Colum McCann
© Brendan Bourke

Colum McCann

Colum McCann er født i Dublin i 1965. Han har tidligere skrevet to romaner og to novellesamlinger og har vunnet flere litterære priser, blant andre the Pushcart Prize, the Rooney Prize og the Hennessy Award. Han har også vært finalist til the Impac Prize. McCanns bøker har blitt oversatt til en rekke språk. Danseren (2004) er hans første bok på norsk.

Colum McCann bor i New York med kone og to barn. Der skriver han blant annet for The New Yorker og The New York Times Magazine.

Anmeldelser

"Gjennom tre romaner som tidligere er gitt ut på norsk, har Colum McCann - født 1965 i Dublin, nå bosatt i USA - markert seg som en storartet forteller i det brede format. Tretten måter å se på understreker at han på sitt beste også kan skrive strålende noveller.
 
Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladTretten måter å se på
"Novellekunst på høyt nivå"
"En av årets ti beste bøker"
The Chicago TribuneTretten måter å se på
"En nydelig samling med en langnovelle og tre historier, fra en uhyre talentfull forfatter."
"På systematisk, elegant vis bringes faktiske og fiktive skikkelser sammen. For dette er en ambisiøs, mosaikkaktig historie om «sammenvevde liv, overlappinger, på rekke og rad», en rekke dramatisk ladde skjebnefortellinger som dveler ved undertrykking, sult og frihetslengsel, motet til å krysse grenser, livet i eksil og reisen tilbake, borgerkrigenes og voldens ABC, idealistisk freds- og forsoningsvilje - ofte formidlet gjennom et korthuggent, rytmisk besvergende språk som synes lojalt ivaretatt av den norske oversetteren."
Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladTransatlantisk
"Uten å forsere sammenhengene skriver Colum Mc Cann frem en større fortelling som tross nød, sult og krig inngir håp om forsoning."
Anne-Catrhrine Straume, NRK P2Transatlantisk
"(...)en bok som er suverent komponert, pulserer av episk kraft og vitner om en forteller i toppklassen.(...) For i denne montasjeaktige teksten fins det så mange tematisk-motiviske mønstre og elegant utformete setninger, så mange lidenskapelige, medrykkende historier, at det er umulig å ikke bli imponert. Colum McCann er en stilig litterær balansekunstner av det dristige, skamløst underholdende slaget."
Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladLa kloden spinne
"Forfattaren skriv utan sentimentalitet og moralisering av noko slag, gjerne med knappe, men innhaldsrike formuleringar og humoristiske detaljar. Og stemninga er framifrå formidla i ei lytefri omsetjing av Aase Gjerdrum. La kloden spinne er tittel nummer to på norsk av Colum McCann. Heldige er dei som blir merksame på denne romanen."
Audun Sjøstrand, Bergens TidendeLa kloden spinne
(...)teksten grip snart tak i lesaren og tek han med inn i handlinga. Her er det liv og røre, flotte observasjonar og opne sansar, og McCann dansar lett frå den eine lina til den andre og fører lesaren inn i og ut or stadig nye miljø. Og sjølv om forfattaren ikkje tek mål av seg til å oppseda lesarane, er det mykje lærdom om livet å finna i denne boka."
Odd W. Surén, Dag og TidLa kloden spinne
"(...)et ambisiøst og godt gjennomført verk, skrevet med et synlig pulserende hjerte. (...) Jeg leser McCann som en forfatter som nettopp har åpnet opp for livets dimensjoner, en mann som lar kynikerne være kynikere og holder fast på håpet, mulighetene, forsoningen. Dessuten kan han fortelle historier."
Anne Cathrine Straume, NRKLa kloden spinne
"McCann har skapt en gripende og medrivende roman, en av de bedre jeg har lest på lenge."
Asbjørn Ringen, Gudbrandsdølen DagningenLa kloden spinne
"(...)en godt fortalt roman som treffer leseren, og som har kvaliteter nok til at det blir en god litterær opplevelse, ikke bare ren New York-nostalgi."
Ørjan G. Johnsen, AdresseavisenLa kloden spinne