Alle orkaners mor (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202240721
Omtale Alle orkaners mor

Alle orkaners mor er Gert Nygårdshaugs niende bok om gastronomen og hobbydetektiven Fredric Drum - Drum som kom på tredjeplass i kåringen av tidenes norske krimhelt. Med sin unike evne til å koble vitenskap og dramatikk med suggererende tempo og stil har Nygårdshaug virkelig skapt en kriminalserie av usedvanlig høy klasse.

Fredric Drum tar velfortjent fri fra restauranten sin og drar på ferie til Mexico. Ikke uventet blir ferien forstyrret av at hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen, ringer og forteller Drum at en av hans arkeologvenner er forsvunnet i Mexico. Skarphedin kobler Drum til de lokale politistyrkene, og mens Drum leter etter den bortkomne vennen trekkes han inn i jakten på en lokal massemorder, i politisk valgkamp samt i utforskning av Maya-kulturens gamle skrifter.

Boken er skrevet i en forrykende og umiskjennelig Nygårdshaug-stil hvor språket sprudler og spenningen pirrer.

Finnes også som lydbok

Les utdrag fra boken [pdf]

Anmeldelser:"En sjelden gang virker «fabelaktig» som et for spakt uttrykk. Denne krimboken er nemlig rett og slett fantastisk."
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
Les hele anmeldelsen

"Ingen skriver krim som Gert Nygårdshaug."
"Han fyller bøkene sine med kunnskap - noe faktisk, noe fantastisk - og bygger til slutt opp en spennende intrige rundt sin viten"
"Dette er uvurderlig lesning. Og de som synes krimbøker kan være sterotype og litt kjedelige er garantert en frisk og fargerik opplevelse her. En fiesta, ganske enkelt."
Kurt Hanssen, Dagbladet
Les hele anmeldelsen

”Dette er Nygårdshaug på hans aller best, en mer sugende start på en roman har han kanskje aldri skrevet. Fra dette voldsomme utgangspunktet bygger han opp handlingen med en mesterlig sans for så vel rytmikk som dynamikk. Det er en roman som favner vidt – fra mayatradisjoner til norrøn mytologi.”
Geir Vestad,Hamar Arbeiderblad
Les hele anmeldelsen

"Fredric Drum holder koken"....
"Gourmethelten Fredric Drum er på eventyr i Mexico i den niende boken i serien. Og alle ingredienser er på plass."
Ingrid Brekke, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

"Krim på høyt nivå"
"Sjelden får du en så feiende start på en krimroman"
Olav Melbye, Drammens tidende

"For Alle orkaners mor treffer som den skal og sitter som et skudd. Og ikke hvor som helst. Midt i blinken."
Tone Mjåvatn, Vårt land

"Som leser blir du fanget inn i en særegen og sitrende stemning; en fortryllelse som varer hele romanen ut. Jo, Fredric Drum fortsetter for full styrke!"
Geir Løvli, Fredrikstad Blad
Les hele anmeldelsen

Terningkast 5
"I sine niene krimbok om Fredric Drum overgår han det meste."..."Dette er driv og humor og originalitet - ispedd en flom av ny kunnskap. Det skaper litt av en mikstur."
Kjell Eriksson, Sarpsborg Arbeiderblad
Les hele anmeldelsen

"Forrykende Fredric Drum".."glittrende spenningslitteratur.."
"Fredric Drum tilhører..kremen av norske krimhelter gjennom tidene. For ikke å si toppårgangen."
Sigurd Ohrem, Sandefjords Blad
Les hele anmeldelsen

Til toppen

Andre utgaver

Alle orkaners mor
Bokmål Nedlastbar lydbok 2008
Alle orkaners mor
Bokmål Ebok 2011
Alle orkaners mor
Bokmål Heftet 2018
Alle orkaners mor
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Gert Nygårdshaug:

Anmeldelser Alle orkaners mor

Strålende Drum

"Fredric Drum er de mest originale, intelligente, underholdende og kreative kriminalromanene som skrives i Norge i dag. Alle orkaners mor er niende og, sies det fra informert hold, neste siste Drum-bok, men vår helt er i strålende form hele veien."

Kurt Hanssen, Dagbladet

"En sjelden gang virker fabelaktig som et for spakt uttrykk. Denne krimboken er nemlig rett og slett fantastisk."

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

"Det er mange tråder i "Alle orkaners mor", men Nygårdshaug håndterer dem elegant. Bare én blir på kryptisk vis hengende i luften mot slutten. Men det kan tilgis etter et spennende og underholdende opphold i mayakulturens hjemland."

Ingrid Brekke, Aftenposten

Drum i praktslag

"Det åpner med en forrykende orkanskildring, samtidig som en ukjent trenger seg fram gjennom jungelen til den glemte mayabyen. Dette er Nygårdshaug på hans aller beste; en mer sugende start på en roman har han kanskje aldri skrevet. Fra dette voldsomme utgangspunktet bygger han opp handlingen med en mesterlig sans for så vel rytmikk som dynamikk"

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Fra første side i Alle orkaners mor går Gert Nygårdshaug på med full styrke og spenning så det holder til siste gåte er løst og siste ord lest. Her er det ikke bare Yukatánhalvøya som blir tatt med storm, det blir vi også."

Tone Mjåvatn, Vårt Land

Fortsetter for full styrke

"Nygårdshaugs beskrivelse av hvordan orkanen bygger seg opp ute i havet mens den vakthavende meteorolog på kyststasjonen Punta Allen med stigende puls bokfører de oppsiktsvekkende data, er rett og slett stor skjønnlitteratur – uansett genre. Fortellingen i sin helhet holder hva anslaget lover."

 
Geir Løvli, Fredrikstad Blad

"Her nyter vi delikatesser, tallrike karafler med vin og adskillige leksjoner om urgammel skriftkultur, en herlig blanding av kunnskap, fantasi og yr skriveglede. Dette kan kalles gladlynt krim med innslag verdig Indiana Jones. Koselig lesning, med andre ord."

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Til toppen

Om forfatter

Gert Nygårdshaug er født i 1946 på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden debuten utgitt om lag 30 bøker i ulike sjangere; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr.

Gert Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han er en forfatter som virkelig viser vilje og evne til å gå sine egne veier for å løse opp stivnede virkelighetsoppfatninger. Hans spesialblanding av vide kunnskaper og tilsvarende fantasi, vitenskap og mystikk, logikk og poesi preger prosabøkene hans.

Forfatteren har blant annet gitt ut Dverghesten, Nullpluss pluss og Søthjerte – en romantrilogi i et erkjennelsesteoretisk tekstlandskap. I Bastionen, Prost Gotvins Geometri, Chimera, Mengele Zoo, Himmelblomsttreet, Afrodites Basseng og Zoo Europa (2018) tar han opp aktuelle samfunnsspørsmål. De fire siste inngår i Mino-serien. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til «tidenes beste norske bok».

Oversikt over Mino-serien.

Oversikt over utgavene i serien om Melkior Mussenden (Klokkemakeren, Nøkkelmakeren og Regnmakeren).

Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Det har kommet 12 bøker i serien, Honningkrukken, Jegerdukken, Dødens codex, Det niende prinsipp, Cassandras finger, Kiste nummer fem, Den balsamerte ulven, Liljer fra Jerusalem, Alle orkaners mor, Rødsonen, Pergamentet og Budbringeren.

Oversikt over utgavene i serien om Frederic Drum.

Den matglade og matkyndige Nygårdshaug kom i 2012 med sin første kokebok, Vår ære og vår mat. En meget lesverdig og original matbok, skrevet i samarbeid med forfatterkollega Torgrim Eggen, og hvor språkkyndige Helen Uri har en gjesterolle som ordstyrer i en samtale mellom de to forfatterne om mat og litteratur.