Eirik Newth

Eirik Newth

Eirik Newth er født fem år før den første månelandingen i 1969, noe som kom til å bety alt for livsløpet hans. Hadde det ikke vært for de uklare TV-bildene av astronauter som hoppet omkring på Månens skittengrå overflate, ville en guttunge neppe blitt fristet til å utdanne seg til noe så lite matnyttig som astronom.

Etter å ha fullført hovedfag i teoretisk astrofysikk i 1989, var Newth i samme situasjon som de fleste nyutdannete astronomer: på jakt etter en jobb som forhåpentligvis hadde litt med stjernehimmelen å gjøre. Han hadde mer flaks enn flertallet av sine medstudenter, da han ved en tilfeldighet ble spurt om å oversette ei bok om astronomi våren 1990. Slik startet en karriere som oversetter og forfatter av faglitteratur for barn og ungdom.

Newths første bok, Se Opp (1992), er en håndbok i astronomi tilpasset norske forhold. Boka er siden kommet i flere opplag, og er stadig i salg. I 1994 fulgte Sola, den første norske boka for barn og ungdom om det livsviktige himmellegemet. Siden har Newth skrevet en rekke fagbøker som alle er oversatt til flere språk.

Han har vært lærebokforfatter, har fått mer enn 250 artikler på trykk, vært redaksjonsmedlem og mediakonsulent, utviklet og drevet nettsteder og holdt hundrevis av forelesninger i inn- og utland. Newth driver for tiden det elektronisk nyhetsbrevet "Aktuell viten", som utkommer hver 14. dag med siste nytt om vitenskap og teknologi. Han opptrer jevnlig i radio og på TV som sakkyndig innen fagfelter som astronomi, elektroniske bøker, vitenskapshistorie og framtidsforskning.

Eirik Newth bor i Oslo. Lysforurensingen i storbyen fører til at han altfor sjelden får brukt sin kraftige stjernekikkert av merket Meade. Til gjengjeld får han bedre tid til å dyrke sine hobbyer (han er selverklært data- og matnerd).

Lenker