Bjørg Øygarden
© Fotograf: Sondre Steen Holvik

Bjørg Øygarden

Bjørg Øygarden er født i 1960 og har vokst opp i Risør. Hun har studert i Oslo og bodde flere år i Kongsvinger før hun slo seg til i Arendal. Hun er utdannet som psykolog og er spesialist i klinisk nevropsykologi og barne- og ungdomspsykologi. Innen sitt fag har hun vært innom flere arbeidsfelt, og hun arbeider nå i Avdeling for voksenhabilitering ved Sørlandet sykehus i Arendal. Ved siden av sitt skjønnlitterære forfatterskap har hun publisert fagartikler, og hun står bak en masse revytekster. Hun er aktiv på scenen i teater, revy og kabaret og hun er en mye brukt underholder i ulike sammenhenger. Hun har også en NM-bronse i teatersport som trofé over skrivebordet.

Bjørg Øygarden om sitt forfatterskap:

Iblant blir jeg spurt om når jeg ble forfatter, og da svarer jeg at det har jeg bestandig vært. Fra jeg serverte familien dramatiske og grufulle fortsettelseshistorier, via milelange skolestiler og semesteroppgaver i psykologi skrevet som dameroman (”Halve hjerner – hele hjerter: en nevroman fra eksperimentalmiljø”), til jeg etter hvert fant fram til romanformen. Jeg setter stor pris på det å dikte og fortelle – å lage noe av ingenting. Nestbest har jeg det når jeg kan sitte og trekke i trådene og styre fortellingen som jeg vil. Aller best har jeg det når trådene nappes ut av hendene mine, og fortellingen løper av sted med meg.

Jeg er opptatt av språket som instrument – å lete opp setningenes musikalitet for å få fram den riktige klangen. Jeg er som oftest gjerrig på virkemidler: Står valget mellom det enkle og det snirklete, er det enkle nesten alltid best. Med hensyn til tema er jeg nysgjerrig på det å plassere mennesker i uvante og krevende situasjoner og utforske hva som skjer med dem og mellom dem, på godt og vondt. Det har jeg gjort både i voksen- og barnebøker, og det er i høyeste grad det jeg gjør i min nye barnebok, ”Dronningen av Myrion”. For hvem har vel ikke fantasert om å havne i en helt annen verden?

http://no.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rg_%C3%98ygarden

http://www.bjorgoygarden.no/

https://www.facebook.com/fiebjorg

Bilder:http://www.google.no/search?q=bj%C3%B8rg+%C3%B8ygarden&hl=no&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=OW_EUd_ODLCu4QTD34HYAw&ved=0CEgQsAQ&biw=1539&bih=798

Anmeldelser

"«Dronningen av Myrion» er Bjørg Øygardens første fantasyroman. Den må også bli hennes gjennombrudd (...) veldreid fantasybok for de litt yngre (...) Det er tydelig at hun har moret seg når hun har skrevet denne veldreide boka (...) her ligger alt til rette for en oppfølger. Det er mer enn velkomment. Også fordi denne fantasyen hverken er spesielt volumiøs eller skummel. Noe som gjør at den egner seg for litt yngre barn."

Cathrine Krøger, DagbladetDronningen av Myrion

"Vel verdt å lese. [...] Bjørg Øygarden skriver om tre barn som strever på hver sin måte. De er annerledes og prøver å finne løsninger på problemene sine. Som psykolog har hun muligens vært nær disse type problemene. Uansett viser hun stor innsikt i barns tenkemåter. [...] Denne boka er først og fremst spennende. Men det kan også være litt av hvert å lære om samarbeid, framfor å bare være opptatt av egne problemer eller ferdigheter."

Tone Langseth Luth, Oppland ArbeiderbladDronningen av Myrion

«Velskrevet krim båret av varm medfølelse»

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladSiste time