Yahya Hassan
© Fotograf: Morten Holtum

Yahya Hassan

Yahya Hassan (1995-2020) brakdebuterte som 18-åring med diktsamlingen Yahya Hassan. I boken tar han et sterkt oppgjør med sin voldelige oppvekst, beskriver et liv som ungdomskriminell og utfordrer foreldregenerasjonens verdier. I Danmark vakte Hassans debut enorm oppsikt, den ble trykket i over 100.000 eksemplarer og solgt til en rekke land.

Titler i salg

Anmeldelser

"Som de fleste poesilesere nå vet, har Yahya Hassans selvtitulerte debutbok allerede solgt i mer enn hundre tusen eksemplarer i Danmark. Nå foreligger den på norsk i Pedro Carmona-Alvarez strålende oversettelse. (...)et 170 siders velrettet ballespark mot alt som gikk galt og alle som sviktet. Det er så rått velformulert, så svimlende lyrisk(...)"

FARTEIN HORGAR , ADRESSEAVISENYahya Hassan

"På to timer gjennomlever leseren unge Hassans uforsonlige oppgjør med egen bakgrunn i denne sensasjonelle diktboka som helst bør leses i original.(...)Boka er en knyttneve, et hardt slag mot egen bakgrunn, mot foreldrene, et sviende oppgjør med religiøst hykleri og mangelen på samfunnsånd i egne rekker, men også en voldsom anklage mot velferdssamfunnet Danmark som feiler på en rekke områder. Men først og fremst er boka poesi."

Emil Otto Syvertsen, FædrelandsvennenYahya Hassan

"Yahya Hassan er født 1995. Flere av diktene er trolig skrevet før han ble myndig. Det er en utrolig prestasjon."

Brynulf Jung Tjønn, VGYahya Hassan

"Danske poeter som Inger Christensen, Michael Strunge, Pia Tafdrup og Søren Ulrik Thomsen har fornyet dansk poesi og nådd ut til en imponerende leserskare. Yahya Hassan har greid det samme mesterstykket ved å skrive en diktsamling som er såre enkel og brennende aktuell på samme tid."

Endre Ruset, DagbladetYahya Hassan

"Yahya Hassan slår følge med en rad av litterære opprørere når han går til angrep på Faren og Koranen, Politiet og Pedagogene. Diktene preges av et behersket raseri og effektive poetiske grep."

Marit Grøtta, NRKYahya Hassan

"Yahya Hassans ankomst på den skandinaviske litteraturscenen har vært brå som en eksplosjon."

Bjørn Gabrielsen , Dagens NæringslivYahya Hassan

"Det svir å lese Yahya Hassan, skrev jeg da den unge, danske dikteren debuterte med samlingen Yahya Hassan i fjor høst."

Ingunn Økland, AftenpostenYahya Hassan

"Det er berre å seie ja til Yahya Hassans språklege og kritiske energiar."

Sindre Ekrheim , Bergens TidendeYahya Hassan

"Yahya Hassan er ei ærleg og spanande stemme. Han lever med politivern etter fleire drapstruslar, men i den litterære verda har han verte motteken med rosande kritikk og litterære prisar og stipend. Med ein plass på forfattarskulen i København kan ein håpe og tru at han nyttar moglegheita til å utvikle seg vidare som diktar."

Åshild A. Sandvin , Framtida.noYahya Hassan

"Hans svært talentfulle, svært modige, tilsynelatende bunn ærlige, oppgjør med religiøst hykleri og dysfunksjonell vold i sitt oppvekstmiljø, og med den moderne skandinaviske gladmultikulturelle samfunnsmodellen med sine kuratorer og kamuflerte ungdomsfengsler, burde ha full relevans også i norsk gjendiktning - etter alt å dømme utmerket besørget av Pedro Carmona-Alvarez.(...)Emosjonelt intens og eksepsjonelt talentfull palestinsk-dansk debut i norsk tapning."

Eirik Lodén, Stavanger AftenbladYahya Hassan

Bibliografi