Bombingen av Elverum 11. april 1940 har av mange blitt karakterisert som en ren tysk terrorbombing og en hevnaksjon på grunn av kongens Nei. 35 familier mistet sine aller kjæreste og krigen kom med en slik intensitet og voldsomhet at mange også ble psykisk og fysisk såret for livet.
Elverum var et militært sentrum på Østlandet og et av få steder i landet som etter den tyske invasjonen fremdeles kunne ta imot og mobilisere soldater. Det var derfor livsviktig at Elverum ble forsvart slik at dette kunne skje. Like viktig var det for tyskerne å hindre at det skulle skje.
For første gang vil de militære disposisjonene for dette viktige frontavsnittet belyses.
«... løfter fram både den storpolitiske rammen, den dramatiske nasjonale historien disse aprildagene og den lokale: Elverum som militært sentrum fortsatte å ta imot og mobilisere soldater. Boken er massivt detaljrik i sine beskrivelser av de militære disposisjonene på norsk og tysk side. Mest inntrykk gjør likefullt skildringene av de mange bombetoktene i Elverums sentrum. Her har Sæther hatt gode øyenvitneskildringer. Boken må ha åpenbar verdi for lokalsamfunnet Elverum, især gjennom presentasjonen av alle de omkomne.»
Guri Hjeltnes, Prosa
Utrolig detaljrikdom i boken "Elverum 1940" 04.12.2020
Det er et imponerende arbeid Vegard Sæther har gjort her [...]. Krigshistorie på høyt nivå! Dette er virkelig anbefalt lesning.
Vegard Sæther (f. 1967) er historiker og forfatter. Har tidligere utgitt I grenseland. Den flygende kisten og andre historier om krigen i Østerdalen (2004), En av oss, norske frontkjempere i krig og fred (2010), Krigsseilere. En fortelling om glemte helter (2013), Frontsøstre - Norske kvinner under hakekorset (2015). Er nå akutell med Elverum 1940.