Kari Hotakainen

Kari Hotakainen

Kari Hotakainen er født i 1959. Han er en av Finlands fremste forfattere i sin generasjon. Han har gitt ut fem diktsamlinger og På hjemmefronten (2004) er hans sjette roman. Med denne ble forfatteren for første gang å lese på norsk. Isakskatedralen (2006) er hans sjuende roman. Hotakainen mottok i 2002 Finlandiaprisen for På hjemmefronten. I 2004 ble han tildelt Nordisk råds litteraturpris.

Anmeldelser

 
Tommy Leonhardsen, Trønder-AvisaMenneskets del
"Teksten byr på kostelig burleske opptrinn og en vrimmel av hotakainske spissformuleringer som rammer som piler, utmerket formidlet av oversetter Tor Tveite. "
 
Knut Faldbakken, VGMenneskets del
"Det er deilig å lese bøker som reiser flere spørsmål enn de besvarer. Dette er en slik bok."
Anita Korsgaard, Vårt LandMenneskets del
"Kor som er har Kari Hotakainen med Menneskets del levert ei god bok og ein sterk rapport om Finland etter festen. Slik er det, rett og slett."
Odd W. Surén, Dag og TidMenneskets del
"Dermed har leseren heller ikke så mye annet gjøre enn å le, både titt og ofte av en bok som er både klok og tung, komisk og dypt rørende om et sted i verden jeg mistenker Kari Hotakainen for å elske inderlig."
Lei Ekle, NRKMenneskets del
"Kari Hotakainen skriver klokt om ensomhet og kaldt om moderne sexindustri og dens konsumenter, innsiktsfullt om menns avstengte følelsesliv, og bitende om en samfunnsutvikling som gjør oss alle til golde konsumenter, også på intimitetsområdet. Hans stil er nøktern, hans overdrivelser har noe asketisk over seg. Og humoren er gravalvorlig. Og han er meget lesbar."
 
Knut Faldbakken, VGDe skjødesløse
"Selv om temaet er mørkt, kan den rappkjefta forfatteren få leseren til å gapskratte. Men det såre ligger like under. "
 
Anne-Lise Johnsen, Fredriksstad BladDe skjødesløse
"Fandenivoldsk  finne"
Cathrine Krøger, DagbladetDe skjødesløse
De tørre, vemodige observasjonene er mange og ingen av personene som opptrer i handlingen ser ut til å ha noen form for ansiktsmimikk. Dialogene er renhogde og frydefullt kontante samtidig som man sjelden kan gjette seg til neste replikk.
Bjørn Gabrielsen, Dagens NæringslivDe skjødesløse
"Med sine ironiske og morsomme one-liners, med sin satiriske humor og absurde scener er Hotakainen en mørkere forfatter enn landsmannen Paasilinna, men flere favner dyp"
Stein roll, AdresseavisenDe skjødesløse
"Hotakainen leverer som vanlig en skarpskåren roman, hvor det knapt nok finnes et ord for mye. Han er en dialogens mester, og midt opp i all den følelsesmessige tristessen ligger aldri den underfundige humoren langt unna."
Pål Andreassen, Moss AvisDe skjødesløse
"De skjødesløse er noe så sjeldent som en kriminalroman som ikke bare beskriver ensomheten. Men som også undersøker, problematiserer og behandler samme tema. Hotakainen vant i 2004 Nordisk råds litteraturpris for romanen På hjemmefronten. Det er grunn til å tro at han vil hente hjem priser også for De skjødesløs. For han skriver med innsikt. Og han gir sine underlige finske figurer liv, ikke minst et indre liv. Han skriver bra og benytter seg av en humor som innimellom får meg til å gapskratte. Og mot slutten skaper han også sitrende spenning"
Kjetil Wold, Stavanger AftenbladDe skjødesløse