Byen jeg kommer fra, er en plankebroenes by hvor det er ørlite grann juks med det aller meste. Det gjelder også meg. I en alder av tjue var jeg ingen råner, men spilte gitar på gatene i Asbury Park og hadde inntatt en solid plass blant dem som allerede i flere år hadde ”løyet” i sannhetens tjeneste … kunstnere, med liten k. Likevel hadde jeg fire ess på hånda. Jeg var ung, hadde nærmere ti års erfaring fra å spille på puben, en fin gjeng lokale musikere som var vant til spillestilen min og en historie å fortelle.

Denne boka er både en fortsettelse av fortellingen og en søken etter dens opprinnelse. Som rammer har jeg satt hendelser i livet mitt jeg tror har preget både den og mitt virke som utøvende musiker. Et av spørsmålene fansen på gata stiller meg om og om igjen, er:

”Hvordan gjør du det?”

På disse sidene vil jeg forsøke å kaste et visst lys over hvordan, og viktigere enda, hvorfor.

Rock’n’roll – overlevelsesutstyr

DNA, naturlige evner, innsikt i håndverket, utvikling av og en begeistring for en estetisk filosofi, rått begjær etter … berømmelse? … kjærlighet? … beundring? … oppmerksomhet? … kvinner? … ja, og så pengene da. Og til slutt – for å kunne ta den helt ut absolutt hele kvelden igjennom – en heftig flamme som rett og slett … ikke slutter å brenne.

Dette er noen av elementene som vil kunne komme godt med dersom du står ansikt til ansikt med åtti tusen (eller åtti) hylende rockefans som venter på at du skal utføre dine tryllekunster. Venter på at du skal trekke noe opp av hatten, ut av løse lufta, noe av en annen verden, noe som før de trofaste møtte opp her i dag, ikke var annet enn et rykte basert på sang.

Jeg er her for å vise at det alltid like flyktige, aldri helt troverdige ”oss” faktisk finnes. Det er min tryllekunst. Og som alle gode tryllekunster begynner det med litt bløffmakeri. Så …

 

Les også på vår blogg Forlagsliv Pedro Carmona-Alvarez' "Fire noter om meg selv og Bruce Springsteen" og Knut Gørvells "Bruce Springsteens «Born to run» – et kjærlighetsepos om rock’n roll."