1793 (Innbundet)

Serie: Bellman noir 1

Forfatter:

Henning J. Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 384
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: 1793
Oversatt av: Gundersen, Henning J.
Serie: Bellman noir
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202586607
Kategori: Romaner og Krim
Omtale 1793

Høsten 1793 blir et lik funnet i Fatburen i Södermalm, innsjø forurenset av byens søppel. Den døde har verken armer eller ben, men skadene er ikke av nyere dato.

Cecil Winge har vært Stockholms politikammer behjelpelig med sitt intellekt før. Nå skranter helsen, men det er umulig for ham å ikke gjengjelde en tjeneste. Tiden er knapp, og vinteren skal bli den vanskeligste Stockholm har hatt på mange år.

Fra fire fortellerperspektiver avkler Niklas Natt och Dag den sengustavianske perioden sin staselighet og prakt. Han avdekker en æra av kjøtt og blod, lidelse og fortvilelse, men også håp og vilje til forandring, og det som sådde frøene til vårt eget samfunn.

1793 er Bellman noir, et knyttneveslag mot det idealiserte bildet av svensk 1700-tall.

Til toppen

"Usedvanlig spennende og velskrevet..."
Adresseavisen

Andre utgaver

1793
Bokmål Ebok 2018
1793
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
1793
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Niklas Natt och Dag:

Anmeldelser 1793

"(...) den svenske 39-åringen er en nykommer som har skrevet en krim som er usedvanlig god og som skiller seg godt ut fra de fleste av dagens krimbøker. For samtidig som det er en krim med bestialsk tilsnitt, er det også en historisk roman full av lukt og farger."

 
Leif Gjerstad, Bok 35.no

Genuin og grotesk krimdebut

"Usedvanlig spennende og velskrevet roman som henter inspirasjon fra klassiske forfattere."

"Et krevende detektivarbeid, med grusomme avsløringer i pillråtne omgivelser, er både medrivende og frastøtende, fordi forfatteren skriver så rått og godt!"

"Radarparet Winge og Cardell er en sann svir å følge, hvis man ikke er alt for finspist. Blod og gørr følger med, men mens den smarte juristen og den fysisk sterke begersvingeren nærmer seg den fryktelige oppklaringen, gir romanen leseren en utrolig spennende og nifs reise mot nattens ende. En anmelderkollega beskrev boken som en susende miks av Dickens, Balzac og Céline. Det skriver jeg gjerne under på!"

 
Stein Roll, Adresseavisen

"(...) en både smart og spennende historie som man husker lenge."

 
Sindre Hovdenakk, VG

Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut

"Rent umiddelbart fortoner Niklas Natt och Dags (ja, han heter faktisk noe så fantastisk!) glimrende debut, 1793, seg som et bekmørkt skjebnedrama om grotesk urett, armod og overgrep og nedarvet ondskap.(...) usedvanlig vellykket og givende som tidsbilde betraktet - i tillegg har den en klar og eggende overføringsverdi."Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

«Jeg anbefaler en på det sterkeste. En bemerkelsesverdig god bok.»

Leif GW Persson, .

Til toppen

Om forfatter

Niklas Natt och Dag er født i Stockholm i 1979, hvor han også er oppvokst, bor og arbeider som skribent. Hans forfedre slo ihjel Engelbrekt, mistet hovedstaden til Kristian Tyrann og ble tvunget til å flykte fra landet etter å ha krevd Jean Baptiste Bernadottes abdikasjon.

Bøker i serien