Afrika (Innbundet)

Fra de første mennesker til i dag

Forfatter:

Akademisk kvarter - en podkast fra Cappelen Damm Akademisk: Er det mulig å samle hele Afrikas historie mellom to permer?

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 392
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202566326
Kategori: Historie , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Afrika

De første stegene på vei mot vår egen art, Homo sapiens, ble tatt i Afrika for sju–åtte millioner år siden. Ikke i noen annen verdensdel har mennesker levd like lenge, og vi kan alle følge våre gener tilbake til dette kontinentet.

I denne boka tar forfatteren oss med på en lang og spennende reise helt fram til dagens Afrika, som rommer 1,3 milliarder mennesker fordelt på 55 stater. Boka formidler oppdatert kunnskap og nye perspektiver med stor fortellerglede, og løfter fram forholdet mellom mennesker og natur på dette mangslungne kontinentet.

Alle deler av Afrika får rikelig plass, samtidig som forbindelsene til andre deler av verden er en av historiens hovedlinjer. Gjennom kart, bilder og personportretter rykker afrikanerne oss nærmere, og viser at vi både har en felles fortid og en felles framtid.

Til toppen

Forbløffet har jeg bladd i historieverket til Tore Linné Eriksen om Afrika, alt jeg ikke ante noe om. Det er en bok på 400 sider, full av illustrasjoner og anekdoter, historier og analyser, skrevet sånn at hvem som helst kan forstå dem.
Tomm Kristiansen, Urix på lørdag

Flere bøker av Tore Linné Eriksen:

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Afrika

«I sitt verk «Afrika: Fra de første mennesker til i dag» byr Tore Linné Eriksen leserne på en mesterlig gjennomgang av Afrikas historie. [...] et ytterst solid historiefaglig håndverk som er sikret en sentral plass hos enhver med interesse for Afrikas og, ikke minst, menneskehetens historie og utvikling.»

Jonas Fossli Gjersø, Tidsskrift for samfunnsforskning 3. februar 2021

«Den perfekte boken for alle som vil gjøre noe med det store, afrikaformede hullet i sin historiekunnskap. [...] Eriksen lar aldri fokuset på Afrika og afrikanere glippe. Han gjør seg flid med å vise at Afrika før europeere ikke var en isolert verdensdel, og at kontinentets historie virkelig ikke er homogen. Dette er afrosentrisk historie, som godt plasserer afrikansk historie i den norske allmennhetens historiekunnskap. Alt i alt er denne boken et eksempel på glimrende historieformidling.»

Elisabeth Lysfjord Barlaug, Fortid 4/2021

«Afrika. Fra de første mennesker til i dag er uvanlig velskrevet. [... ] [Den] er med andre ord svært instruktiv og egnet for undervisning, kanskje særlig for videregående skole og grunnkurs i afrikansk historie. Ikke minst er den egnet for alle lesere som har interesse for Afrika og obligatorisk for nordmenn som av ulike grunner har sitt arbeid der. Heller enn å vise Afrika som åsted viser den at afrikansk historie kan studeres av alle som har sans for «the craft and wonder of history».»

Anne K. Bang, Historisk tidsskrift 1/2021

«Verket er eit velskapt avkom av eit langt forskarliv, og det suverent mest pedagogiske og opplysande oversiktsarbeidet om emnet på norsk til nå. [...] Ikkje minst er verket uvanleg velskrive, lett og variert i syntaksen og framfor alt klar i framstillinga.»

Jon Langdal, Bok og Bibliotek 2/2020

«Det ressursrike kontinentet fikk altså det verst tenkelige utgangspunkt for å følge resten av verden inn i den moderne tid, som startet med industrialismen. Dette har Tore Linné Eriksen skrevet en fantastisk bok om. [...] Forfatteren har lagt ned et formidabelt arbeid i å levendegjøre noe som kunne blitt en tørr geografitime.»

Fartein Horgar, Legekunsten 1/2020

«... en bauta av en bok. [...] Dette er mer enn en bok som kan leses fra side 1 til side 371. Det er et oppslagsverk med kart, tegninger, bilder, rammeartikler, tabeller og portretter av viktige personer - på godt og vondt. Kapittelinndelingen gjør det lett å finne frem.»

Jan-Erik Smilden og Ole Walberg, Aftenposten historie 3/2020

Nordmand fortæller levende og indsigtsfuldt om Afrika 15.02.2020

«Nu har Eriksen samlet sin imponerende viden i bogen ”Afrika – Fra de første mennesker til i dag” ... [...] Den fortjener at få mange læsere også i Danmark.»

Klaus Winkel, globalnyt.dk

«Med et svært vellykket flettverk av historier går Tore Linné Eriksen i rette med dystopiske framstillinger av Afrika . [...] Afrika er i endring og det er derfor all grunn til å lese Afrikas historie og samtid på nytt – som Tore Linné Eriksen her gjør i dette flotte, bredt anlagte bokverket ment for den alminnelig interesserte leser.

Bjørn Enge Bertelsen, Klassekampen

«Afrika er blitt en ypperlig praktbok til å ha liggende framme. For den skal ikke opp i kontorhyllen, men ligge ved sofaen der barnebarn ødelegger søndagsroen under middagsbesøket med spørsmål og oppmerksomhetskrav: Boken er en døråpner med sine mange korte, tematiske fortellinger som kan inspirere til å grave videre ...»

John Y. Jones, Ny Tid

«[Boka] er svært leservennlig. Språket er enkelt og teksten rik på underkapitler med gode overskrifter og dertil innsiktsgivende figurer og tabeller. Forlaget har gitt rom for å bruke rikelig med bilder av kunst og fotografier fra den politiske utviklingen. Afrika er rett og slett en fargerik vakker bok som vil kunne interessere svært mange.»

Randi Rønning Balsvik, nordnorskdebatt.no

«Tore Linné Eriksens afrikahistorie er en triumf av en bok [...] Når man skal komprimere en million års historie mellom to permer, i en bok på knappe 400 (store) rikt illustrerte sider, står man i fare for å ty til oppramsing. Men Eriksen får også tid til forklaringer og omveier, til beretninger om enkeltpersoner, kulturelle bevegelser og refleksjoner om historiefaget. Det er i det hele tatt et rikt og komplekst bilde av Afrika Eriksen tegner. [...] fortjener å bli stående som et standardverk i mange år.»

Andreas Viestad, Morgenbladet

Brilliant lærebok om Afrikas historie 09.01.2020

«... Linné Eriksen argumentere godt og overbevisende for sin tilnærming til hvordan Afrikas historie kan skrives. I innledningen «Er det mulig å skrive Afrikas historie» anmelder han langt på vei sin egen bok. Forfatteren henfaller heller ikke til gammel marxistisk retorikk om økonomisk utbytting og nyliberalisme som den viktigste forklaring til mangel på utvikling. Videre bidrar han til å nyansere standpunktene til både afrooptimistene og afropessimistene. [...] Boka burde være obligatorisk for alle som studerer, er interesserte i eller reiser til Afrika.»

Terje Vigtel, Bistandsaktuelt

«En ypperlig «totalhistorie» som skildrer Afrikas variasjon i vegetasjon, kultur og politikk – rikt illustrert med kart og diagrammer. [...] Det er vanskelig å yte boken rettferd i en kort anmeldelse, så la meg slå fast at boken er skrevet for et allment publikum, og at den er svært god. Gjennom en kløktig kombinasjon av geografiske, historiske, lingvistiske, biologiske, samfunnsvitenskapelige, økonomiske og politiske perspektiver skrives en «totalhistorie» som er rikholdig og har god flyt.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 1/2020

«Det skulle ikke være mulig å fortelle Afrikas historie fra de første mennesker til i dag i én bok. Men det er nettopp det Tore Linné Eriksen har gjort. [...] Jeg tror at alle som på ulike vis er interessert i dette enorme kontinentet, vil ha stor glede av å gi seg i kast med Afrika. I tillegg til alt boken har å by på, finner vi også en oppdatert og fyldig litteraturliste der forfatteren henviser til et stort antall bøker, ikke minst skrevet av afrikanske forfattere.»

Jon Magne Lund, Vårt Land

«Tore Linné Eriksen argumenterer avslappet og lite polemisk for at det er få grunner til fortsatt å være eurosentriker. Vi kommer uansett alle sammen fra Afrika. [...] Med både bilder, rammetekster og kakediagram er det ikke til å komme unna at «Afrika» har et visst preg av lærebok, men boken befinner seg i så fall helt i toppsjiktet i sjangeren. Hver billedtekst er gjennomtenkt, og det er ikke dumt å få belagt med et diagram hvor liten del av kaken en afrikansk bonde får for en kopp kaffe til tretti kroner på kaffebar i London (14 øre). [...] Med sin bok har Tore Linné Eriksen bevist at det er fullt mulig for en allment interessert leser å finne en snarvei inn til alt hun ikke visste hun lengtet etter å vite om Afrika.»

Knut Hoem, nrk.no

Til toppen

Om forfatter

Tore Linné Eriksen (f. 1945) er historiker, faglitterær forfatter og professor emeritus ved OsloMet – Storbyuniversitet. Hans nyeste bok er Afrika. Fra de første mennesker til i dag (2019).