I denne nye episoden av Boktips-podcasten forteller Finn Skårderud om Victor Frankl og hans bok Livet er mening og Bernhard Mohr anbefaler Tvillingenes dagbok av Agota Kristof.

Finn Skårderud om Livet er mening

Finn Skårderud, norsk psykiater, forfatter, professor og kritiker har skrevet forord til nyutgivelsen av Livet er mening sammen med sin datter Maria Røed Skårderud som også er lege. Boken er en del av Livets bibliotek – en ny serie med moderne klassikere - et bibliotek om de menneskelige spørsmål i vår egen samtid, om eksistens, etikk, kjærlighet og samfunn.

I denne podcasten forteller Finn Skårderud om hvordan Victor Frankl fant en del av det viktigste ved sin filosofi mens han var i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Frankl var opptatt av at mange døde, men noen overlevde: «Hvem er det som overlever? Hvem er det som ikke overlever? Han sier at det betyr ikke så mye med din fysiske utrustning. Det handler mer om din evne til å se mening.»

 

Bernhard Mohr om Tvillingenes dagbok

Bernhard Mohr er forfatter og forlagsredaktør for oversatt litteratur i Cappelen Damm. Tvillingenes dagbok, som er en av Mohrs favorittroman, er en moderne klassiker fra 1986 som har fått helt fantastiske kritikker også nå ved nyutgivelsen. Ole Jacob Hoel i Adresseavisen var en av flere som ga den terningkast 6, og han skrev: «Et knytteneveslag av en roman. (…) Nyutgivelse av klassisk fabel som på slående nøkternt, men likevel poetisk vis formidler menneskelig fornedrelse.»

 

Samtalen er et opptak fra Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset 1.november.

 

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste: