Freud og det fremmede (Innbundet)

Forfatter:

Stian Bromark (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 90
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Freud and the Non-European
Oversatt av: Bromark, Stian
ISBN/EAN: 9788202236953
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Freud og det fremmede

Palestineren Edward Said går til jøden Sigmund Freud for å si noe viktig om konflikten i Midtøsten. Ved hjelp av psykoanalysens far forsvarer forfatteren tanken om splittet identitet. Utgangspunktet er Freuds iakttakelse om at jødedommens grunnlegger ikke selv var jøde, men egypter. Skarpt og elegant finner Said fragmenterte selvbilder hos Moses, Freud og seg selv, så vel som i den israelske stat og blant palestinske opprørere.

Freud og det fremmede setter konflikten mellom palestinere og jøder inn i en tankevekkende religiøs, historisk og politisk sammenheng. Fremfor å forsøke å skape en helstøpt identitet, oppfordrer Said oss til å se mulighetene i mangfoldet som kjennetegner den flerkulturell verden vi lever i.

Edward W. Said ble født av palestinske foreldre i Jerusalem i 1935. Han vokste opp i Kairo, og er utdannet i USA. Han arbeidet som professor i engelsk og litteraturvitenskap ved Columbia University i New York. Han har skrevet en rekke bøker om litteratur, politikk og musikk, deriblant Orientalismen (1978), Culture and Imperalism (1993) og Reflections on Exile and other essays (2000). Said var en ledende talsmann for den arabiske verden. Han døde høsten 2003 av leukemi.

Til toppen

Om forfatter
Edward Wadie Said (1935-2003) var en palestinsk-amerikansk litteraturhistoriker og forfatter, mest kjent for boka Orientalismen (1978), og for å ha introdusert begrepet orientalisme for å forstå forholdet mellom Europa og Asia.

Etter at familien hans ble drevet vekk fra Jerusalem i forbindelse med etableringen av staten Israel, slo Said og familien seg ned i Egypt i noen år, før de endte opp i USA. I 1963 ble han professor i engelsk og komparativ litteraturvitenskap ved Columbia University, hvor han ble til sin død.