Torbjørn Færøvik

Torbjørn Færøvik (f. 1948) er cand. philol. med kinesisk historie som hovedfelt. Han har nær tretti års praksis som journalist, blant annet fra NRK, hvor han var utenriksmedarbeider fra 1991 til 1999.

Færøvik har utgitt flere kritikerroste reiseskildringer og ungdomsbøker. Tre ganger har han mottatt Brageprisen; i 1999 for India - Stevnemøte med skjebnen og i 2003 for Kina - En reise på livets elv, og i 2012 for Maos rike - En lidelseshistorie. I 2006 ble han tildelt Cappelenprisen for sitt fremragende forfatterskap.

I 2009 utga han kritikerroste Midtens rike - En vandring i Kinas historie. Hans siste utgivelse er reiseboken Orientekspressen - en vårreise (2016). Flere av hans bøker er oversatt og utgitt i andre land. Færøvik er en mye brukt foredragsholder og er fast spaltist i Dagsavisen.

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 46

Anmeldelser

"’MAOS RIGE’ er ikke grundforskning, men fremragende, forskningsbaseret formidling. Foruden en stor, nyere litteratur bygger den på førstehåndsvidner og interview med aktører fra Kulturrevolutionen,som forfatteren selv har foretaget. Genremæssigt ligger den imellembiografien og den politiske historie og veksler fint mellem skildringen afMao, også som privatmand i sine luksusvillaer og med unge konkubiner tilat forlyste sig, og konsekvenserne af hans politik.(...) Det er sjældent, man ikke kan løsrive sig fra en historiebog, men det er tilfældet her. Med opspilede øjne følger man det groteske og grusomme spil med et helt folks skæbne.

Claus Bryld, PolitikenMaos rike

"Færøvik er en god formidler, der elegant binder de mange kilders udsagn om Mao sammen til en overskuelig helhed, og det er netop bogens fortjeneste. Den giver et næsten komplet overblik over de hundrederaf bøger, der er skrevet om Mao og Kina, og over den nyere forskning i denne kinesiske dæmons liv og gerninger. En personlig beretningkan det af indlysende årsager ikke blive. Men det er en værdifuld, velskrevet og underholdende bog, som giver læseren et veldokumenteretindblik i Maos tid i Kina."

Tor Tolstrup, Jyllands-PostenMaos rike

"et storverk om den spennende historien til Midtens rike."

Jon Åge Fiskum, Trønder-avisaMaos rike

"Han lar mange modige vitner kommer til orde uten at han taper de store linjer av syne. Færøvik er samtidig en sjelden dyktig formidler med et suverent fortellergrep."

Alf Kjetil Igland, FædrelandsvennenMaos rike

"Baseret på eksisterende forskning samt interviews og personlige iagttagelser fra det store rige i midten får Færøvik tegnet et billede af etland, som indtil for forholdsvis få år siden var underlagt en politik såensrettende, autoritær og krænkende, at det har sat sig dybe vedvarende spor."

Adam Holm, WeekendavisenMaos rike

Det er alltid en fest å lese Torbjørn Færøviks bøker. [...] Boka anbefales varmt.

Bård Hauge, DagenMaos rike

"Færøvik har en levende fortellerstemme og krydrer historien med mennesker som opplevde Mao-tidens grusomheter. De gir kjøtt og blod til fortellingen."

Ole Endresen, Østlandets BladMaos rike

"Torbjørn Færøviks bok om Maos Kina er ei grundig samanfatning av kva vi i dag veit om Maos ugjerningar."

Svein Gjerdåker, Dag og TidMaos rike

"Med journalistens og historikerens kritiske sans presenterer han en samlet framstilling som ikke har sin make på norsk. Han skriver drivende godt og får fram dramaet i disse tre tiårenes historie uten at populariseringen går på bekostning av troverdigheten."

Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen DagningenMaos rike

"Styrken ved boka er dens solide kildegrunnlag som gjør forfatteren i stand til å fullføre sitt ambisiøse prosjekt: Å beskrive lidelsene uten ideologisk omsvøp. Forfatteren er en av våre fremste sakprosaister, og i Maos rike kombinerer han omfattende kunnskaper og sin særegne evne til å fortelle historier. Resultatet er en levende og kritisk beretning om menneskelig lidelse under Maos styre."

Bragejuryen, BrageprisenMaos rike

"Torbjørn Færøvik byr på en velskrevet beretning om hva Maos styre virkelig innebar."

Terje Svabø, AftenpostenMaos rike

"Solid sammenskrivning av historien om Kinas 27 år under formann Maos styre."

Sindre Hovdenakk, VGMaos rike

"30 års despoti, blottstilt i all dets heslighet. En sterk bok."

Sven Egil Omdal, Stavanger AftenbladMaos rike

"Lesverdig, popularisert og rikt kildebelagt om Kinas revolusjonsleder."

Inger Bentzrud, DagbladetMaos rike

"Torbjørn Færøvik tar oss nok en gang med på en spennende reise (...) Kina slutter aldri å overraske."

Jon Åge Fiskum, TrønderavisaMidtens rike

"Fascinerende, lærerik og grufull beretning fra Midtens rike. (...) Fortellergleden går sjelden på bekostning av presisjonen, og helhetsinntrykket er at dette er meget solid arbeid.

Sten Inge Jørgensen, VGMidtens rike

"Hvis destinasjonen er Asia, skal det godt gjøres å finne en mer sympatisk og kunnskapsrik reisekompanjong enn Torbjørn Færøvik. (...) historiske tråder spinnes frem og tilbake, med en omsorg for detaljer som om det var selvopplevde reiser, slik at resultatet blir et sømfritt, ulastelig og levende vevestykke. En mer sober, stilsikker og sympatisk guide finnes knapt blant norske likemenn.

Stian Bromark, DagbladetMidtens rike

Torbjørn Færøvik kaller seg historiker, men mest av alt er han en historieforteller. Leseren dras lekende lett gjennom 600 sider stappfulle av forfatterens egne betraktninger og anekdoter hentet fra annen litteratur. (...) Færøvik har skrevet nok en «må lese»-bok. Den minner oss på at dette er et land med lang fartstid, et land vi har mye å lære av.

Kristoffer Rønneberg, AftenpostenMidtens rike