Vigdis Hjorth: Lærerinnens sang

I en årrekke har Vigdis Hjorth vært regnet som en av våre største forfattere. Denne høsten er hun aktuell med "Lærerinnens sang". Foto: Agnete Brun

Ny roman fra Vigdis Hjorth. Om å bli grundig rokket i sin selvforståelse.

Lærerinnens sang handler om hva som skjer med et menneske når selvbildet krakkelerer og knuses og det kastes tilbake til den nakne eksistensen, for derfra å måtte finne ny selvforståelse.

«(…)denne romanen løfter seg til noe mer enn bare litt av alt Hjorth har skrevet før.» (terningkast 5) Fædrelandsvennen

«Først og fremst er dette Vigdis Hjort av beste merke: Portrettene av mennesker, de mange situasjonene skildret kresent og rett på, assosiasjonsmylderet, rikdommen i språket. Det er rett og slett en fin roman å lese.» (terningkast 5) VG

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

 

Les også:
Er Vigdis Hjorth den nye Elena Ferrante, spør The Guardian

Seks Vigdis Hjorth bøker du burde få med deg

Lotte Bøk underviser på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er glødende opptatt av Brechts dramatikk, som hun formidler med stor innlevelse til studentene på skuespillerlinja. 
En dag ber avgangseleven Tage Bast om å få filme undervisningen til noen av lærerne, men også livet deres utenfor skolen. Han vil gjerne komme hjem til dem, for å finne ut om det er samsvar mellom liv og lære. Hva skjer når man opplever seg voldsomt eksponert? Når man sitter i salen og får se seg selv, med en annens nådeløse blikk?