Sasa Stanisic
© © Peter von Felbert

Sasa Stanisic

Saša Stanišic er født i 1978 i Višegrad i Bosnia-Herzegovina. Etter at byen ble okkupert av de militære i 1992 flyktet han sammen med sin bosniske mor og serbiske far, til Heidelberg i Tyskland. Stanišic har mottatt flere stipender og priser for sin første roman Slik soldaten reparerer grammofonen som ble oversatt til 32 språk. Hans nye bok, Før festen har fått en av Tysklands viktigste litterære utmerkelser, Preis der Leipziger Buchmesse.

Anmeldelser

"Hvordan soldaten reparerer grammofonen er en oppvisning i språklig fantasi og metalitteratur."
Terje Stemland, AftenpostenHvordan soldaten reparerer grammofonen
"...en interessant roman utenom det vanlige."
Gro Jørstad Nilsen, Bergens TidendeHvordan soldaten reparerer grammofonen
"Noe av det mesterlige i denne debutromanen ligger i måten han makter å vandre mellom de ulike modenhets- og refleksjonsnivåene på språklig, men også eksistensielt. "
"Innenfor denne ytre rammen er det et vell av historier: Aleksandars, men også andre figurers monologiske fortellinger. Det hele er imponerende godt føyd sammen."
Maya Troberg Djuve, DagbladetHvordan soldaten reparerer grammofonen
"Han bruker barnets blikk og leverer en halsbrekkende, rørende og rystende fortelling der gledelige familiesammenkomster og blodig krigsdramatikk sidestilles og røres sammen til en uforglemmelig historie."
"Astrid Nordangs norske oversettelse sitter godt, og det er sjelden jeg har lest en mer vilter fortelling enn denne, å gjøre seg ferdig med den kjennes som å ha vært på en lang tur. Dette er en viktig fortelling om en krig hvis grusomhet aldri slutter å sjokkere oss, men det er ikke minst en vakker oppvekstroman skrevet av et bemerkelsesverdig nytt skrivetalent."
Silje Bekeng, KlassekampenHvordan soldaten reparerer grammofonen
"Det er et fantastisk litterært landskap som åpner seg når Aleksandar tolker krigen ut fra sitt eget fantasifulle perspektiv. Karakterene er en brokete forsamling personligheter. Stanisic har en tendens til å få frem både de særeste og varmeste kvalitene i menneskene han beskriver. Noen forfattere har en stemme som gjør at du føler at du kjenner dem, som om det er en venn du har tillit og til og med kjærlighet til. Stanisic er en slik forfatter."
Kristine Kleppo, ABC NyheterHvordan soldaten reparerer grammofonen