere"

Vigdis Hegg, Spesialpedagogikk

Til toppen

Om forfatter

Stian Hole (1969) er en norsk grafisk designer, illustratør og forfatter av barnebøker. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris.

For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award 2007 som den første norske forfatter noensinne. For Garmanns sommer fikk Stian Hole også Deutscher Jugendliteraturpreis 2010. Stian Hole er tildelt Brageprisen 2010 også for Garmanns hemmelighet.

Stian Hole har illustrert både bøker for voksne og barnebøker, bl.a. Sanne gleder med Lars Saabye Christensen og flere bøker med Synne Lea, hvor Nattevakt, en diktbok til barn, fikk Brageprisen i 2013.

Et samarbeid med danske Kim Fupz Aakeson resulterte i boken Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom (2020).