Herman Berthelsen
© Fotograf Sidsel Hjelme

Herman Berthelsen

Omtale

Herman Berthelsen (f. 1940) er utdannet sosionom. Fra 1978 til 2002 var han redaktør for fagtidsskriftet KULTURNYTT, og fra 1991 forlagsredaktør først i Grøndahl Dreyer og deretter Cappelens Forlag. Han har skrevet en rekke faktabøker, og debuterte med håndboken Amatørteater i 1971.

Senere fulgte bl.a. bøker som Foreningslivets ABC Nøtteknekkeren II, 28 tricks, Hvem er hvem i norsk kulturliv, Kulturbygg i 80-årene, Barnas ferieguide, Skøyerstreker, Gamle selskapsleker, Gamle annonser, Skjeggete damer og siamesiske tvillinger, Hva skal vi finne på?, en aktivitetsbok for besteforeldre, og Sirkus i Norge som kom i 2009.

I tillegg har han levert kapitler om kultur og kulturhistorie til flere andre bøker, bokverk og publikasjoner, og vært redaktør for Norsk kulturråds jubileumsbok Råd for uråd i 1994. Gjennom 25 år har han bygget opp et rikholdig underholdningsarkiv – Det Glade Arkiv – som inneholder bl.a. bøker, bilder, plakater og personopplysninger om sirkus og offentlige forlystelser.

Han har vært en av hovedmennene bak en sirkushistorisk utstilling på Galleri F15 og laget en utstilling om gjøglere i Oslo gjennom 200 år på Teatermuseet i Oslo. Både på Teatermuseet og Oslo Bymuseum har han holdt en rekke foredrag, og holdt forelesninger om sirkus både ved Universitetet i Oslo og Bergen, samt ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Bibliografi