Få aktuelle artikler, forfatterintervjuer og boktips.
Meld deg på og vær med i trekningen av bøker for 1000 kr hver måned!
Det finnes ingen de andre - det er bare oss
Lindis Hurum gikk fra å lage Vil du bli millionær? til å bli feltarbeider i Leger Uten Grenser. Hun skriver nært om menneskemøter som forsterker troen på at det ikke handler om «oss» og «dem», vi er alle like og alle har rett til verdighet og livreddende legehjelp.
Hva vet vi om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un? Sun Heidi Sæbø har skrevet et psykologisk portrett av en diktator med ryggen mot veggen, en familie omgitt av myter og ville historier, og en nasjon med lite igjen å tape.
Samfunnsdebattanten og sosialmedisineren Per Fugelli (1943-2017) ble det siste halvannet året fulgt tett av filmskaper Erik Poppe, og resultatet er et meget personlig, humoristisk og tankevekkende portrett.
Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer en av landets beste journalister, Marte Spurkland, et knippe ungdom som gir et tversnitt av det å være 18 år i Norge i 2017
Afghaneren og tolken Qais Wahidi jobbet for NATO i Afghanistan, med Forsvaret som en av arbeidsgiverne. Han var tolk i det nordiske opptreningslaget som lærte opp en afghansk brigade i seks år, og en betrodd medarbeider for norske toppoffiserer. I 2011 ble hans nærmeste kollega i tolkleiren arrestert av amerikanske spesialstyrker – etter tips fra Wahidi.
Pablo Escobar var verdens største narkobaron og en av verdens mest kjente kriminelle. I denne biografien forteller hans sønn Juan Pablo Escobar den rå og virkelige historien om faren.
I mange bransjer har sosial dumping, lavlønnskonkurranse og lavere krav til faglighet de siste årene gjort arbeidslivet mer utrygt. En av de bransjene der det har gått raskest og galest, er byggebransjen.
Natt til søndag 30. oktober 2011 styrtet en 22-år gammel mann ut av en bygård på Bislett i Oslo med 20 livstruende knivstikk i kroppen. Fra fortauet kastet han seg inn i en tilfeldig bil som kjørte ham til nærmeste sykehus. Mens Marius Løken lå i koma, fyltes avisforsidene med uhyggelige detaljer og spekulasjoner rundt det som skulle bli en av Norges mest omtalte drapssaker.
Lindis Hurum gikk fra å lage Vil du bli millionær? til å bli feltarbeider i Leger Uten Grenser. Hun skriver nært om menneskemøter som forsterker troen på at det ikke handler om «oss» og «dem», vi er alle like og alle har rett til verdighet og livreddende legehjelp.
For alle, fra overalt: mennesker, mening og moderne landsbyliv i New York. Forfatter Anders Giæver og journalist Ida Eritsland i en samtale om Brooklyn.
Det uløste drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs diskuteres av Bjørn Olav Jahr, forfatter av «Hvem drepte Birgitte Tengs?», og Tor-Erling Thømt Ruud fra VGs podcast «Uløst» under Krimfestivalen 2016. Programleder: Anne Grosvold.
Pastorsønnen Anders Torp vokste opp i en pinsekarismatisk menighet som kjempet mot abort og homofili. Barna var en del av deres åndelige krigføring. Som tenåring ble Anders drillet i å overleve endetiden. For å bli kvitt sine synder ble han utsatt for eksorsisme. Hvordan går en lyslugget gutt som opplevde sin første demonutdrivelse som skremmende, til selv å drive demoner ut av andre? Anders Torp har skrevet boken Jesussoldaten.
Med Banalitetens tyranni er Christian Borch ved veis ende i det som har blitt en serie på tre bøker om det moderne Europa. Nå foretar Borch en ut-zooming og tar fatt på de store linjene. Fra Margareth Thatcher, Ronald Reagan, Kåre Willoch og 1980-tallets frigjøring av markedskreftene, fram til dagens Euro-krise.
Hvem er republikanerne? ANNE GROSVOLD leder paneldebatt bestående av styreleder i Republicans Abroad Norway ANEE KARIN LEE, historiker og forfatter HALLVARD NOTAKER, USA-kjenner og filmkritiker BRITA MØYSTAD ENGSETH og Aftenposten-kommentator og forfatter FRANK ROSSAVIK.
Sentrale menn i brytningstid. De var med og skapte det nye Norge, Chr. Magnus Falsen og Herman Wedel Jarlsberg. Møt deres biografer Marthe Hommerstad og Carl Emil Vogt i samtale med antikvar Jens Haugfoss.
Skal man spise kjøtt eller burde man la være? I en tid da mange stiller seg dette spørsmålet, utgir Andreas Viestad en bok om kjøtt der han oppfordrer: – Spis ansvarlig, spis hele dyret.
deLillos har laget lydsporet til generasjoner av nordmenns liv. I boken Glemte minner forteller bandet om hver eneste låt de har gitt ut siden starten for 30 år siden. Her ser vi deLillos og forfatter Yngve Knausgård blir intervjuet på Popsenteret i Oslo.
Antony Beevor er krigskronikørenes ubestridte mester. Med Ardennene 1944 er han tilbake i det formatet han kanskje behersker aller best, historien om slaget, i dette tilfellet sammenstøtet som endelig brakk ryggen på Det tredje riket.
Alle har løpt 60-meteren. Trekk opp en strek i bakken, skritt opp seksti lange steg og vent på klarsignal. 60-meteren er så kort at vi orker å gi full pinne hele veien. Men det er i den korteste distansen at vi finner de lange linjene i norsk friidrett.
Er det å søke seg bort typisk moderne, typisk menn eller typisk norsk? Møt professor i idehistorie Espen Schaanning i samtale med Harvest-medeier Torbjørn Ekelund og medieekspert Lars Bratsberg.
Døden er et tema som berører oss alle. I denne episoden av Lunsjpausen møter vi komiker Else Kåss Furuseth, lyriker Annabelle Despard og forfatter og kulturredaktør, Alf Kjetil Walgermo. Jan Jacob Tønseth leser fra Muntre dødsdikt.
Hvem tror du at du er? Kjersti Wold har skrevet bok om hvordan du kan finne ut nettopp det! En guide og inspirasjon for deg som vil skrive din slektshistorie eller historien om ditt liv. Her i samtale med Tone Moseid.
Hans Olav Lahlum og Øivind Bratberg har skrevet boken Britiske statsministere 1900-2015. Ferden går fra verdens største koloniimperium, via to verdenskriger og en kald krig, frem til vårt århundres finanskrise og krig mot terror.
Hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet var en av Europas verste og mest brutale menneskeforfølgelser. Over 90 mennesker ble dømt til døden som trollfolk, og brent levende på bål.
Ane Bjøru Fjeldsæter er psykolog og har over to perioder jobbet som feltarbeider for Leger uten grenser i de Ebola-rammede områdene i Liberia og Sierra Leone.
Mohamedou Ould Slahi har vært fengslet i Guantánamo siden 2002 uten å ha blitt siktet for konkrete lovbrudd. Etter tre år i fangeleiren begynte han å føre dagbok. Larry Siems er redaktør av boken Dagbok fra Guantánamo.
Sun Heidi Sæbø forteller om den sørkoreanske studenten som forsvant på en buss utenfor Oslo og dukket opp i Pyongyang. Hva skjedde i dagene fram til Koh Sang-Moon forsvant? Dokumentarboken Kims lek har fått strålende mottakelse.