Bokprat

Podcast med Dorthe Nors og Nina Lykke

Dorthe Nors (Foto: Agnete Schlichtkrull ) og Nina Lykke (Foto: Jo Michael) aktuelle med henholdsvis «Speil speil blink», og «Nei og atter nei».

Hør Dorthe Nors og Nina Lykke i samtale med hverandre om sine siste utgivelser Speil Speil Blinke og Nei og atter nei. Gjennomgående i begge disse forfatternes siste utgivelser er temaet kvinnen midt i livet.

Dorthe Nors ble som første danske forfatter noensinne publisert I The New Yorker, og fikk etter dette et solid gjennombrudd internasjonalt med novellesamlingen Kantslag. Hun fulgte opp med romanen Speil Speil Blink, som er på korlisten til Man Booker-prisen, en av verdens mest prestisjefylte litterære priser.

Nina Lykke har med sin tredje bok, Nei og atter nei, fått sitt definitive gjennombrudd. Hun ble nominert til P2-lytternes romanpris, og vant ungdommens kritikerpris for denne romanen.

 

I "Speil speil blink" møter vi Sonja. Sonja kan ikke skifte gir. Det er faktisk tvilsomt om hun i det hele tatt kan lære seg å kjøre bil. Hun er eldre enn alle de andre som forsøker å ta lappen, og kjørelæreren hennes, Jytte, har så mye på hjertet at hun ikke har tid til å lære Sonja å gire. Hun bare gjør det for henne. På sjette måneden.

Sonja bor alene i København, oversetter svensk krim og får massasje hos Ellen som tydelig kjenner problemene til Sonja hope seg opp i bindevevet hennes. Og hjemme på Jylland går Sonjas søster og vil ikke ta telefonen når Sonja ringer. Men Sonja er en fighter, det har hun alltid fått høre, og en dag tar hun mot til seg og ber om å få skrifte kjørelærer. Det må da for svarte være mulig å få lært seg å kjøre bil!?