Ismail Kadare

Ismail Kadare

Ismail Kadare er født i Gjirokastra sør i Albania i 1936. Han regnes som sitt lands fremste forfatter og har skrevet over 50 bøker. De mest kjente er skrevet under Enver Hoxhas brutale kommunistregime. I 1990 hoppet Kadare av til Paris, fikk politisk asyl og har bodd der siden.
Kadare er stadig oftere blitt nevnt som en mulig kandidat til Nobelprisen i litteratur.
I 2005 ble han den første vinner av Den internasjonale Bookerprisen (The International Man Booker Prize). Bøkene hans er oversatt til mer enn 40 språk.

Anmeldelser

"Et bitende skarpt portrett av krigens og politikkens absurditet."
 
Sindre Hovdenakk, VGDen uønskede middagen
"De to romanene er altså skrevet med 20 års mellomrom. De viser også den gradvise utviklingen av Kadares stilistiske mesterskap: Den første er enklere i komposisjonen, men meget effektiv i sin avsløring av diktaturets vesen. I den andre lar han hovedfortellingen avbrytes av flere sidefortellinger, og han skifter også suverent mellom ulike fortellerposisjoner (jeg/han/hun) og også mellom språknivåer slik at leseren mindre forberedt lokkes inn i denne fortsatte avsløringen av et bestialitetens samfunn."
Knut Ødegård, AftenpostenAgamemnons datter + Etterfølgeren
"Inntrengende om Albanias siste tid med Enver Hoxa. Den beskriver en situasjon som er så uutholdelig at den nærmer seg det metafysiske."
Jonny Halberg, DagbladetAgamemnons datter + Etterfølgeren
Agamemnons datter og Etterfølgeren er et beskt, uhyggelig stykke litteratur om statlig undertrykkelse, formet med thrillerens spenningskvaliteter og ispedd sublim ironi."
Turid Larsen, DagsavisenAgamemnons datter + Etterfølgeren
"Viss du kan namnet på ein albansk forfattar, så er det heilt sikkert Ismail Kadare. Viss du kan namnet på to albanske forfattarar, så er du meir enn vanleg godt orientert. Sagt på ein annan måte; det kjem lite albansk litteratur på norsk. Men den som kjem, er til gjengjeld av prima kvalitet."
"...merker seg først og fremst ut ved framifrå menneskekunnskap og ved førstehands kjennskap til den psykologiske finmekanikken som er sjølve urverket i terrorveldet."
Odd W. Surén, Dag og TidAgamemnons datter + Etterfølgeren

Bibliografi

2018 - Dukken

2013 - Den uønskede middagen

2010 - Ulykken

2008 - Agamemnons datter + Etterfølgeren

1999 - Tre sørgesanger for Kosovo

1997 - Den døde hærs general

1993 - Avbrutt april

1991 - Drømmenes palass

1991 - Albansk vår

1990 - Hvem fulgte Doruntine hjem?