Sunniva M. Roligheten er tildelt Saabye-stipendet, For sindebutroman ble hun nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris 2021. (Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS)

«Det er en dyp glede å gi årets Saabye-stipend til Sunniva M. Roligheten.» Lars Saabye Christensen

Sunniva M. Roligheten debuterte i Signaler i 2017. Når alt er av papir er hennes skjønnlitterære debut. «Ei forfriskande fornying av den litt slitne sjangeren oppvekstroman.», skrev NRKs Marta Norheim.

 

SPRÅKFLATENE

Romanen er en snedig og ganske slu oppfinnelse. Den gir seg ikke. Den stritter imot. Den bryter sammen og reiser seg igjen. Med jevne mellomrom blir den erklært død, men så viser det seg at den bare var skinndød, og det er snarere de som kommer med dødsbudskapet som sliter med å holde seg i live. Romanen overlever. Når alt er av papir ligner en slik roman, en roman som ikke ligner på noe du har lest før og som de likevel straks kan kjenne deg igjen i. Det er i bunn og grunn en oppvekstroman, en kjent og kjær størrelse i den norske bokhyllen. Men dette er også en samtidig oppvekstroman, der forfatteren, vil jeg tro, er inspirert av meldinger, tekster, timeplaner, lekser, ingresser, oppslag og refrenger, altså det man kan kalle små språkflater. Til sammen danner dette nettverket et storartet litterært univers, der summen selvfølgelig er større enn den enkelte flate, som i seg selv også er minnerik, og der den kronologiske logikken er erstattet med en saklig lekenhet som balanserer mellom det dramatiske og det trivielle, kontroll og overgivelse. Kort sagt prøver jeg å si at det er lenge siden jeg har likt så godt å være i en roman. Den åpner med en telefonsamtale, jeg – fortelleren, ung student, ringer sin yngre bror for å høre hva han har å huske, og dette blir romanens, og hovedpersonens oppdrag, så å si: Å huske. Jeg husker gjentar forfatteren, og fra denne anledningen til å erindre vokser romanen vilt og vakkert.

Det er en dyp glede hver gang man leser en forfatter som ikke bare makter å bevege leseren, men også setter litteraturen i bevegelse. Kanskje ser vi konturene av en ny eller annen type roman, bygget på det jeg kalte små språkflater, eller mer presist: en roman preget av en utålmodig, episk kortfattethet. Det er også en dyp glede å gi årets Saabye-stipend til Sunniva M. Roligheten.

Lars Saabye Christensen

August 2022

Saabye-stipendet

Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013, og deles ut til en av fjorårets debutanter.

Stipendet skal deles ut hver høst og er på kr 25.000,-. Stipendet kan tildeles alle som debuterer innenfor feltet skjønnlitteratur for voksne på Cappelen Damm. Dersom det er to eller færre debutanter i løpet av ett år, vil stipendet ikke deles ut det året. Debutanten(e) blir da automatisk med i vurderingen året etter.

Lars Saabye Christensen er eneste jurymedlem og samarbeider med redaksjonsjef John Erik Riley om tildelingen.