Ut av ilden (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 360
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202438715
Kategori: Romaner
Omtale Ut av ilden

Hovedpersonen i Ambjørnsens nye roman heter Alexander Irgens og er Norges krimkonge. Med sin serie om Stig Hammer har han også lagt deler av det internasjonale krimpublikummet for sine føtter. Nå skal hans sjette roman, HØYE, MØRKE MENN, lanseres i stor stil på Lillehammer.

Her degges den store forfatteren for av en kvinnedominert bransje, mens han intervjues og bespises. Med seg på Lillehammer har han elskerinnen Vilde, en kruttønne av en kvinne som synes både han og den voldelige krimmen hans får latterlig stor oppmerksomhet. Vilde er imidlertid selv ikke uten voldelige tendenser, og når han krysser hennes grenser, går det skikkelig galt.

UT AV ILDEN er en underholdende skildring av bokbransjen, og drøfter den stadig økende råskapen som skal til for å holde på et stort publikum. Men dypest sett er det en roman om svik og unnfallenhet, om en forfatter som vet at han ikke har vært tro mot seg selv.

Til toppen

Andre utgaver

Ut av ilden
Bokmål Lydbok-CD 2014
Ut av ilden
Bokmål Ebok 2014
Ut av ilden
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Ut av ilden
Bokmål Heftet 2015
Anmeldelser Ut av ilden

Utsøkt oppgjør

"Romanen er et utsøkt og til tider morsomt oppgjør med en forlagsbransje hekta på krim og forfattere som lar seg drive med i ekstatisk jakt på nysalgssuksess."

 
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

Geip og alvor frå ein meister

(...)ein tankevekkande roman om ein forfattar som går på akkord med seg sjølv – som vel ein velfylt bankkonto framfor å utvikle sitt store, litterære talent. Dessutan imponerer forfattaren med naturskildringar som ingen annan nolevande norsk forfattar når opp til."

 
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Spenstig kritikk

"Ingvar Ambjørnsen er på sitt spenstigste og mest underholdende i sin velpoengterte avdekking av knep og grep for å selge krimlitteratur."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Det som begynner som relativt ufarlig harselas strammer seg til besk kritikk med en sjokkerende svir av en slutt.(...) Ja, Ingvar Ambjørnsen legger hjertet sitt i detaljene, tenker jeg, i de nydelige små hverdagsbetraktningene og de mange fyndige dialogene."

Anne-Cathrine Straume, NRK P2

"Det er blitt både beskt, poetisk og svært underholdende. En imponerende balansegang av en forfatter som sitter midt i det samme fatet.(...) Nettopp denne blandingen av samfunnskritikk og eksistensielt alvor gir denne romanen tyngde og litterær kraft. Her viser Ingvar Ambjørnsen hvilken fin forfatter han er.

Turid Larsen, Dagsavisen

"Puslespillet Alexander Irgens legges, og her er Ut av ilden en medrivende, forstyrrende, ubehagelig og flott roman.(...) De nostalgiske bildene som tegnes via Irgens fortellerstemme, er det få som gjør vakrere og enklere enn Ambjørnsen.(...)når det kommer til gåsehudfremkallende beskrivelser av mennesker - fæle som fine - og deres uforutsigbare handlinger er Ambjørnsen fremdeles en mester."

Asbjørn Slettemark, Aftenposten

Herlig raljering

"Ut av ilden er ikke bare en gjennomført underholdende roman om vår egen litterære sirkusmanesje, det er også en historie om en mann - tilfeldigvis en suksessrik forfatter - som er beruset og blind av sin egen storhet, som er svikefull og unnfallen overfor dem som står ham nær. Dette bildet av «forfatteren som dum mann» er både poengtert og skarpt - Ambjørnsen gjør svulstig patos om til poesi når det trengs."

Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende

Til toppen

Om forfatter

Ingvar Ambjørnsen er født i 1956, debuterte i 1981, og har utgitt bøker i flere sjangre - romaner, kriminalromaner, novellesamlinger, barne- og ungdomsbøker og essaysamlinger. Hans store gjennombrudd kom med romanen Hvite niggere (1986), en generasjonsroman som er blitt stående. Kritikerne fikk for alvor øynene opp for novellisten Ambjørnsen med Natt til mørk morgen (1997). Novellesamlingen Delvis til stede kom høsten 2003. Novellene er åpne, med mye handling og dialog, noen av dem nesten som små romaner. Forfatterens til sammen tre novellesamlinger er siden utgitt i Djevelens fødselsdag (2006 og 2016).

Med de fire romanene om Elling - Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999) - ble Ambjørnsen en av våre mest leste samtidsforfattere. Forfatterens humor og dype innsikt i menneskesinnet gjorde at romanserien om den ensomme Elling ble en stor salgssuksess, og innbrakte ham Brageprisen, Bokhandlerprisen og Riksmålsprisen. Bøkene danner utgangspunkt for flere filmer, samt teaterstykker som settes opp i mange land. I 2019 kom en oppfølger, Ekko av en venn, som fikk svært gode kritikker og solgte godt.

Se alle utgavene i serien om Elling her.

Innocentia Park (2004) er en annerledes roman fra Ingvar Ambjørnsen. Handlingen er lagt til Tyskland, og fortelleren, en tysk eiendomsmagnat, er en helt ny type i forfatterskapet. Det er en eksistensiell roman om tretthet, oppbrudd og dekadense, med ypperlige skildringer fra Hamburg og Berlin. I Tyskland foregår også En lang natt på jorden (2007). Romanen er en dypt menneskelig, bitende og underholdende skildring av en mann som føler han nærmer seg slutten, men får et ekstranummer blant de levende som han ikke hadde kunnet forestille seg.

I Opp Oridongo (2009) og Natten drømmer om dagen (2012) er Ambjørnsen tilbake i Norge. I sistnevnte møter vi vandreren Sune, som bryter seg inn i hytter i fjell- og skogsområder på Østlandet. Han stjeler proviant og flanellskjorta fra knaggen, men maler gjerne sørveggen samtidig. Ut av ilden (2014) er en underholdende og besk roman om en kriminalforfatter som går på akkord med seg selv.

Ambjørnsens bøker er utgitt i 31 land. Hele ni av bøkene hans er filmatisert, flere med stor suksess. Filmen "Elling" ble nominert til Oscar i 2001. Ambjørnsen har også mottatt Anders Jahres kulturpris, Willy Brandt-prisen og Hedersprisen fra Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

Ambjørnsen har i alle år vært en populær barne- og ungdomsbokforfatter. Mest kjent er kanskje ungdomsserien om Pelle & Proffen, som ble relansert med nytt design i 2005. Bøkene er også filmatisert og var utrolig populære da de kom i 1987. De leses fremdeles blant unge, og tar for seg de to Torshov-guttene som vikler seg inn i stoffmiljø, prostitusjon, miljøspørsmål, mord, nazistiske grupperinger og religiøse sekter. Døden på Oslo S ble av Bokhandlerforeningen kåret til 80-tallets beste barne- og ungdomsbok.

Se oversikt over utgavene av bøkene med Pelle & Proffen her.

Drapene i Barkvik presenterer oss for Fillip Moberg, 16 år, som bor hos onkelen sin etter at det har skåret seg helt med begge foreldrene. Onkel Ernst er journalist i Nye Kriminaljournalen og en ytterst dårlig fotograf. Fillip Moberg er et spennende bekjentskap som et skal bli morsomt å følge videre.

Samson & Roberto er en kritikerrost serie for de yngste. Her møter vi blant andre den lurvete hunden Samson og den smarte katten Roberto som driver Fjordgløtt Pensjonat der fred og vennskap blomstrer, men hvor det også merkelige tildragelser skjer. Serien inneholder bøkene Arven etter onkel Rin-Tin-Tei, Krakilske Kamerater, Pater Pietros hemmelighet og Kaptein Nero.

Se oversikt over utgaver i Samson & Roberto-serien her.

I over tjue år har Ambjørnsen, med Tyskland som utkikkspunkt, betraktet Norge og nordmenn med et skjevt blikk. Små og store begivenheter i verden har vært tema for hans krasse kåserier og aktuelle betraktninger. Med Svart på hvitt. Ytringer 1995 til 2012 er artiklene samlet i en bok.

Til forfatterens 60-årsdag kom Navnløs erfaring - lesninger i Ambjørnsens novellekunst 1994-2003 av Morten Auklend, med to bonusspor om forfatterskapet av Jon Rognlien.

Les Cato Schiøtz sin tekst om Ingvar Ambjørnsen på Bok365