José Saramago
© Foto: Torunn Nilsen

José Saramago

José Saramago (1922-2010). Klosterkrønike ble hans store gjennombrudd, også internasjonalt. Hans arbeider er oversatt til over tretti språk. Saramagos bøker selger i hundretusener i hjemlandet Portugal og har en stor leserskare også i Norge. Svenska akademien tildelte ham Nobels litteraturpris for 1998 med følgende begrunnelse: "Med sine lignelser som bæres av fantasi, medfølelse og ironi, gjør han det stadig og på ny mulig å gripe en flyktig virklighet." Saramago døde 18. juni 2010.

Titler i salg

Viser 1 - 40 av 46

Anmeldelser

"Et herlig, oppmuntrende og elegant farvel til et fantastisk forfatterskap.

Sindre Hovdenakk, VGKain

"Saramago er i Kainen glitrende forteller, humorist og stadig vital ironiker med en elegant disposisjon av stoffet."

Alf Kjetil Igland, FædrelandsvennenKain

"Saramago er i Kain en glitrende forteller, humorist og stadig vital ironiker med en elegant disposisjon av stoffet."

Alf Kjeltil Igland, FædrelandsvennenKain

"Saramago legger i vei i sitt blomstrende, nesten pompøse språk, som at her er en stor forteller, og han vet det. Men så er materialet også pompøst, tidenes begynnelse og menneskehetens opprinnelse, og den som forteller om noe slikt må jo ha en innsikt større enn noen annen."

Alf Kjetil Walgermo, Vårt LandKain

"En fantastisk, historisk fabel, en krønike med rot i virkeligheten, ført i pennen av en sprudlende opplagt José Saramago, (...) Den som følger Saramago og hans elefant på reisen gjennom Europa, får ikke bare noen doser livsvisdom med seg som bagasje, men også en frodig, humoristisk og fargerik fortelling om dette merkverdige opptoget."

Fredrik Wandrup, DagbladetElefantens reise

"Saramagos gave er at han kan skrøne så du tror det er sant, og fortelle sannheter så du tror han skrøner. Plutselig befinner du deg i en filosofisk diskusjon du ikke ante hvordan du kom inn i, men som du for all del ikke vil ut av. Når man dertil har en oversetter av Kjell Risviks kaliber er det rett og slett en lykke å følge Saramagos slentrende fabuleringer."

Anne Cathrine Straume, NRKElefantens reise

"Elefantens reise er stor fortellerkunst"

Stein- Arve Myrbakk, Rana BladElefantens reise
Fredrik Wandrup, DagbladetElefantens reise

"Skrivestilen er krunglete og anekdotisk, og fabuleringsevna heilt makelaus! Og dermed dukar Saramago med sin suverent allvitande og allestadsnærverande forteljar for ein svir av ei forteljing.(...) Om eg hadde hatt ein terning, måtte eg ha sett han ned med sekstalet opp. "

Ole Karlsen, Dag og TidElefantens reise

"(...) noe som med all mulig tydelighet viser at fantasi og skaperkraft ikke har noen alder. Fremdeles lekte han suverent med stoffet og språket, men uten at historien fremsto som mindre stramt fortalt av den grunn. (...) Når denne boken så varmt kan anbefales, skyldes det ikke minst Kjell Risviks norske språk, som i presisjon og nyanserikdom ikke står tilbake for selv de beste av våre skjønnlitterære forfattere."

Frode Helmich Pedersen, Bergens TidendeElefantens reise

«Alle navnene er en vakker roman med mange lag, mesterlig i formen. Det er ingen lettlest bok, tvert imot tett og intens av stemninger, humor, tristhet, ironi, refleksjon. Boken er både en platonisk kjærlighetshistorie og en detektivhistorie. Fenges man av Saramagos magi, er det ikke lett å legge boken fra seg»

Guri Hjeltnes, VGAlle navnene

«Saramago har skrevet en helt annerledes roman denne gangen. Men historien om byråkraten i Folkeregisteret er likevel et mesterverk.»

Hans H.Skei, AftenpostenAlle navnene

«En frydefull leseropplevelse. Det krever innsatsvilje å lese José Saramagos bøker, men for en belønning leserne får for strevet!»

Nøste Kendzior, NRK P2Alle navnene

«En stor leserglede om mennesket i maskineriet»

Kjell Olaf Jensen, DagsavisenAlle navnene

"Alle navnene bærer i seg den skakende tidløshet som kjennetegner stor litteratur. At José Saramago fortjente den Nobelprisen han ble tildelt i 1998, er i hvert fall hevet over tvil."

Tone Solberg, Dagens NæringslivAlle navnene

"Det optimale burde jo være å ta denne boka med seg på en likedan biltur som den Saramago gjorde. Men å foreta denne reisen i sofakroken der hjemme, er heller ingen dårlig idé."

Nøste Kendzior , Kulturnytt, NRK P2

"Reiseskildringer er igjen blitt en aktet litterær sjanger, og nobelprisvinneren José Saramago hører nok med blant de ypperste i klassen."

Karsten Alnæs, Dagbladet

Bibliografi

2016 - Lyssjakten

2011 - Kain

2010 - Elefantens reise

2007 - Dødens uteblivelse

2005 - En beretning om klarsyn

2004 - Den andre mannen

2002 - Hulen

2001 - Alle navnene

2001 - Reisen til Portugal

2000 - En flåte av stein

1998 - Reisen til den ukjente øya

1998 - Det året Ricardo Reis døde

1998 - Klosterkrønike

1996 - En beretning om blindhet

1995 - Beleiringen av Lisboa

1993 - Jesusevangeliet