Innsyn i praksis (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202670894
Kategori: Journalistikk og mediefag og Fagbøker
Fag: Journalistikk
Nivå: Akademisk
Omtale Innsyn i praksis

Kontroll over informasjon gir makt. Innsyn bidrar til at innbyggerne får mer oversikt og kontroll i eget liv. For en redaksjon handler innsynsarbeid om å ta makt og initiativ tilbake til redaksjonen. Vi får bedre oversikt, og kan lage bedre saker.

Innsyn i praksis er en håndbok for alle som vil lære seg hvordan de får tilgang til informasjon de har behov for. Boken tar deg med i jakten på varslingssaker i kommunen, elleville krimavsløringer og et rådhus som ble dumpet i skogen. En gjennomgang av lover og regler kombinert med tallrike praktiske eksempler gir leseren opplæring i bruk av ulike innsynsverktøy.

Visste du

  • at ett enkelt innsynskrav førte til at mange titalls tusen nordmenn fikk tilbake penger fra skatteetaten?
  • at du ofte kan kreve innsyn i opplysninger hos private virksomheter?
  • at bilder og lydfiler fra offentlige etater er dokumenter du kan be om innsyn i?

Til toppen

Anmeldelser Innsyn i praksis

«Boka er uhyre pedagogisk, og fri for akademisk jåleri. [...] selv om boka i hovedsak framstår som en lære- og hjelpebok for journalister, vil den kunne være uhyre nyttig for enhver person og organisasjon som ønsker å avdekke ting. Ikke minst vil den være nyttig for yrkesutøvere som møter befolkningens ønske om at de skal avlevere dokumenter som kan gi ny innsikt. [...] Viktigst av alt med boka er at den banker inn betydningen av etterrettelighet og fremskaffing av fakta, ispedd anbefalinger om høflighet og vennlig framferd i jakten på den. Slik blir boka et viktig verktøy i kampen mot «fake news».»

 
Valerie Kubens, Fedrelandsvennen

Til toppen

Om forfatter

Tarjei Leer-Salvesen har over 20 års erfaring som journalist, blant annet fra NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen. Nå jobber han i Fædrelandsvennen og sitter i Pressens offentlighetsutvalg.