Utøya 30. juli 2011 Foto: Paal Sørensen (Wikimedia Creative Commons license)

22.juli 2011 ble 77 mennesker drept på Utøya og i Regjeringskvartalet. 10-årsdagen vil bli markert med bokutgivelser og arrangementer over hele landet.

Norge og hele verden ble rystet av det høyreekstreme terrorangrepet på Utøya og i Regjeringskvartalet i 2011. Det er blitt skrevet mange bøker om hendelsen, og det er mange historier som gjenstår å fortelle. I anledning 10-årsmarkeringen gir Snorre Valen Utøyakortet.

Utøyakortet

Snorre Valen går tilbake til høsten 2011 og de første, kaotiske og mislykkende forsøkene på en politisk debatt om 22. juli. Han tar et oppgjør med den kalde skulderen AUF møtte så snart de begynte å snakke om politikk, og med naiviteten og fornektelsen norske medier og politikk utviser i møte med vår tids ytre høyre. Utøyakortet er et personlig og politisk anklageskrift mot den norske offentlighetens manglende evne til å ta tak i de ubehagelige følgene av 22. juli. Og en appell om å gjøre det bedre i årene som kommer.

Arrangementer for 10-årsmarkeringen for 22.juli

Det blir flere arrangementer både nasjonalt og lokalt. 22.juli-senterert har laget en oversikt over markeringen, som du finner her. Regjeringen

programmet for 10-årsmarkeringen for 22.juli.

 

Les også: «Den natten» av Ingvar Ambjørnsen