Liv: Historien om universets mest spektakulære oppfinnelse av Dag O. Hessen

Sun Heidi Sæbø: Kim Jong-un

Kategori: Dokumentar

Hva vet vi om Nord-Koreas diktator Kim Jong-un? Sun Heidi Sæbø har skrevet et psykologisk portrett ­av en diktator med ryggen mot veggen, en familie omgitt av myter og ville historier, og en nasjon med lite igjen å tape.

Filmtrailer: "Per Fugelli - siste resept"

Kategori: Dokumentar

Samfunnsdebattanten og sosialmedisineren Per Fugelli (1943-2017) ble det siste halvannet året fulgt tett av filmskaper Erik Poppe, og resultatet er et meget personlig, humoristisk og tankevekkende portrett.

"Klassen" av Marte Spurkland

Kategori: Dokumentar

Med varme, innsikt og nysgjerrighet skildrer en av landets beste journalister, Marte Spurkland, et knippe ungdom som gir et tversnitt av det å være 18 år i Norge i 2017

Tolken - En afghaners beretning om en muldvarp i Det norske forsvaret

Kategori: Dokumentar

Afghaneren og tolken Qais Wahidi jobbet for NATO i Afghanistan, med Forsvaret som en av arbeidsgiverne. Han var tolk i det nordiske opptreningslaget som lærte opp en afghansk brigade i seks år, og en betrodd medarbeider for norske toppoffiserer. I 2011 ble hans nærmeste kollega i tolkleiren arrestert  av amerikanske spesialstyrker – etter tips fra Wahidi.

Den rå og virkelige historien

Min far - Pablo Escobar

Kategori: Dokumentar

Pablo Escobar var verdens største narkobaron og en av verdens mest kjente kriminelle. I denne biografien forteller hans sønn Juan Pablo Escobar den rå og virkelige historien om faren.
Pablo Escobar - Min far

Skylapper i utdanningspolitikken

Jonas Bals: Hvem skal bygge landet?

Kategori: Dokumentar

I mange bransjer har sosial dumping, lavlønnskonkurranse og lavere krav til faglighet de siste årene gjort arbeidslivet mer utrygt. En av de bransjene der det har gått raskest og galest, er byggebransjen.

Springsteen leser fra egen bok

Bruce Springsteen - Born to run

Kategori: Dokumentar

Bruce Springsteen leser utdrag fra sin selvbiografi "Born to run" som kom på norsk høsten 2016.

Historien bak Halloween-saken:

Marius Løken - En natt i oktober

Kategori: Dokumentar

Natt til søndag 30. oktober 2011 styrtet en 22-år gammel mann ut av en bygård på Bislett i Oslo med 20 livstruende knivstikk i kroppen. Fra fortauet kastet han seg inn i en tilfeldig bil som kjørte ham til nærmeste sykehus. Mens Marius Løken lå i koma, fyltes avisforsidene med uhyggelige detaljer og spekulasjoner rundt det som skulle bli en av Norges mest omtalte drapssaker.

Det finnes ingen de andre - det er bare oss

Kategori: Dokumentar

Lindis Hurum gikk fra å lage Vil du bli millionær? til å bli feltarbeider i Leger Uten Grenser. Hun skriver nært om menneskemøter som forsterker troen på at det ikke handler om «oss» og «dem», vi er alle like og alle har rett til verdighet og livreddende legehjelp.

Hvem drepte Birgitte Tengs?

Kategori: Dokumentar Krim

Det uløste drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs diskuteres av Bjørn Olav Jahr, forfatter av «Hvem drepte Birgitte Tengs?», og Tor-Erling Thømt Ruud fra VGs podcast «Uløst» under Krimfestivalen 2016. Programleder: Anne Grosvold.

Jeg ble født til å være superreligiøs

Kategori: Dokumentar

Pastorsønnen Anders Torp vokste opp i en pinsekarismatisk menighet som kjempet mot abort og homofili. Barna var en del av deres åndelige krigføring. Som tenåring ble Anders drillet i å overleve endetiden. For å bli kvitt sine synder ble han utsatt for eksorsisme. Hvordan går en lyslugget gutt som opplevde sin første demonutdrivelse som skremmende, til selv å drive demoner ut av andre? Anders Torp har skrevet boken Jesussoldaten.

Christian Borch: Banalitetens tyranni

Kategori: Dokumentar

Med Banalitetens tyranni er Christian Borch ved veis ende i det som har blitt en serie på tre bøker om det moderne Europa. Nå foretar Borch en ut-zooming og tar fatt på de store linjene. Fra Margareth Thatcher, Ronald Reagan, Kåre Willoch og 1980-tallets frigjøring av markedskreftene, fram til dagens Euro-krise.

Pølser og politikk: Republikanerne

Kategori: Dokumentar

Hvem er republikanerne? ANNE GROSVOLD leder paneldebatt bestående av styreleder i Republicans Abroad Norway ANEE KARIN LEE, historiker og forfatter HALLVARD NOTAKER, USA-kjenner og filmkritiker BRITA MØYSTAD ENGSETH og Aftenposten-kommentator og forfatter FRANK ROSSAVIK.

Historien om 230 deLillos-sanger

Kategori: Dokumentar

deLillos har laget lydsporet til generasjoner av nordmenns liv. I boken Glemte minner forteller bandet om hver eneste låt de har gitt ut siden starten for 30 år siden. Her ser vi deLillos og forfatter Yngve Knausgård blir intervjuet på Popsenteret i Oslo.

Videointervju med Antony Beevor

Kategori: Dokumentar

Antony Beevor er krigskronikørenes ubestridte mester. Med Ardennene 1944 er han tilbake i det formatet han kanskje behersker aller best, historien om slaget, i dette tilfellet sammenstøtet som endelig brakk ryggen på Det tredje riket.

60-meteren

Kategori: Livsstil Dokumentar

Alle har løpt 60-meteren. Trekk opp en strek i bakken, skritt opp seksti lange steg og vent på klarsignal. 60-meteren er så kort at vi orker å gi full pinne hele veien. Men det er i den korteste distansen at vi finner de lange linjene i norsk friidrett.

Ut i naturen, vekk med kulturen!

Kategori: Livsstil Lunsjpausen Dokumentar

Er det å søke seg bort typisk moderne, typisk menn eller typisk norsk? Møt professor i idehistorie Espen Schaanning i samtale med Harvest-medeier Torbjørn Ekelund og medieekspert Lars Bratsberg.

Død, sorg og savn - en del av livet

Kategori: Lunsjpausen Dokumentar

Døden er et tema som berører oss alle. I denne episoden av Lunsjpausen møter vi komiker Else Kåss Furuseth, lyriker Annabelle Despard og forfatter og kulturredaktør, Alf Kjetil Walgermo. Jan Jacob Tønseth leser fra Muntre dødsdikt.

Skriv ditt liv

Kategori: Livsstil Lunsjpausen Dokumentar

Hvem tror du at du er? Kjersti Wold har skrevet bok om hvordan du kan finne ut nettopp det! En guide og inspirasjon for deg som vil skrive din slektshistorie eller historien om ditt liv. Her i samtale med Tone Moseid.

Britiske statministre

Kategori: Dokumentar

Hans Olav Lahlum og Øivind Bratberg har skrevet boken Britiske statsministere 1900-2015. Ferden går fra verdens største koloniimperium, via to verdenskriger og en kald krig, frem til vårt århundres finanskrise og krig mot terror.

Brent på bålet

Kategori: Dokumentar

Hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet var en av Europas verste og mest brutale menneskeforfølgelser. Over 90 mennesker ble dømt til døden som trollfolk, og brent levende på bål.

De uberørbare

Kategori: Dokumentar

Ane Bjøru Fjeldsæter er psykolog og har over to perioder jobbet som feltarbeider for Leger uten grenser i de Ebola-rammede områdene i Liberia og Sierra Leone.
Ane Bjøru Fjeldsæter

Dagbok fra Guantánamo

Kategori: Dokumentar

Mohamedou Ould Slahi har vært fengslet i Guantánamo siden 2002 uten å ha blitt siktet for konkrete lovbrudd. Etter tre år i fangeleiren begynte han å føre dagbok. Larry Siems er redaktør av boken Dagbok fra Guantánamo.

Mysteriet Koh Sang-Moon

Kategori: Dokumentar

Sun Heidi Sæbø forteller om den sørkoreanske studenten som forsvant på en buss utenfor Oslo og dukket opp i Pyongyang. Hva skjedde i dagene fram til Koh Sang-Moon forsvant? Dokumentarboken Kims lek har fått strålende mottakelse.
Sun Heidi Sæbø forteller om den sørkoreanske studenten som forsvant på en buss utenfor Oslo og dukket opp i Pyongyang.