Julian Barnes
© (c) Alan Edwards

Julian Barnes

(f. 1946) vokste opp i London. Etter språkstudier i Oxford begynte han å arbeide som journalist, og han har blant annet vært assisterende kulturredaktør ved London Times og New Statesman. Han debuterte i 1980 med en roman som ble tildelt den ettertraktede Somerset Maugham Award.

Anmeldelser

"Den personlige nerven treffer sterkere enn noen gang. Livets nivåer er en bok du får lyst til å lese om igjen i det øyeblikk den er avsluttet.(...)I begynnelsen av livet blir en målt i om en har opplevd sex, så om en har opplevd kjærlighet - til slutt om har opplevd sorg. Julian Barnes skriver finere enn de fleste på vegne av sistnevnte gruppe."

Ole Jacob Hoel, AdresseavisenLivets nivåer

"Det er eit krevande prosjekt. Men den langsomme oppbygginga av metaforar kring høgder, svev og fall i dei to første essaya kjem til god nytte der dei kling med i teksten om sorg, ein tekst som er klok og gripande utan å falle ned verken i det for intime eller det flinkt skildrande."

Marta Norheim, NRK P2Livets nivåer

"En av disse sjeldne bøkene som får folk til å stoppe forfatteren på gaten."

Ingunn Økland, AftenpostenLivets nivåer

"Jo lenger denne romanen får virke, jo flere spørsmål dukker det opp. Den fenger umiddelbart med sine klare, renskårne linjer og lekne fortellerteknikk, for så å bikke over og vise en komplett ny sammensetning av disse linjene – og fenger slik desto mer, men på en mer perpleks måte, for som Tony stadig fornemmer: Det må være noe her jeg ikke har skjønt."

 
Thea Marie Dolva, FædrelandsvennenFornemmelsen for slutten

"Glitrende om små og store livsløgner, og om minnets iboende upålitelighet (...) «Fornemmelsen for slutten» er en funklende, finslipt edelsten av en roman (...) Julian Barnes britiskhet er vel ivaretatt i John Erik Bøe Lindgrens norske oversettelse."

Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenFornemmelsen for slutten

"Julian Barnestilhører utvilsomt a-laget av britiske samtidsforfattere (...) Fremstillingen er generelt preget av en sjelden klarhet ,som gjør Barnes i stand til å kaste skygge over nøyaktig de stedene som ikke trekkes frem i fullt dagslys. Med dette viser han sitt mesterskap som forfatter. Resultatet er en fortettet og intens kortroman om et menneskes forsøk på å forstå sitt eget liv (...) MESTERLIG (...) "

Frode Helmich Pedersen , Bergens TidendeFornemmelsen for slutten

"Julian Barnes har skrive en svært god roman (...) ... frå den augneblinken stig teksten frå ei god og spennande skildring av livsens lagnad til eit vesentleg verk om fortid og ansvar."

Odd W. Surén , Dag og TidFornemmelsen for slutten

"(...) en praktfull roman. Den egner seg for alle som har levd, lest og reflektert en stund, som er gamle nok til å se sine farne liv (gjerne framtidige også) i retrospekt (...) Med sin fornemmelse for slutten bruker Julian Barnes kunstferdig alle romanens detaljer og skriver dem sammen i et plot med en overveldende utgang. Det er en suksess."

Jan Askelund, Stavanger AftenbladFornemmelsen for slutten

"Han er en glitrende forteller, Julian Barnes. I denne romanen, som han vant den prestisjetunge Man Bookerprisen for, forteller han en sørgmodig og vakker historie om den middelaldrende Tony Webster, som gjør opp regnskap over levd liv (...) En upålitelig forteller og økende erkjennelse er sentralt i denne nydelige romanen som du bare må lese!"

Lillian Vatnøy, CosmopolitanFornemmelsen for slutten

"KUNSTSTYKKE: Julian Barnes har skrevet en stram og velkonstruert roman."

Frode Johansen Riopelle, KlassekampenFornemmelsen for slutten

"Det er en usedvanlig kort og intens roman. Men handlingen er langt fra enkel, og språket er nyansert, rikt og full av eleganse."

Solgunn Solli , AltapostenFornemmelsen for slutten

"(...) en elegant og stram roman i en veksling mellom tilbakeblikk og nåtid, om et langt liv – som oppleves som et pust (...) Vemodig og innsiktsfull – og så godt skrevet at du begynner å fundere på egne minner."

 
Anne Schäffer, TaraFornemmelsen for slutten