Sonya Hartnett
© Redfive Studios

Sonya Hartnett

Omtale

Vinner av Astrid Lindgren Memorial Award 2008

Australske Sonya Hartnett ble tildelt den prestisjefylte Astrid Lindgren Memorial Award 2008 for sitt samlede forfatterskap. Prisen tildeles forfattere, illustratører, fortellere eller formidlere av litteratur som gjennom sitt arbeid gjenspeiler Astrid Lingrens ånd. Prisens formål er å øke interessen for barne- og ungdomslitteratur, og å fremheve barns rett til kultur på et globalt nivå. Det er den svenske regjeringens kunstkomité som deler ut prisen.

Sonya Hartnett er født i Melbourne, Victoria, Australia i 1968. Hun debuterte som forfatter allerede som 15-åring, og siden debuten har hun skrevet 18 romaner for barn, ungdom og voksne. Selv er hun ikke så interessert i presisere hvilke aldersgrupper hun skriver for. Hartnett er en av de forfatterne som baner ny vei for ungdomsromanens form og innhold, og bøkene hennes nærmer seg og oppløser grensene mot voksenlitteraturen. Ikke bare utfordrer hun ungdomsroman-sjangeren – hun utfordrer stadig sine egne grenser som forfatter. Ingen av bøkene hennes ligner den foregående. Hun avpasser perfekt det vakre, presise og bilderike språket og den kunstneriske fortellerteknikken til hver enkelt romans egne forutsetninger.

Hartnett skildrer ofte tilstanden av makt og tilhørighet i små grupper – i en familie, en vennekrets eller hos et tvillingpar. Den fornyende innsatsen hennes består blant annet i at hun trenger dypere inn i psyken på ungdommer som har traumatiske opplevelser bak seg. Karakterene hennes gjennomlever ofte vanskelige hendelser. Ingen lesere forblir uberørt av det hun forteller. Hun unngår ikke det mørke, stygge eller ondskapsfulle. Men under overflaten pulserer det et sterkt sinne over hvordan barn og unge behandles, et sinne som kombinert med hennes virtuose fortellerstemme skaper medfølelse og engasjement.

Astrid Lindgrens verk gjennomsyres av medfølelse med barn som lever under vanskelige vilkår. Hartnetts originale og provoserende forfatterskap fører denne tematikken inn i en ny tid.

Sonya Hartnett er oversatt til flere språk, blant annet dansk, tysk, svensk, finsk, italiensk og kinesisk. Hun har allerede fått flere priser og utmerkelser, blant andre Guardian Children’s Literature Prize i Storbritannien 2002 for Thursday’s Child og Children’s Book Council Book of the Year Award for Younger Readers 2005 for barneboken The Silver Donkey.
( Tekst © Hentet fra nettsiden til The Astrid Lindgren Memorial Award)

Anmeldelser
"Hartnett er en fin og varm forteller, både rammefortellingen og de innlagte mindre historiene har et enkelt språk som likevel virker rikt og sansende (...) Historiene har plan og retning, samtidig er de spennende og frodige. Fin og poetisk oversettelse av Johann Grip. Enkle sort-hvitt-tegninger av Åshild Irgens, midt i blinken for dem boken er tenkt for, - barn mellom fem og åtte år."
 
Arne Hugo Stølan, VGSølveselet
"ei bok med flere lag, og flere typer fortellinger. [...] Hartnett treffer den åpne livsfølelsen som barn ofte har før livet lukker for mange dører. [...] Ei god bok, særlig velegnet til høytlesning"
Marianne Lystrup, Vårt LandSølveselet
"Dette er en god, gammeldags høytlesningsbok med nerve, dramatikk og varm moral. Den kan være ubarmhjertig ærlig: «det var ikke guder og djevler som var ansvarlige for krigen - det var vanlige mennesker», og er en bok du vil huske og som du vil ønske å dele: vakker, myndig, sjarmerende og klok (...) Åshild Irgens' tegninger tar fint vare på den naive oppriktigheten."
Morten Haugen, AftenpostenSølveselet
"Fjortiser og sommerfugllarver er uskjønne og må gjennom puppestadiet for å bli ferdige voksne sommerfugler. Under de nådeløse portrettene og inne i det flotte språket, banker Hartnetts intoleranse mot ondskap og misbruk av ungdom. Dette kommer til å bli en klassiker."
 
Berit Kobro, VGSommerfugl
"Mest av alt er denne boka en påminnelse om hvor vanskelig det er å være 14 år. Og for oss som ikke har vært 14 på en stund, er det viktig å huske på hvordan små bagateller kan være helt avgjørende for en fjortis."
Ane Bamle Tjellaug, Vårt LandSommerfugl
"Romanen er tematisk rik, og spenner over vennskap, ungdommelig (og voksen) usikkerhet, familie, kjærlighet, utroskap og ensomhet. Sonya Hartnett syr disse temakompleksene (og flere til) sammen på en rammende og høyst lesverdig måte. Sommerfugl er en velskrevet og veloversatt roman."
Marius Fossøy Mohaugen, Barnebokkritikk.noSommerfugl
Bibliografi