Årets lokale litteraturpris og Fredrik Halvorsens legat går til en ung forfatter, som har vokst opp på Østsiden/Kongsten i Fredrikstad.

Prisvinneren er en stor kulturell kapasitet, med utdannelse fra Westerdals, Universitetet  i Oslo, Universitetet i Stockholm og, for ikke å glemme, Steinerskolen i Fredrikstad. Forfatteren har jobbet i NRK, blant annet som manusforfatter til Nytt på Nytt, styrt Twitterkontoen til Det kongelige hoff, drevet eget litteraturmarkedsføringsbyrå og jobber i dag som kreativ leder i reklamebyrået Hausmann, en jobb forfatteren ble headhuntet til.

Enten det er i form av reklame, litteraturformidling, forlagsvirksomhet eller noveller og romaner, drives denne forfatteren av en ren destillert formidlingsglede og entusiasme for bøker. Sammen med samboeren driver de det lille idealistiske forlaget Teori & Praksis, der de jakter på leseropplevelser som ennå ikke er oversatt til norsk. Forfatteren drar for eksempel oversetterkapasiteter som Sverre Dahl ut av pensjoniststolen for å oversette Hermann Unger, slik at norske lesere skal få oppleve hans bøker. Prisvinneren utøver stor kjærlighet og omsorg for litteratur. Det kom blant annet til uttrykk i Instagramkontoren @Restopplag. (Dette er et sted der bøker som ikke lenger selger seg av seg selv på markedet, kan få en ny sjanse gjennom gratis formidling i sosiale medier. Som en god venn sa: Når bøkene blir sedimenter som synker til bunns, er hun der med rørepinnen sin og virvler dem opp igjen.)

Etter mange år med entusiastisk formidling av andres tekster, prosjekter og produkter kom debutromanen i år. Den er kanskje det motsatte av polert reklametekst. Romanen er en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Klassekampens anmelder beskriver den som en usedvanlig interessant debut, noe juryen for årets pris er samstemte i.

Teksten gir et sjeldent blikk på gråsonene mellom omsorg  og omsorgssvikt satt i system og hvordan både mennesker og dyr reagerer når de faste rammene kollapser.

Lesere beskriver det som tøff og ubehagelig lesning, og Kristopher Schau sa det var litt som å spise lammekjøtt som hadde stått på kjøkkenbenken en natt. Litterære beskrivelser av slike liv er sjeldent i norsk litteratur. Teksten gir stemme til en grupper i vår verden som sjelden kommer til ordet. Slike fortellinger utvikler demokratiet vårt og velferdsstaten vår. Slike fortellinger trenger vi.

Ida Fjeldbraaten, du er årets vinner av Fredrik Halvorssens legat. Du skaper og planter ideer rundt deg og i samfunnet vårt, du er modig og ikke redd for å pirke i det mørke. Vi elsker at du prekær rundt i reklame-Oslo, du er en fantastisk representant for Fredrikstad og vi er stolte av deg. Vi grugleder oss til å lese flere av tekstene dine og ønsker deg lykke til videre i ditt forfatterarbeid. Gratulerer!