Frederik Svindland (født 1985 i Bergen) vokste opp i Porsgrunn. Svindland er tidligere elev ved Forfatterskolen i Bø. Foto: Anna Julia Granberg

Frederik Svindland er tildelt årets Saabye-stipend for sin kritikerroste debutroman Pelargonia.

Pelargonia er en billedrik og original debutroman skrevet med en usedvanlig presisjon. Den er en hyllest til mor og far, til hverdagene og naturen, fortalt av en svært følsom hovedperson. For denne ble han nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris.

”Det er først og fremst språket jeg legger merke til i Pelargonia: det er glassklart og gåtefullt i samme stund. Det vipper meg av pinnen. Jeg forestiller meg at dette unike språket er hovedpersonen i romanen, og mellom linjene kommer en fortelling stillferdig til syne: om oppvekst, ømfintlighet, omgivelser, påvirkning. Fredrik Svindlands debut er selvsikker og sjelden.” Lars Saabye Christensen

Les også:  Lars Saabye om sin utvalgte: han har skrevet en stor, liten og vidunderlig roman

 

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013, og deles ut til en av fjorårets debutanter.

Stipendet skal deles ut hver høst og er på kr 25.000,-. Stipendet kan tildeles alle som debuterer innenfor feltet skjønnlitteratur for voksne på Cappelen Damm. Dersom det er to eller færre debutanter i løpet av ett år, vil stipendet ikke deles ut det året. Debutanten(e) blir da automatisk med i vurderingen året etter.

Lars Saabye Christensen er eneste jurymedlem og samarbeider med redaksjonsjef John Erik Riley om tildelingen.