Dorthe Nors
© Foto: Agnete Schlichtkrull

Dorthe Nors

Dorthe Nors er født i Herning i 1970, men oppvokst på landet like nordvest for byen. Hun studerte nordisk litteratur og kunsthistorie på universitetet i Århus. I 2001 kom Nors’ første roman, Soul. Deretter kom romanene Stormesteren (2003) og Ann Lie (2005). I 2008 kom novellesamlingen Kantslag, som skaffet henne et solid gjennombrudd internasjonalt. Da novellen Hegren ble trykket i The New Yorker var det første gang en dansk forfatter fikk æren av å presenteres i tidsskriftet.

Nors har skrevet ytterligere to romaner, kortromanen Dage (2010) og Minna mangler et øvingslokale (2013). Hennes danske forlag, Rosinante, trykket opp igjen Kantslag etter den suksessen i USA. Samlingen er nå dessuten under utgivelse i Storbritannia, Sverige og Nederland i tillegg til Norge.

Nors mottok i 2011 Statens Kunstfonds Treårige Artbejdsstipendium og i 2014 ble hun tildelt den ærefulle Per Olov Enquist-prisen.

Anmeldelser

«Dette er musikk i en språkelskers ører.»

Ole Møller, Dagbladenes BureauMinna mangler et øvingslokale

«Dette er optimistens knuste hjerte versus pessimistens ironiske distanse, og hvem vinner? Den berikede leseren, så menn!»

Merete Reinholdt, BerlingskeMinna mangler et øvingslokale

«Sarkastisk skarp og satirisk morsom.»

Klaus Rothstein, Weekendavisen (DK)Minna mangler et øvingslokale

«Minna mangler et øvingslokale er den morsomste danske roman jeg har lest på lenge.»

Marie Louise Kjølbye, Information (Danmark)Minna mangler et øvingslokale

"Sonja er over 40 år, arbeider som omsetjar, bur i København og tar køyretimar. Ho går regelbunde til massøren Ellen. Av og til tenkjer ho på søstera Kate og foreldra på Jylland, og ein sjeldan gong ringer ho til dei. Dette er eigentleg alt som skjer i Dorthe Nors' Speil speil blink. Og det er ein fryd å lese om."

Ingvild Bræin, Dag og TidSpeil speil blink

"Satt i en genuin utenforposisjon observerer hun sine omgivelser med sylskarpt vidd. Nors er en glimrende stilist som lader teksten med betydning. Høyst velfortjent ble hun nominert til Man Booker-prisen 2017 for Spejl skulder blink."

Astrid Fosvold, Vårt LandSpeil speil blink

"Novellene til Dorthe Nors er skarpe og glitrande isfjell som ligg tungt i vatnet; i tråd med klassisk novelleestetikk finn ein det meste av historia under overflata.(...) Nors imponerer stort med evna til å portrettere komplekse, sårbare menneske og deira meir eller mindre vellukka strategiar for å meistre livet når det blir vanskeleg.

Merete Røsvik Granlund, Dag og TidKantslag