Sofie og Erik Hexeberg er leger, kostholdseksperter og forfattere. De driver Dr. Hexebergs klinikk i Tønsberg og Bærum og er særlig opptatt av hvordan pasientene kan bedre helsen gjennom kostholdsendringer. Foto: Caroline Roka

Det antas at nærmere 500.000 nordmenn er rammet av autoimmune sykdommer. Kvinner er spesielt utsatte, og antallet som rammes av autoimmune sykdommer er økende.

Hva er en autoimmun sykdom?

Autoimmune sykdommer har det til felles at kroppens immunforsvar feilaktig angriper og ødelegger friske celler og det vevet de tilhører. Det finnes minst 100 ulike autoimmune sykdommer.

  • Cøliaki
  • diabetes 1
  • høyt og lavt stoffskifte
  • irritabel tarm syndrom
  • leddgikt
  • MS – multippel sklerose (... med flere)

Få kontroll over din autoimmun sykdom med riktig kosthold

Vi er overbevist om at riktig mat kan forebygge og helbrede såkalt autoimmune sykdommer sier Sofie og Erik Hexeberg. Oppfatningen er basert på løpende forskning og de erfaringene pasienter har gitt oss. Hos noen opplever vi at riktig mat kan være tilstrekkelig for å få kontroll over sykdommen. Hos andre vil kostholdsendringer være et tillegg til tradisjonell medisinsk behandling, men likevel av stor betydning. Hvilken mat som er riktig, vil variere fra person til person.

Vårt mål er å bruke mat som medisin med en individuell tilnærming og med et ønske om best mulig helse for den enkelte. Ofte blir som nevnt kostrådene komplementære til medisinsk behandling. Men radikale endringer i kostholdet kan forhindre en utvikling med behov for medisiner eller økning av dosen, og noen pasienter kan slutte helt med medisiner som følge av kostendringer.