Gulraiz Sharif er fra Oslo og jobber som lærer. «Hør her’a!» er hans første roman. (Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS)

Med sin kritikerroste debutroman Hør her'a! vant Gulraiz Sharif LOs litteraturpris. - Tenk at en arbeiderklassegutt fra Arbeiderstrøkløkka, vinner pris for å ha skrevet Arbeiderlitteratur, sier Gulraiz Sharif.

LOs litteraturpris skal fremme norsk arbeiderlitteratur, og deles ut annethvert år. Tre forfattere var i år nominert for sine bøker; Hør her’a av Gulraiz Sharif, Gul bok av Zeshan Shakar og Det hvite kartet av Cecilie Enger. Det var Gulraiz Sharifs kritikerroste debutroman Hør her'a! som gikk av med seieren. Prisen er på kroner 100 000,-.

Gulraiz Sharif er fra Oslo og jobber som lærer. Han pangdebuterte med romanen Hør her’a! høsten 2020 og har mottatt strålende anmeldelser og omtale. Boken vant Debutantprisen for barne- og ungdomslitteratur, og ble nominert til både Brageprisen, Uprisen Bokbloggerprisen og Bokhandlerprisen og er i tillegg solgt til flere land og den skal bli spillefilm.

Det er LOs sekretariatet som vedtar prisvinneren, etter juryens innstilling. Det betyr at denne prisen har hele LO i ryggen.
 

-Årets vinner er moderne arbeiderlitteratur i ordets rette forstand. Boka skildrer en oppvekst og et dagligliv i et hjem, med voksne i et arbeidsliv preget av lav lønn og mye jobb. Det er alvorlige undertoner og temaer formidlet i et friskt språk, som fører til at leseren kan kjenne på hele spekteret av følelser.  Som Aftenposten skriver i sin anmeldelse av boka: «noe så sjeldent som en morsom, norskpakistansk oppvekstroman om fattigdom og et transbarn, full av særpreg og språklig trøkk. Forfatteren kan komme til å bli stående som en av bokhøstens fremste, frekkeste og mest underholdende nye stemmer.», sier LO-sekretær Kristin Sæther.