Gert Nygårdshaug
© Foto: Torkil Storli

Gert Nygårdshaug

Gert Nygårdshaug er født i 1946 på Tynset og bor i Lier. Han debuterte som 20-åring med diktsamlingen Impulser, og har siden debuten utgitt om lag 30 bøker i ulike sjangere; lyrikk, romaner, barnebøker, noveller, kriminalbøker og eventyr.

Gert Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han er en forfatter som virkelig viser vilje og evne til å gå sine egne veier for å løse opp stivnede virkelighetsoppfatninger. Hans spesialblanding av vide kunnskaper og tilsvarende fantasi, vitenskap og mystikk, logikk og poesi preger prosabøkene hans.

Forfatteren har blant annet gitt ut Dverghesten, Nullpluss pluss og Søthjerte – en romantrilogi i et erkjennelsesteoretisk tekstlandskap. I Bastionen, Prost Gotvins Geometri, Chimera, Mengele Zoo, Himmelblomsttreet, Afrodites Basseng og Zoo Europa (2018) tar han opp aktuelle samfunnsspørsmål. De fire siste inngår i Mino-serien. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til «tidenes beste norske bok».

Oversikt over Mino-serien.

Oversikt over utgavene i serien om Melkior Mussenden (Klokkemakeren, Nøkkelmakeren og Regnmakeren).

Nygårdshaug er også kjent for sine bøker om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, KRIPOS-etterforskeren Skarphedin Olsen. Det har kommet 12 bøker i serien, Honningkrukken, Jegerdukken, Dødens codex, Det niende prinsipp, Cassandras finger, Kiste nummer fem, Den balsamerte ulven, Liljer fra Jerusalem, Alle orkaners mor, Rødsonen, Pergamentet og Budbringeren.

Oversikt over utgavene i serien om Frederic Drum.

Den matglade og matkyndige Nygårdshaug kom i 2012 med sin første kokebok, Vår ære og vår mat. En meget lesverdig og original matbok, skrevet i samarbeid med forfatterkollega Torgrim Eggen, og hvor språkkyndige Helen Uri har en gjesterolle som ordstyrer i en samtale mellom de to forfatterne om mat og litteratur.


Titler i salg

Viser 1 - 40 av 193

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Anmeldelser

«(...) et etterlengtet gjensyn.» Gert Nygårdshaug skriver klassiske krimbøker hvor mysteriene har røtter i historien.»

«Igjen viser forfatteren at han er blant våre dyktigste krimforfattere. Forfatteren er like gåtefull, og gir deg frysninger langt nedover ryggen.»

«(...) en leseopplevelse helt utenom det vanlige, en sidevender med grenseløs spenning. Dette er virkelig en krim du bør lese.»

Simen Ingemundsen / Boktimmy, Randaberg 24Den tredje engelen

«(...) en roman med rom for både det mystiske, fabulerende og det gåtefulle.»

«En krim av ekte Nygårdshaug-merke.»

«... godt fylt med pirrende lett spenning.»

«Dette er et stykke ekte Drum, og så poengtert og variert at det er ingen andre som viderefører akkurat denne formen med denne formelen.»

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladDen tredje engelen

«Underholdende og spennende krim (...)»

«Nygårdshaug skriver kriminalromaner som ikke ligner på noe annet (...)»

Marit Egaas, Stavanger AftenbladDen tredje engelen

«Jeg håper virkelig det dukker opp flere bøker i serien etterhvert.»

«Anbefales!»

Anita Ness, Artemisias Verden (blogg)Den tredje engelen

«Skarphedin Olsen er fascinerende, og historien fengende. Nygårdshaug har sin særegne stil, og oppbyggingen av historien skrives med mange små avstikkere som stadig vekk trekker leseren inn i gastronomiens verden.»

«(...) Nygårdshaug er så gjennomført at når man først har fått smaken på det, blir dette til et herlig krydder på vei mot en overraskende avslutning og løsning.»

Gunn Magni Galaaen, Trønder-AvisaDen tredje engelen

«Dette er bok nummer 13 i en herlig og aldeles enestående krimserie.»

«(...) en velskrevet og elegant bok.»

Ole Jacob Hoel, AdressavisenDen tredje engelen

«Et forrykende sluttspill. (...) en nytelse å lese.»

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladZoo Europa

«Spennande og innsiktsfull avslutning på Mino-serien (...) Nygårdshaug er, etter mi meining, ein av dei mest sentrale blant nolevande, norske forfattarar. (...) Zoo Europa er ein tankevekkande, spennande og - i botnen - skremmande roman.»

Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenZoo Europa

«Forrykende finale».

Fredrik Wandrup, DagbladetZoo Europa

«(...) en spennende og underholdende avrunding på et skriveprosjekt som startet i 1989 med Mengele Zoo.»

Sindre Hovdenakk, VGZoo Europa

«Ein original framtidsroman der det ikkje er klimakrisa, men idear og trusretningar som får vere drivkrafta. (...) Zoo Europa er ei kraftpakke som gjev noko å tygge på for den mest blaserte lesar. Garantert.»

Marta Norheim, NRK P2Zoo Europa

«Den magiske realismen lever med andre ord i beste velgående hos den utrettelig fabulerende Nygårdshaug. Det gjør ham til en sjeldenhet i den norske bokheimen.»

Anne Merethe K. Prinos, AftenpostenZoo Europa

«(...) en spennende og underholdende avrunding på et skriveprosjekt som startet i 1989 med Mengele Zoo.»

Sindre Hovdenakk, VGZoo Europa

«Forrykende finale»

Fredrik Wandrup, DagbladetZoo Europa

«Spennande og innsiktsfull avslutning på Mino-serien (...) Nygårdshaug er, etter mi meining, ein av dei mest sentrale blant nolevande, norske forfattarar. (...) Zoo Europa er ein tankevekkande, spennande og - i botnen - skremmande roman.»

Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenZoo Europa

«Et forrykende sluttspill. (...) en nytelse å lese.»

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladZoo Europa

«Den magiske realismen lever med andre ord i beste velgående hos den utrettelig fabulerende Nygårdshaug. Det gjør ham til en sjeldenhet i den norske bokheimen.»

Anne Merethe K. Prinos, AftenpostenZoo Europa

«Ein original framtidsroman der det ikkje er klimakrisa, men idear og trusretningar som får vere drivkrafta. (...) Zoo Europa er ei kraftpakke som gjev noko å tygge på for den mest blaserte lesar. Garantert.»

Marta Norheim, NRKZoo Europa

"Det gir en god og varm følelse å lese «Budbringeren». Ikke på grunn av åndeløs spenning. Mest på grunn av den humrende spesielle stemningen, og de fint tilhogde setningene: «et ansiktsuttrykk som kunne ha skremt fanden opp i sin egen svovelgryte».

Gunnar Gran, Stavanger AftenbladBudbringeren

"Nygårdshaug skildrer Skarphedin Olsen med godt humør. Oppførselen hans er alltid sjarmerende eksentrisk, ordforrådet til etterforskeren er upåklagelig, replikkene er storartede. Grunntrekkene i handlingen skiller seg ikke ut fra krimromaner flest, men utførelsen er utsøkt."

Geir Rakvaag, DagsavisenBudbringeren

"Det lå i kortene at forfatteren Gert Nygårdshaug før eller senere ville ende i UFO-land i Hessdalen. Og når det endelig skjer, gjør han det med stil. (...) For det uortodokse er en vesentlig side av Gert Nygårdshaugs krimromaner. Og i årets roman dyrker han det med uovertruffen sjarm."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladBudbringeren

"Pergamentet er herlig leken, en bok som møter alle krav jeg måtte ha til en intelligent, velskreven krimhistorie.(...) Den er super både i de små detaljer, i det brede persongalleriet – og i de virkelig store linjene."

Ole Jacob Hoel, AdresseavisenPergamentet

"Pergamentet har noen referanser til andre bøker i samme sjanger, som David Browns Da Vinci-koden og Tom Egelands bøker, likevel skiller den seg ut fordi den er så uhøytidelig og skarpsindig på samme tid. Det er bare å nyte."

Kjetil Skotte, Oppland ArbeiderbladPergamentet

"Det er en ren fornøyelse å lese en så elegant fortalt krimhistorie som dette. [...] akkurat som et godt komponert måltid vil nok også «Pergamentet» etterlate leseren både mett og fornøyd."

Sindre Hovdenakk, VGPergamentet

"Noe av det særegne ved Nygårdshaugs forfatterskap er et omfattende og ofte originalt kunnskapstilfang hentet fortrinnsvis fra den underbelyste delen av den naturvitenskapelige sfære, fundert på en velutviklet historisk bevissthet."

Pål Gerhard Olsen, AftenpostenPergamentet

"Nygårshaug skriver levende og godt, bedre enn den gjengse krimforfatter."

Torbjørn Ekelund, DagbladetPergamentet

"Nygårdshaug i eksentrisk toppform – som vanlig. (...) Gert Nygårdshaug har stil og klasse."

Gunnar Gran, Stavanger AftenbladPergamentet

"Og resultatet, det er rett og slett Gert Nygårdshaugs beste krim noensinne."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladPergamentet

"Skarpedin Olsen finner flere mistenkte, men må foreta en meget lang reise for å finne morderen. En bok jeg absolutt kan anbefale."

Thorstein Buer , Finnmark DagbladPergamentet

"Gert Nygårdshaug lar etterforskeren Skarphedin Olsen gjøre comeback, og gjør selv et godt comeback som krimforfatter. Med karakteristisk fri fantasi, som tar fortellingen med på mer spennende veier enn det velkjente utgangspunktet «pergament-fra-middelalderen» antyder."

Geir RakvaagPergamentet

"Nygårdshaug skriver krim med en befriende sans for humor, som sjangeren ellers ikke er bortskjemt med. Han kan godt angre seg og vekke Skarphedin Olsen til live enda en gang."

Geir Rakvaag, DagsavisenPergamentet

"På mesterlig vis klarer Gert Nygårdshaug å flytte oss til Kongos regnskog, til forskningsstasjonen CORAC – der den norske veterinæren Karl Iver Lyngvin er en av et tjuetall forskere som studerer hvordanregnskogens flora og fauna påvirkes av klimaendringene."

Erling Koldaas, Trønder-AvisaChimera

"I denne nye romanen knyttes ubestridelige fakta og forfatterens grundige research sammen til en fiksjon som blir et høyaktuelt og spenningsfylt drama. Dette er en klassisk Nygårdshaug-roman med sterke thriller-elementer og med et tema som allerede i nær framtid kan bli uhyggelig aktuelt."

Anders Mehlum Hasle, Sandefjords BladChimera

"Bokas store styrke liggeri spenningen som bygger seg opprundt oppdagelsen av det skremmende viruset. Dessuten blir vi godt kjent med hovedpersoner og en rekke bipersoner,det er godt gjort, for dem er det flere av. De framstår som levende og ekte, med sine små og store feil og mellommenneskelige relasjoner. Legg til noen saftige overraskelser, et drivende godt språk med fin flyt og et tema som i hvert fall fascinerer denne leser, så er boka vanskelig å legge fra seg."

Kjetil Skotte, Oppland ArbeiderbladChimera

"(...) en forfatter av de store former(...) en glitrendespenningsroman(...) i en klasse for seg her tillands."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladChimera

"I sum er Chimera en tett og flott spenningsroman, med en svært viktig tematikk."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladChimera

"Nygårdshaug-entusiaster ville finne det de leter etter: Et trykk av engasjement for verden og miljøet (livet i dethele tatt), fantasi inn til det vilt humoristiske (en misjonær blir for eksempel spist opp av maur i løpet av én natt), spenning til tider og en nysgjerrighet, som resulterer i et petimetrisk vell av fakta om livet og naturen og de skremmende motsetningene mellom de to «aktørene»."

Olav Egil Aune, Vårt LandChimera

"Gert Nygårdshaug er en forfatter for de store formater (...)Historiene er spennende effektivt fortalt, med filmatiske kutt og forflytninger. Tekstmassen er ellers mettet med et stort naturvitenskapelig stoff, egnet til å overbevise om at Nygårdshaug har kunnskap- og forskerdekning for å rope så underholdende høyt om det han ser og vet."

Jan Askelund, Stavanger AftenbladChimera

"Nygårdshaug er ikke en viktig forfatter fordi han har virkelighetssans. Men fordi han har mulighetssans."

Torbjørn Oppedal, MorgenbladetChimera

"Det er skremmende å lese Chimera, mens regnet flommer i unaturlig store mengder utenfor stuevinduet, og halve Afrika tørker ut. Det betyr at miljøforkjemperen Nygårdshaug har lykkes med denne boka, som har en uhyggelig snedig psykologisk avslutning."

Cathrine Krøger, DagbladetChimera

"Researchen er imponerande, og som debattinnlegg og alarmtekst for sjusovarar er boka utvilsamt nyttig."

Odd W. Surén, Dag og TidChimera

"Jeg skal ikke røpe noe om hvordan det hele ender, men Nygårdshaugs sluttkapittel kan nok få noen og enhver til å sperre opp øynene. Når dette er sagt, er dette ei bok som uten forbehold anbefales. Dette er en fruktbar måte i skjønnlitterær form å behandle et sånt alvorlig emne."

Stein-Arve Myrbakk, Rana BladChimera

"Gert Nygårdshaug har formet en ny liten perle om uhåndterlige og unevnelige tilstander."

Terje Stemland, Aftenposten

"Gert Nygårdshaug skriver sjarmerende, humoristisk og betimelig om menneskers rovdrift på naturen. "

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Gert Nygårdshaug har med Klokkemakeren skrevet en av sine beste romaner. (...) Og det er fortelleren, urmakeren Melkior Mussenden som gjør denne vidløftige historien til en litterær godbit. Hans veloverveide, langsomme og ettertenksomme stemme gjør denne lett dystopiske beretningen til en overraskende varm og nesten godmodig fortelling."

Turid Larsen, Dagsavisen

"Som alltid når det gjelder Gert er det et høyst originalt utgangspunkt. Og han gjennomfører prosjektet med både konsekvens og humor."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Tiden går, men Nygårdhaug består. Han er tilbake der han skal være med en fabel der alt plutselig blir relativt."

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

"Her er både spenning og frodig fantasi - gjerne lystig humor forbundet med reflektert alvor. Altså Nygårdshaug på sitt beste!"

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

"Klokkemakeren er en varm og sjarmerende fortelling. Eller rettere sagt en fabel - slik Nygårdshaug gjør det best."

Sindre Hovdenakk, VG
Lill Kristin Syversen, KK

"Dette er først og fremst en velskrevet, spennende, endog gripende fortelling. Det er kort og godt Gert Nygårdshaug i toppslag."

Terje Stemland, AftenpostenAfrodites basseng

"Gert Nygårdshaug er en forfatter som gjerne beveger seg utenom det vanlige sporet. Det gjør han også i sin nye bok "Afrodites basseng". Den er besynderlig, og det er helt utmerket"

Leif Ekle, NRK KulturnyttAfrodites basseng

Nygårdshaug ... en spretten, frekk, frodig morsom forteller i tradisjon fra Rabelais ...

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

"Med Afrodites basseng har Gert Nygårdshaug igjen skrevet en roman som atskiller seg fra alt annet som utgis her til lands. Kanskje er det hans beste noensinne. Kanskje blir den også stående som bokhøstens store norske."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladAfrodites basseng

... riktig underholdende ... en bok som vil styrke din verdensanskuelse.

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Velskrevet, spennende og underholdende roman".

Hannelore W. LangstrømAfrodites basseng

... en glitrende fortelling, båret av nysgjerrighet og vilje til å søke sammenhenger.

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"Den siste romanen til liungen Gert Nygårdshaug er vanskelig å legge fra seg. Boken pirrer intellektet og følelsene hele veien."

Alexandra Heyerdahl, Drammens TidendeAfrodites basseng

Etterlengtet og høyst lesbar roman ... lett å anbefale å lese den!

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

"Snipp, snapp, snute...."

Helge Ottesen, VardenRødsonen

"Det finnes ingen forfattere i verden som skriver krim som Gert Nygårdshaug (...) Gert Nygårdshaug avslutter sin eksepsjonelle krimserie om Fredrik Drum til meget i stil."

Ole Jacob Hoel, AdresseavisenRødsonen

"-- full klaff for Gert Nygårdshaug.... han har også fullført den beste norske krimserien noensinne." Les hele anmeldelsen

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladRødsonen

"Et triumferende og vemodig farvel med Fredric Drum."

Kurt Hanssen, DagbladetRødsonen

"Hadde det vært opp til meg, skulle Gert Nygårdshaug vært både verdensberømt og søkkrik. Han avslutter nå sin tibindskrimserie på utmerket vis. "

Ingrid Brekke, AftenpostenRødsonen

"Fredric Drum er de mest originale, intelligente, underholdende og kreative kriminalromanene som skrives i Norge i dag. Alle orkaners mor er niende og, sies det fra informert hold, neste siste Drum-bok, men vår helt er i strålende form hele veien."

Kurt Hanssen, DagbladetAlle orkaners mor

"En sjelden gang virker fabelaktig som et for spakt uttrykk. Denne krimboken er nemlig rett og slett fantastisk."

Ole Jacob Hoel, AdresseavisenAlle orkaners mor

"Det er mange tråder i "Alle orkaners mor", men Nygårdshaug håndterer dem elegant. Bare én blir på kryptisk vis hengende i luften mot slutten. Men det kan tilgis etter et spennende og underholdende opphold i mayakulturens hjemland."

Ingrid Brekke, AftenpostenAlle orkaners mor

"Det åpner med en forrykende orkanskildring, samtidig som en ukjent trenger seg fram gjennom jungelen til den glemte mayabyen. Dette er Nygårdshaug på hans aller beste; en mer sugende start på en roman har han kanskje aldri skrevet. Fra dette voldsomme utgangspunktet bygger han opp handlingen med en mesterlig sans for så vel rytmikk som dynamikk"

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladAlle orkaners mor

"Fra første side i Alle orkaners mor går Gert Nygårdshaug på med full styrke og spenning så det holder til siste gåte er løst og siste ord lest. Her er det ikke bare Yukatánhalvøya som blir tatt med storm, det blir vi også."

Tone Mjåvatn, Vårt LandAlle orkaners mor

"Nygårdshaugs beskrivelse av hvordan orkanen bygger seg opp ute i havet mens den vakthavende meteorolog på kyststasjonen Punta Allen med stigende puls bokfører de oppsiktsvekkende data, er rett og slett stor skjønnlitteratur – uansett genre. Fortellingen i sin helhet holder hva anslaget lover."

Geir Løvli, Fredrikstad BladAlle orkaners mor

"Her nyter vi delikatesser, tallrike karafler med vin og adskillige leksjoner om urgammel skriftkultur, en herlig blanding av kunnskap, fantasi og yr skriveglede. Dette kan kalles gladlynt krim med innslag verdig Indiana Jones. Koselig lesning, med andre ord."

Finn Stenstad, Tønsbergs BladAlle orkaners mor

"Gert Nygårdshaug holder koken med Liljer fra Jerusalem"

Øystein Rottem, DagbladetLiljer fra Jerusalem

"Herlig galskap"

Terje Stemland, AftenpostenLiljer fra Jerusalem

Bibliografi

2021 - Den grønne øya

2020 - Den tredje engelen

2019 - Regnmakeren

2018 - Zoo Europa

2016 - Budbringeren

2015 - Da evighetens koboltblå øye viste seg for herr Kummer

2013 - Pergamentet

2012 - Vår ære og vår mat

2011 - Chimera

2009 - Klokkemakeren

2009 - Samlede eventyr - Cappelen Damms Gull

2008 - Søthjerte

2008 - Fortellernes marked

2008 - Himmelblomsttreet

2007 - Dverghesten

2006 - Rødsonen

2005 - Nullpluss pluss

2004 - Alle orkaners mor

2003 - Afrodites basseng

2003 - Det niende prinsipp

2001 - Dinosaurene-farivis ruvis

2000 - Den balsamerte ulven

1999 - Pengegryta i trollberget

1999 - Prost Gotvins geometri

1997 - Huldergubben i svartberget

1996 - Gutten og trollsverdet - og andre eventyr

1996 - Kiste nummer fem

1995 - Trollet og de syv prinsessene

1994 - Gipsymann

1994 - Mengele Zoo

1993 - Honningkrukken

1993 - Jegerdukken

1993 - Dødens codex

1993 - Cassandras finger

1991 - Søthjerte

1990 - Dødens Codex

1989 - Mengele Zoo

1988 - Gipsyblink

1987 - Jegerdukken

1986 - Nullplus

1985 - Honningkrukken

1984 - Dverghesten

1983 - Alkymisten

1982 - Bastionen

1981 - Solfiolinen

1980 - Gatevinden

1974 - Et bilde og et verktøy

1971 - Paxion

1966 - Impulser