Egner (Innbundet)

En norsk dannelseshistorie

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 520
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202399979
Kategori: Biografier
Omtale Egner

Thorbjørn Egner var født på Kampen langt øst i Kristiania i 1912, i et samfunn med høy barnedødelighet, groteske klasseskiller og reell fare for voldelig samfunnsomveltning. Fire tiår og to verdenskriger senere skrev han sine bøker fra en kommunalt finansiert villa på Ullern, betalt av fellesskapet for å sikre billedkunstneres vilkår, til et publikum han trygt kunne gå ut fra at omfattet alle samfunnslag, på vei til samme skole, med samme forståelse av hvordan verden så ut og med de samme drømmer om morgendagen.

I Anders Hegers biografi meisles bildet av Thorbjørn Egner ut som samfunnsbygger og samfunnsarkitekt. De litterære analysene av så vel Karius og Baktus, Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by speiler utviklingen av sosialdemokratiets fremvekst – det er et betydelig stykke tekst som angår og berører generasjoner av nordmenn. Og som undertittelen peker mot: Det er en dannelseshistorie. Om oss.

Til toppen

Stortartet biografi
Fædrelandsvennen

Andre utgaver

Egner
Bokmål Ebok 2012
Egner
Bokmål Heftet 2014
Egner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av Anders Heger:

Anmeldelser Egner

"Stilsikker biografi om kunstneren og samfunnsbyggeren. Det er blitt en særdeles velskrevet bok der interessante, opplysende avsnitt avløser hverandre i gode, glidende overganger. Biografens blikk veksler uanstrengt ut mot verden og inn i Egners univers. Det er også en vakker bok med påkostet innbinding, kvalitetspapir og utsøkte illustrasjoner(...)."

Arne Dvergsdal, Dagbladet

"Solid dokumentasjon av Thorbjørn Egners unike posisjoni norsk etterkrigstid"

Sten Inge Jørgensen, VG

"Boka er blitt en lettflytende og spennende fortelling om en kunstners dannelsesreise og om denne ene kunstnerens nesten ubegripelig sterke innflytelse på norsk barndom. Anders Heger gjør den altså litt mer begripelig, men han åpner også opp for en trang til en biografi som kan gi et tettere og mer nærgående portrett av mennesket og kunstneren Thorbjørn Egner"

Turid Larsen, Dagsavisen

"Forbilledlig [...] Heger har forfattet en nøktern og velskrevet biografi om et ikon i norsk litteratur som savner sidestykke i etterkrigshistorien.Anbefales!"

Stein Roll, Adresseavisen

"I Anders Heger har Egner nå fått en biograf som står på høyde med sitt objekt."

Heming Gujord, Bergens Tidende

"Forfatteren både elsker og tukter sitt objekt. Den lekne skrivemåten gjør boken bunnsolid."

Vidar Kvalshaug, Aftenposten

"Stortartet biografi om en mann som trodde på det gode i mennesket.(...) Heger er uansett blant våre beste biografer, en storartet stilist med suverent grep om stoffet, en fryd å lese."

 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

Til toppen

Om forfatter

Anders Heger (f. 1956) er forlegger, spaltist og forfatter. Han har skrevet en lang rekke bøker, både for voksne og barn. Best kjent er han for forfatterbiografien Mykle. Et diktet liv som innbrakte ham Brageprisen i 1999.