Omtale

Torkil Damhaug (1958) debuterte med Flykt, måne i 1996, en roman som fikk meget god mottakelse. Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri, og leger er hovedpersoner i flere av hans bøker. I 1999 kom Syk rose, en bisarr fortelling som befinner seg i et fascinerende skjæringsfelt mellom thrilleren, den psykologiske roman, og den absurde tradisjon. «En fantastisk roman. Les den langsomt», skrev en kritiker om romanen Overlord (2006), som utspiller seg mot en bakgrunn av historiske hendelser — nazistenes maktovertagelse i Tyskland og krigen dette utløste. Etter denne romanen ble Damhaug forfatter på heltid. Han utgav Se meg, Medusa (2007), Døden ved vann (2008), Ildmannen (2011) og Sikre tegn på min død (2013), alle romaner som er kategorisert som krimromaner. I 2011 vant han Riverton-prisen for Ildmannen. Den foreløpige siste romanen hans kom i 2016, Den femte årstid, den fikk også Riverton-prisen

Anmeldelser
"Avansert og helstøpt «gourmetkrim» fra Damhaug med internasjonalt sprikende plot, sydd sammen med kirurgisk presisjon."
 
May Grethe Lerum, VGSikre tegn på din død
"... et godt alternativ for den som ønsker seg en litt annerledes krim."
H S Valeur , Tidsskrift for den norske legeforeningSikre tegn på din død
"Innfløkt mordmosaikk som favner vidt i tid og rom."
Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladSikre tegn på din død
"La det like godt først som sist vere sagt, «Sikre tegn på din død» er ein ny, god psykologisk kriminalroman frå ein som kan handverket, og som har teke det som på (dårleg) norsk heiter research på alvor."
Bjarne Tveiten, FædrelandsvennenSikre tegn på din død
"Dermed har Damhaug fyrt av en adrenalinfremkallende startpistol, og det er bare å lene seg tilbake og følge den tvers igjennom intelligente intrigens buktninger i og rundt en rekke livsskjebner som i tillegg til mye annet levendegjør kompleksiteten i det nye multikulturelle Norge.(...)Uansett er Sikre tegn på din død samlet sett en ganske så overlegen spenningsroman som får drahjelp av Marius Renbergs usedvanlig lekre og fantasistimulerende omslagsdesign."
Pål Gerhard Olsen, AftenpostenSikre tegn på din død
"Torkil Damhaug er en ambisiøs forfatter, han vil noe mer enn bare å fortelle en lesverdig historie."
Jan-Erik Østlie, AktuellSikre tegn på din død
"Torkil Damhaug benytter sinpsykologiske verktøykasse aktivt, og bruker både drømmer, fortrengte minner og andre godsaker aktivt til å bygge spenning i historien. For spennende er det, med en effektiv og overraskende vri helt mot slutten."
 
Sindre Hovdenakk, VGIldmannen
"Torkil Damhaug leverer sterkt også i denne bokhøsten. Thrilleren om ildmannen har partier så intense at nakkehårene lett reiser seg."
 
Monika Nordland Yndestad, BergensavisenIldmannen
"Det slo meg i alle fall tidlig i Torkil Damhaugs høykompetente og sterkt avhengighetsskapende thriller hvor velgjørende det var å fordype seg i en fortelling der politiet og andre mulige forvaltere av lov og orden er skjøvet ut i periferien (...)Damhaug setter kreftenes frie spill i menneskesinnet i førersetet, og det gjør han på en måte som både vekker ubehag og baner veien for verdifull innsikt."
Pål Gerhard Olsen, AftenpostenIldmannen
" Ildmannen blir en het kandidat når årets krim skal kåres. Demonstrerer sitt format som krimforfatter. (...) en helstøpt roman, antakelig Damhaugs beste til nå."
Torbjørn Ekelund, DagbladetIldmannen
"Svarer Ildmannen til forventningene? Ja. Er den enda bedre enn forgjengerne? Ja, ved Freud, Jung og Lacan, det tror jeg jaggu den er.(...) Det skal være en usedvanlig skarp avslutning pa bokhosten om ikke Ildmannen ender opp som årets beste norske kriminalroman."
Ola A. Hegdal, Dagens NæringslivIldmannen
"Det hele er elegant, ja, medrivende gjort."
Steinar Sivertsen, Stavanger AftenbladIldmannen
"Og la oss med en gang slå fast at Damhaug innfrir så det virkelig monner. Dette er sannsynligvis den beste og mest spennende norske krim/spenningsromanen du kommer til å lese i år."
Pål Andreassen, Moss avisIldmannen
"Det er ingen tvil om at Torkil Damhaug nå har etablert seg som en av de mest framtredende spenningsforfatterne i Norge. Jeg venter i hvert fall i spenning på mer."
Rune Fjellvang, Romerikes BladIldmannen
"Sånn skriver bare en forfatter som kan dette håndverket, som har full kontroll på både fortellingen, språket og effekten av det fortelleren slipper ut. Sånn skriver bare en kriminalforfatter, med thrillerinstinkt."
Jan-Erik Østlie, Aktuell.noIldmannen
"Boka er omfangsrik i flere betydninger av ordet, spennende og velskrevet. Med 22. juli som bakteppe blir denne boka svært aktuell, fordi den beskriver det farlige feltet som ungdom kommer inn i når de søker miljøer preget av vilje til å bekjempe annerledes tenkende med vold."
Astrid Aase Thorstensen, Porsgrunn DagbladIldmannen
"Krimelskere kan ikke be om en bedre start på bokåret enn denne. Torkil Damhaug leverer en fulltreffer av en psykologisk thriller. Døden ved vann er en tykk og detaljrik krimbok som overrasker og suger deg fast i stolen."
 
Monika Nordland Yndestad, BergensavisenDøden ved vann
"Damhaug skriver svært godt, ikke minst er han dyktig til å skildre personer på en presis, troverdig og levende måte. Han haler intrigen sin velberget i land, og sparer drevent en siste overraskelse helt til slutten."
 
Sindre Hovdenakk, VGDøden ved vann
"Ny psykothriller-mester"
 
Trine Styve Varlo, Haugesunds AvisDøden ved vann
"Krimforfatter Torkil Damhaug er et nytt litterært bekjentskap for meg. Desto hyggeligere da å melde at han allerede er innlemmet i min lille krets av favorittforfattere."
 
Svein Kristiansen, Fredriksstad BladDøden ved vann
"Første klasses thriller (...) dette er en svært godt skrevet, uttenkt og gjennomført roman."
Kurt Hanssen, DagbladetDøden ved vann
"(...) ambisiøs og velskrevet, med en ytterst kompleks og overraskende intrige."
Ola Hegdal, Dagens NæringslivDøden ved vann
"Psykologisk krim av klasse (...) Torkil Damhaug plasserer seg nå definitivt i norsk krims eliteserie (...) nok en gang med kløkt, stor psykologisk innsikt og betydelig skriveevne som har resultert i en skremmende, vond og fascinerende roman."
Finn Stenstad, Tønsbergs BladDøden ved vann
"Døden ved vann er en drivende dynamisk krim som skiller seg klart ut fra mengden."
Geir Vestad, Hamar ArbeiderbladDøden ved vann
"Nytt høydepunkt fra en av de mest ambisiøse - og beste - norske krim-utøvere."
Ole Jacob Hoel, AdresseavisenDøden ved vann
"Damhaug har skrevet en solid historie, som fanger leseren i kraft av fine personskildringer, dramatiske overganger, gode dialoger og troverdige miljøbeskrivelser (...) og som gir forfatteren en sikker plass på krimparnasset."
Turid Larsen, DagsavisenDøden ved vann
"Damhaug er rett og slett et unikt forfatter- og fortellertalent, som for alvor slo igjennom med sin forrige thriller, «Se meg Medusa», men som med «Døden ved vann» overgår seg selv. Det er blitt en thriller som garantert vil være blant årets beste når 2009 er over."
Eva Nyhaug, Moss AvisDøden ved vann
"«Døden ved vann» er en nervepirrende, overraskende og solid gjennomført kriminalroman som kretser rundt kjærlighet og begjær."
Thomas J.R. Marthinsen, ABC NyheterDøden ved vann
"et godt alternativ for den som ønsker seg en litt annerledes krim."
Tidsskrift for den norske legeforeningDøden ved vann