En av våre største forfattere

"Arv og miljø" av Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorths store gjennombruddet kom med "Arv og miljø" (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. Foto: Agnete Brun

I en årrekke har Vigdis Hjorth vært regnet som en av våre største forfattere. Arv og miljø er hennes største leser- og kritiker-suksess.

Vigdis Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess.

For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

Les også:

Seks Vigdis Hjorth-bøker du må få med deg

Vigdis Hjorth om Bjørg Vik: – Hun var en foregangskvinne og grensesprenger i litteraturen

"Arv og miljø" starter som et klassisk arveoppgjør, der to sommerhytter på Hvaler står sentralt. To barn har tatt seg av stedet og foreldrene i mange år. De skal arve hyttene. Men det finnes to barn til, som delvis har brutt med familien. Hvorfor melder de seg nå på i arvetvisten? Under samtalen om arv løper en annen beretning, som setter voldsomme krefter i sving. Den handler om familiehistorien.