Roberto Bolaño
© Daniel Mordzinski

Roberto Bolaño

Roberto Bolaño (1953-2003) var født I Santiago, Chile. Han flyttet som femtenåring med familien til Mexico hvor han ble trotskist og journalist. I 1973 dro han tilbake til Chile og ble med i Allendes parti og ble satt i fengsel en uke etter militærkuppet. Deretter reiste han til El Salvador og tilbake til Mexico hvor han og en gruppe venner omtalte seg som infrarealister og drev litterær geriljavirksomhet i form av å utgi provoserende tidsskrift og rope ut egne dikt på etablerte forfatteres tilstelninger.

Han flyttet etter hvert til Spania hvor han hadde diverse strøjobber og skrev poesi. I 1998 kom Ville detektiver ut på spansk og året etter fikk han den prestisjefylte Herralde & el Rómulo Gallego prisen, regnet som den latinamerikanske nobelprisen (García Márquez og Vargas Llosa er blant tidligere vinnere). Da han døde av leversvikt i 2003 var han etablert som en av de ledende forfatteren i den spansktalende verden. Boken som regnes som hans hovedverk, 2666, ble utgitt ett år etter hans død og da den kom på engelsk fire år senere, var den årets litterære begivenhet.

Anmeldelser

"En sjelden gang utkommer det en bok som forandrer litteraturhistorien. Roberto Bolaños siste roman gir bud om at det ved inngangen til det 21. århundre fremdeles er mulig å for nye romanen og skrive et dønn originalt verk relevant for vår tid (...) Alt ligger dermed til rettefor en Bolaño-feber i Norge."

Gabriel Vosgraff Moro, VG2666

"Samtidig som romanen formidler en enorm fortellerglede og evne til språklig variasjon, framstår Bolaño som klassisk poeta doctus med satirisk snert i tidsskildringen og en Jan Kjærstad-aktig glede av uavlatelig å referere til kunstnere han har latt seg inspirere av, som Jorge Luis Borges og David Lynch."

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad2666

"Bolaño fletter europeisk idéhistorie, antikke myter, freudiansk psykologi, religion og nåtidig barbari sammen, med stort overskudd og eleganse. Han skildrervirkeligheten som en drøm, og gjør drømmeverdenen virkelig. Han er suveren i disse passasjene som er både elegant essayistikk og stor skjønnlitteratur på samme tid (...)Store deler av romanen er så godt skrevet at jeg veksler mellom å klype meg i armen, og bli sittende med intens måping."

Eskil Skjeldal, Vårt Land2666

"Chileneren Roberto Bolaños siste etterlatte roman er likevel så massiv at man lurer på om det trengs brekkjern og spett for å få jekket den opp. Helt feil. Fortellerstemmen er fra første stund fengende, nesten jovial, men aldri uten brodd (…) en roman utenom det vanlige, men samtidig uanstrengt livaktig."

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv2666

"Opp fra de 933 boksidene stiger scener og dialoger, latter og gråt, fortellinger og myter, fakta og fantasi; knyttet til 60–70 navngitte personer, mens et bilde av en verden ioppløsning bobler som et fryktelig heksebrygg under handlingen."

Fredrik Wandrup, Dagbladet2666

"2666 er en voldsom bok, den er komisk, rabulistisk, vond å lese, tragisk, men også humanistisk"

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet2666

"2666 er eit meisterleg, uforsonleg og umisteleg monsterverk; det er ein vond og valdeleg roman; ein roman som glid rett inn i vår tid."

Eivind Myklebust, Ny Tid2666

"950 siders mesterverk fra Latin- Amerikas store litterære rebell, i imponerende norsk oversettelse."

Kristian Wikborg Wiese, Dagsavisen og Rogalands Avis2666