Anita Kåss (f. 1979) er lege og forsker med doktorgrad fra Universitetet i Oslo om hormonbehandling av leddgikt (2015). "Mamma er en gåte" er hennes første bok.

Mamma er en gåte gir en lettfattelig innføring i immunsystemet og autoimmune sykdommer og hva vi vet om årsaker og behandling.

Anita Kåss’ mor døde av leddgikt da Anita var 13 år. Siden den gang har hun hatt et brennende ønske om å finne en medisin.

Leddgikt er en av over 80 autoimmune sykdommer, og autoimmune sykdommer rammer 5-10 prosent av befolkningen. Det betyr at flere hundre tusen nordmenn lever med en kropp som angriper seg selv. Eksempler på slike sykdommer er fører leddgikt, psoriasis, multippel sklerose, diabetes, Sjögrens syndrom, cøliaki, Bekhterev, lupus. I all hovedsak rammer de kvinner.

20 år gammel begynte Anita Kåss å studere medisin, og allerede som student siktet hun seg inn på hormonsystemet som en viktig faktor i sykdommen leddgikt. Over 20 år senere forsket hun fram et mulig gjennombrudd, og legemiddelselskapene knivet om rettighetene til den helt nye behandlingen.

Sammen med journalist og forfatter Jørgen Jelstad er Anita Kåss aktuell med boken Mamma er en gåte. Når kroppen angriper seg selv.