Ane Farsethås
© Foto: Anna-Julia Granberg

Ane Farsethås

Ane Farsethås (f.1973) er en av Norges mest markante kritikere. Som kritiker i Dagens Næringsliv og Morgenbladet har hun satt dagsorden for hva og hvem vi leser. Ved siden av aviskritikken har hun også skrevet artikler i tidsskrift og deltatt i den offentlige debatten om litteratur. Farsethås er nå redaksjonssjef for kultur i Morgenbladet. I 2004 ble hun ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk Kritikerlag og Nordens beste kritiker av tidsskriftet Nordisk Litteratur.

Anmeldelser

«Grensverdier (Cappelen Damm) undersöker hur sanningsbegreppet används som litterär metod hos tio författare och journalister, däribland Svetlana Aleksijevitj, Gay Talese och Édouard Louis. Oavlåtligt tankeväckande för alla som vill skildra verkligheten.»
Åsa Linderborg, Aftonbladet (Sverige)Grenseverdier
«Utvalet av intervjuobjekt er strålande, dette er kremen av forfattarar [...] Til saman utgjer det ein godt guida og svært informativ tur gjennom dette grenselandet.»
Merete Røsvik, KlassekampenGrenseverdier
«Det er ikke ett uinteressant intervju i boken, men jeg har lyst til å fremheve dem med Aleksijevitsj, Knausgård, John Jeremiah Sullivan og Édouard Louis som fremragende.»

«Med Ane Farsethås’ bok settes debatten om forholdet mellom litteratur og virkelighet, om den såkalte virkelighetslitteraturen og sakprosaens formeksperimenter, i en større og langt mer kvalifisert sammenheng enn de skandalene som altfor ofte ledsager den i mediene.»
Peter Nielsen, MorgenbladetGrenseverdier
"Ane Farsethås regnes som en landets fremste litteraturkritikere i dag (...) At hun leser de seks bindene med tittelen `Min kamp` som fullendelsen av trilogien som begynte med `Ute av verden` og `En tid for alt` - gir et spennende perspektiv og åpner nye sider ved verket (...) jeg anbefaler boka til alle som har interesse for og leseerfaring i de siste ti årenes litteratur"
 
FedrelandsvennenHerfra til virkeligheten
"(...) en overbevisende bok (...) Hennes fremstilling skiller seg ut med den presisjon og grundighet som hun følger 00-tallets litterære virkelighetslengsel med (...) en bunnsolid og avstemt fremstilling av overlappende tankegods i en rekke bøker fra samme tidsrom. (...) «Herfra til virkeligheten» er blitt en leseverdig bok for alle litteraturinteresserte, en bok som også gjør oppmerksom på at sentrale norske forfatterskap holder et høyt nivå. Farsethås' tilnærming, som møter verkene med velbegrunnet motstand og frisinnet diskusjonslyst, er særlig egnet til å få frem det."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens NæringslivHerfra til virkeligheten
"På ti år har ho blitt ein av våre skarpaste og mest respekterte litteraturkritikarar [...] Hennar dagsvurderingar har stor vekt. Ettertankane er det endå større grunn til å bruka tid på. [...] Å følgja hennar tanke, opnar bøker og forfattarskap. Dei treffsikre oppsummeringane er ei glede å lesa."
Arnhild Skre, NRK P2Herfra til virkeligheten
"I Ane Farsethås`hender blir 00-tallets prosa tatt godt hånd om (...) Hun er ikke pregløs, hun er aldri pop og den litteraturvitenskapelige kompetansen er nærmest plettfri."
Susanne Christensen, KlassekampenHerfra til virkeligheten
"Herfra til virkeligheten er en nyskrevet, selvstendig bok. Farsethås har ikke latt seg friste til å klippe og lime fra egne anmeldelser i Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Heldigvis har hun heller ikke mistet temperamentet i overgangen fra raske anmeldelser til fyldige nærlesninger. Dette er en kritiker som diskuterer litterær kvalitet underveis i kanoniseringen. Hun fører en myndig og sober sakprosastil. Boken vil uten tvil bli stående som et viktig bidrag til norsk litteraturhistorie."
Ingunn Økland, AftenpostenHerfra til virkeligheten
"I et knapt tiår nå har Farsethås vært landets viktigste skjønnlitterære kritiker. [...] I «Herfra til virkeligheten» har Ane Farsethås samlet en serie kloke analyser av et utvalg nyere forfatterskap, fra Abo Rasul til Karl Ove Knausgård. Lesningene demonstrer både overblikket og den skuddsikre dømmekraften som gjør Farsethås så god. "
Trygve Riiser Gundersen, DagbladetHerfra til virkeligheten
"(...) eit viktig bidrag til litteraturdebatten og eit godt forslag til ei forståing av delar av vår eigen samtidslitteratur."
Ingvild Bræin, Dag og TidHerfra til virkeligheten
"Ane Farsethås har vært kritiker i ti år, for tiden i Morgenbladet, men skriver med en autoritet som skulle tilsi at hun har vært med betydelig lenger. Likevel har hun sin naivitet i behold - og det er positivt ment, for denne boken ville passe svært bra som innføringsbok i litteraturkritikk (...) Lærer man Norge å kjenne gjennom Herfra til virkeligheten? Det er jeg overbevist om. De siste tiårenes norske litteratur har vært uhyre lydhør for det som skjuler seg selv i de mørkeste kroker av samfunnet."
Jonas Thente, MorgenbladetHerfra til virkeligheten
"Boka er klok, veloverveid og grundig gjennomarbeidet, full av referanser hit og dit."
Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenHerfra til virkeligheten
"Svært godt lest og svært godt formidlet av en av landets fremste litteraturkritikere (...) Herfra til virkeligheten" er skrevet av en leser som til fingerspissene behersker Akademias koder, og som evner å gjøre sin lesning tilgjengelig for dem som aldri har satt sine bein på et universitet."
Fartein Horgar, AdresseavisenHerfra til virkeligheten
"Ane Farsethås framstår utvilsomt som en grundig, systematisk, skarpsindig leser. Hun reflekterer, hun siterer, hun pendler uanstrengt i stoffet og begrunner sine synspunkter på kyndig vis. Målt med akademiske briller er hun flinkere enn de fleste."
Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladHerfra til virkeligheten