1001 natt (Innbundet)

den utrolige historien om to norske slaver i Alger

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202350130
Kategori: Romaner
Omtale 1001 natt

Da trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Børs seilte ut fra Norge i 1769, ante ingen av dem hva som ventet: et liv som hvite slaver i Afrika. En skjebne de delte med hundretusener av andre europeere.

På slavemarkedet i Alger tar historien deres en uventet vending: Niels Moss blir kastet i de beryktede slavefengslene, omgitt av ville dyr og desperate fanger.
Christian Børs blir den muslimske herskerens personlige kaffeskjenker, den høyeste stilling noen kristen hoffslave kan få. Men også den farligste.

1001 natt er en dramatisk og storslagen beretning med forbløffende paralleller til idag.
På bakgrunn av flere tusen sider med dagbokopptegnelser, brev, notater og upublisert arkivmateriale forteller Vetle Lid Larssen historien om de to nordmennenes kamp for å overleve i en brutal kultur, på et fremmed kontinent.

De norske slavene setter sin lit til at myndighetene hjemme i Danmark-Norge vil redde dem. Men hvordan skal styresmaktene i København reagere på den algirske aggresjonen: dialog eller konfrontasjon? Beslutningen blir fatal for de to nordmennene.

240 år senere reiser Vetle Lid Larssen til Algerie på sporet av den overraskende sannheten.
Les mer om boken her.

Til toppen

bokhøstens mest anbefalelsesverdige utgivelser
Dagbladet

Andre utgaver

1001 natt
Bokmål Lydbok-CD 2013
1001 natt
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
1001 natt
Bokmål Ebok 2013
1001 natt
Bokmål Lydbok MP3-CD 2013
1001 natt
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Vetle Lid Larssen:

Anmeldelser 1001 natt

"En spennende og velskrevet historie om hvit slavehandel på 1700-tallet."

 
Sindre Hovdenakk, VG

"Det er denne ukjente delen av norsk og europeisk historie Vetle Lid Larssen på sedvanlig stilistisk velopplagt, kompositorisk eksemplarisk og innholdsmessig fengslende vis tar for seg i 1001 natt. (...)Fremstillingen er forbilledlig nøktern og edruelig.

Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

"Dette er uansett en bok det er spennende å lese, og som klatrer på bestselgerlisten av temmelig forståelige grunner."

Bjørn Gabrielsen , Dagens Næringsliv

"Eg kan ikkje minnast at nokon norsk forfattar har gjeve att sjøkrigens kanontore og kamp med slike fargar, luktar, larmar og kjensler som Lid Larssen har(...) Han byggjer fundamentet sitt på eit enormt kjeldetilfang og bretter ut ein koloritt som angar av orienten og eventyret og som ikkje minst syner fram dei vilkårlege og brutale realitetane i det algirske samfunnet. Dette er ei fargesterk reiseskildring frå 1770-åra, samstundes som det er ei kriminalsoge om det marerittet to norske sjøfolk må igjennom".

Karsten Alnæs, Dag og Tid

"Forbilledlig dokumentarroman fra Vetle Lid Larssen om norske slaver i Algerie. (...) Hvordan det gikk med eskadren, og hvordan slavene tilslutt ble frigitt, skal ikke røpes her. Det er en del av den indre driv som gjør «1001 natt» til en av denne sterke bokhøstens mest anbefalelsesverdige utgivelser."

Cathrine Krøger, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Vetle Lid Larssen er født i 1960. Han debuterte i 1989 med portrettsamlingen Mannfolk. Året etter kom hans første roman, 2, som ble en stor presse- og publikumssuksess. Lid Larssen er en direkte og klartseende skribent fra blant annet Morgenbladet, Aftenposten og Dagbladet, og har utgitt flere romaner og essays. Den satiriske monologen Kongen (2006), var blant vinnerne av dramatikkonkurransen "100 og NÅ". I 2006 kom essayet Vardø Revisited (Suhrkamp). Vetle Lid Larssen har blant annet mottatt Arne Hestenes Journalistpris, Gullpennen og Sarpsborgprisen. Romanen Norske Helter kom i 2007, og i 2013 kom 1001 natt – den utrolige historien om to norske slaver i Alger.