Chantal Garand
© © Mariann Nikolaisen

Chantal Garand

Chantal Garand (f. 1956) vokste opp i Victoriaville, en liten by i den fransktalende provinsen Québec i Canada. Hun er utdannet sosionom. I Canada har hun tilbrakt flere år med indianersamfunnene Cree og Atikamekw, og i kjølvannet av Rwandakrisen i 1994 bodde hun et år i telt i flyktningleir i Tanzania. Etterpå flyttet hun til Sør-Afrika med sin norske mann. Her lærte hun seg norsk og skrev lyrikk for en kanadisk sanger. Fire år senere flyttet hun til et småbruk i Engelsviken ved Fredrikstad. Etter å ha jobbet i femten år med integrering av flyktninger i Norge, er hun nå forfatter på heltid.

Natalia Z. ble utgitt i Canada i 2018 og er hennes første roman. Romanen kom til finalen i utdelingen for Nye stemmer i litteraturen i 2020 på bokmessen Trois-Rivières. Romanen er også oversatt til ukrainsk.

Natalia Z. tar opp essensielle spørsmål ved det å søke sin identitet og opprinnelse, men også om et menneskes rett til å tie om sin fortid.

I 2015 utga hun fortellingen Un hibou, un Égyptien et l’étrangère (En ugle, en egypter og den fremmede kvinnen) som vant non-fiction-prisen Prix du récit de Radio Canada.

Anmeldelser

«Romanen om Natalia Z. er en inntagende debut som i sentrale passasjer blåser alpelua di enda mer på snei.»

 
Christen Hvam, Fredriksstad BladNatalia Z.

Bibliografi