Lisa Aisato

Lisa Aisato (f. 1981) er illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun er mest kjent for bildeboka Odd er et egg, som utkom på Gyldendal Norsk Forlag i 2010. For bildeboka Don Fridtjof (2010), skrevet av Anna Bache-Wiig, ble Aisato Bragenominert. Våren 2016 høstet hun fantastiske kritikker for bildeboka Snart sover du, som hun laget i samarbeid søsteren Haddy Njie.

Anmeldelser

"Det er for tidlig å kåre årets vakreste billedbok allerede nå. Men søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato må ligge veldig godt an. Å bla seg gjennom denne nydelige boka, er som å vende tilbake til barndommens aller beste og sterkeste barnebokminner. […] Versene er skrevet av Haddy N'jie. De er tradisjonelle både i rim og rytme, gammelmodige og sødmefylte. Men det er illustrasjonene som gjør at denne boka skiller seg ut. Så er da også Lisa Aisato noe helt for seg selv i barnelitteraturen. […] I en blanding av strektegning og akvarell maner hun fram sine karakteristiske bilder, med sterke, stemningsskapende effekter."

Cathrine Krøger, DagbladetSnart sover du

"Usedvanlig vakker billedbok fra søstrene Haddy N’jie og Lisa Aisato – som for første gang har slått sine krefter sammen. […] Ideen er like enkel som den er original, for ikke å si genial. Barnets søvn kobles til årstidene. Til våren som sover om vinteren, sommeren som sover om våren, og så videre, helt til sirkelen sluttes og alle årstidene har sovet og våknet til liv. […] Det som virkelig løfter denne boken til en usedvanlig opplevelse både for barn og voksne, er Lisa Aisatos slående vakre illustrasjoner. […] Befriende er det også å se så mange hudfarger og hårfarger. Boken er blendende, men ikke blendahvit, slik majoriteten av norske barnebøker liker å fremstille sine karakterer. Barna og figurene i «Snart sover du» har europeiske, asiatiske og afrikanske trekk. Det er universelt, ikke politisk korrekt."

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VGSnart sover du

"Kan noe være både interessevekkende og søvndyssende på én gang? Ja, godnatt-boken til søstrene Haddy Njie og Lisa Aisato byr på en slik perfekt blanding. […] Snart sover du. Et års god natt er en praktfull bildebok. Praktfull fordi fargene nærmest spruter ut fra boksidene. […] Grepet med å følge et år er enkelt, men fungerer ikke desto mindre godt. Årets skiftninger gjentas jo til alle tider, slik dag veksler med natt som veksler med dag. Den jevne rytmen er messende, nærmest besvergende […] Lisa Aisatos illustrasjoner, som i sterkere grad enn ordene bærer boken, fyller sidene med klare, overveldende farger. […] Snart sover du. Et års god natt byr ikke på én fortelling, om ett barn. Dette er den store fortellingen, hjulet der vi alle inngår som eiker, og som ruller og ruller, igjen og igjen. […] Dette er en bruksbok i ordets beste forstand, en bok som sikkert kan bli en klassiker ved mang en sengekant."

Anne Cathrine Straume, NRK.noSnart sover du

"Boken er en godnattfortelling med fast struktur gjennom fire årstider som personifiseres med en magisk overdådighet. Hver årstid har sin unike personlighet, men strukturen er den samme i hver årstids fire dobbeltsider […] Den samme, stramme strukturen finnes både i bildene og teksten. De står også godt til hverandre i sin barokke frodighet […] Teksten er stilrent og konsekvent gjennomført […] Aisato har gjennom sine bøker vist at hun har et bredt spekter av bildespråk; hvor det blekt timide, det storøyd undrende, det groteske og det varmt glødende er blant ytterpunktene. I denne boken går hun enda lengre enn tidligere i å feire de sterke, maksimalistiske fargene."

Morten Olsen Haugen, AftenpostenSnart sover du

"Nå har de to dyktige kunstnerne Haddy Njie og Lisa Aisato for første gang gått sammen om å lage en bok, Snart sover du. Resultatet er vidunderlig. Vakre, fargerike, livsbejaende illustrasjoner, satt sammen med en tilsynelatende enkel, men desto mer poetisk, tekst - opprinnelig en sangtekst - på rim. […] Bildene viser de personifiserte årstidene i vakre, oftest fargesterke, årstidstypiske landskap, med blomster og løv, insekter og mennesker, regn og snø. Hver gang refrenget repeteres, ser vi et sovende barn, fire skjønne representanter for et fargerikt Norge. Bildene står støtt også uten tekst. I intervjuer har Lisa Aisato og Haddy Njie sagt at det tok flere år fra de fikk ideen til de faktisk laget boka. Håper vi slipper å vente like lenge på neste samarbeidsbok!"

Gerd Elin Stava Sandve, DagsavisenSnart sover du

"... en både vibrerende og virkelig vakker billedbok. Jeg vet at jeg som barn hadde elsket denne boken. Slik jeg som barn elsket Blomsterfesten illustrert av Elsa Beskow, der naturen personifiseres og får stråle i all sin prakt. Aisato og Njies felles kunstneriske uttrykk får frem både naturens og livets kraft og sårbarhet, forent i noe så naturlig og forunderlig som søvn. Jeg er helt sikker på at denne både sanselige og søvndyssende billedboken blir en stor favoritt hos tusenvis av barn."

Birgitte Furberg Moe, Barnebokkritikk.noSnart sover du

"Det er ei nattabok om årstidene som sover og våkner til liv, skapt for å leses på sengekanten med et stillferdig rytmisk språk og eventyrlige bilder til å drømme seg inn i. […] Lisa Aisato har rom for det lekende og jublende, som i omslaget, men også de mer rolige og mer ettertenksomme stemningene er et bærende element. […] Haddy Njie har i teksten sin funnet en fin kombinasjon mellom det fargerike og lavmælte. Tekstene, som framstår som små dikt på rim, er i seg selv ikke oppsiktsvekkende, men fungerer flott til å skape en helhetlig stemning."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladSnart sover du

"Her har de latt åtte av dagens illustratører gå løs på de klassiske eventyrene med frie tøyler. En av dem er Øyvind Torseter, opprinnelig stangesokning, som har illustrert «Askeladden som kappåt med trollet». Han har skapt en helt ny og oppdatert fortolking, der både Askeladden og trollet er på plass. Og har vi sett et skumlere troll noen gang? Dette er så bra at en skulle ønske at Torseter også ville få muligheten til å illustrere flere eventyr. Inga Sætre, opprinnelig fra Brøttum, har illustrert «Askeladden som stjal sølvendene til trollet. Og til dette har hun valgt tegneserieformen, og bidrar med det også til å gå nye veger."

Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne

"De har bokstavelig talt fått gode hjelpere, Asbjørnsen og Moe, når Cappelen Damm har satt åtte samtidskunstnere til en visuell nyfortolkning av noen av våre klassiske eventyrene. Det har en forbløffende frisk og revitaliserende virkning.(...) Det har blitt en helt annerledes og veldig tøff eventyrsamling."

Cathrine Krøger, DagbladetAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne

"Åtte av våre fremste illustratører har fått frie tøyler, resultatet er utmerket – og ganske oppsiktsvekkende, om man kjenner etter i organet som forventer det klassiske (jeg vet ikke hvor det er, men det merkes innvendig når det blir aktivert)."

Ingvild Bræin, Barnebokkritikk.noAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne

"Det hele har blitt et eventyrlig verk. [...] Med en ny vri har du mulighet til å bli kjent med de klassiske norske folkeeventyrene."

Fred Uno Ljosland Huvenes, Absolutt KRSAsbjørnsen og Moe og de gode hjelperne