(Foto: Widar Ludvigsen)

Linde Hagerup har skrevet for voksne, for ungdom og for barn. Bøkene hennes er kritikerroste, og hun er prisnominert og prisbelønt. Hennes siste utgivelse er En venn for livet fra 2021, en roman for barn. Hagerup er født på Rykkin, men bor i dag på Kråkerøy utenfor Fredrikstad.

Litteraturprisen, som har forankring i Fredrikstad, deles ut til en forfatter eller skribent som gjennom sin virksomhet har vakt lokal oppmerksomhet. Prispremien er 10 000 kr og ett trykk signert Ellen Auensen.

Juryens begrunnelse

Årets lokale litteraturpris og Fredrik Halvorsens legat går til en forfatter som er bosatt i Fredrikstad. Forfatteren er født i 1968 og har siden debuten gitt ut en stor stabel bøker for voksne, barn og ungdom, dikt, artikler, noveller, romaner og korttekster.

Forfatteren begynte nok å skrive tidlig, og det er ikke umulig at det var et visst press fra familie og slekt. Talentet var der. Som 17-åring ble denne forfatteren Skrivekunstakademiet i Hordaland aller yngste elev gjennom tidende.

Debuten kom i 1999 med den kritikerroste korttekstsamlingen Og det skal vare så lenge. I 2007 kom romanen Ikke sant, også den til strålende mottakelse. I 2008 kom diktsamlingen Verdens største gorilla og andre rim, som mottok Kirke- og kulturdepartementets illustrasjonspris. Høsten 2011 fullførte forfatteren sin ungdomstrilogi Jesus er gravid - og andre sannheter fra Rykkinn.

For det var på Rykkin hun vokste opp – og her må det ha skjedd viktige ting – for ingen skildrer barndom og ungdomstid som denne forfatteren. Barn har ikke tid til å lese bøker som ikke virker, har hun uttalt og hun skriver deretter. Med presist og lekent språk, få ord, men den største troverdighet skriver hun frem utålmodigheten, energien, lengselen, pinslene, ideene og den unge kraften - med så stor respekt for målgruppa– at selv de mest avskrudde barne- og ungdomshjernene våkner til liv.

I 2016 fikk verden møte Sara, en troverdig, sterk og egenrådig barnebokkarakter. Hun ble til i boka «En bror for mye», som handler om en familie som plutselig får et nytt familiemedlem, lille Steinar. Moren til Steinar er død og nå skal han inn i Saras familie, med alt det innebar av ofre og tilpasninger for Sara. Boka fikk fantastiske kritikker;​​​" en helstøpt roman som snakker rett til sitt publikum, og som samtidig gir dem mye mer å tygge på enn det barn i lettlest-alderen ofte blir avspist med. Det er en kunst.", skrev Dagbladet.

Entusiasmen spredde seg nedover Europa. I 2020 ble En bror for mye nominert til Deutscher Jugendliteraturpreis 2020, verdens mest prestisjefylte pris for barne- og ungdomsbøker og i klassen Beste barnebok.

Sara kom tilbake i oppfølgeren En venn for lite. Og kanskje kommer det flere? For vi trenger Sara. Og flere som henne. Karakterer som hjelper både barn og voksne å forstå de store, vanskelige og kompliserte følelsene og samtidig være byggesteiner i fortellinger som virker.

Linde Hagerup, du er årets vinner av Fredrik Halvorssens legat. Vi er så stolte av deg og ønsker deg lykke til videre i ditt forfatterarbeid. Gratulerer!

 

Fredrik Halvorsens legat

Da skribenten og journalisten Fredrik Halvorsen døde i 1979, ble det i mangel på arvinger opprettet ett legatfond til allmennyttige formål.

Fredrik Halvorsens legat har siden 1984 delt ut hedersprisene Litteraturprisen og Publisitetsprisen med få unntak årlig, og prisene har blitt tildelt en rekke profilerte Fredrikstadborgere gjennom disse årene. Prispremien er 10 000 kr og ett trykk signert Ellen Auensen.

I de gamle statutter står det skrevet følgende kriterier for utnevnelsen til denne prisen :

Litteraturprisen kan deles ut til en forfatter eller skribent som gjennom sin virksomhet har vakt lokal oppmerksomhet, og fortrinnsvis hvor valg av tema har rettet fokus mot Fredrikstad-Regionen.