For sin tegneserieroman «Mulanosaurus Rex» vant Øyvind Torseter Boksøkprisen under utdelingen av Ordknappen 2022.

Øyvind Torseter er en svært anerkjent illustratør og forfatter, han har vunnet en rekke høythengende norske og internasjonale priser. Mulanosaurus Rex er fjerde tegneserieroman om Mulegutten. For bok den første boken Mulegutten vant Torseter Kritikerprisen i 2015 i klassen Beste barne- og ungdomsbok.

Juryens begrunnelse

Hvordan tiltrekke seg nytt publikum til et ganske folketomt naturhistorisk museum? Behovet for en ny vitenskapelig attraksjon er springbrettet for handlingen i tegneserieromanen Mulanosaurus Rex, hvor vi får et gledelig gjensyn med en karakter vi har blitt kjent med gjennom flere utgivelser tidligere, Mulegutten – her i rollen som dinosaurekspert.

Øyvind Torseter, som er bokas forfatter og illustratør, tar leseren med på en eventyrlig ekspedisjon fylt av dramatikk. Den tvilende museumsansatte befinner seg snart i samme båt – eller kano – som en selvsikker president uten særlig forstand og med desperat behov for å øke sin popularitet. Med ganske ulik innstilling og motivasjon for oppdraget reiser de ut på jakt etter verdens siste gjenlevende dinosaur. Forfatteren leker seg med grensene for hva som faktisk er mulig, og med humor og brodd viser han at både vitenskap og politikk kan styres av spekulative motiver hvor hovedpersonene ikke går av veien for å utnytte naturressurser for egen vinning.

Illustrasjonene i Mulanosaurus Rex spenner fra det skisseaktige til store detaljrike helsider med en sober palett. Bokas store og innbydende format byr på kontrastfylte og eventyrlige interiører og eksteriører som trekker leseren inn i en fantasifull verden som til forveksling ligner vår egen. Her er det mange detaljer for leseren å dvele ved, undre seg over og smile av. Den ordknappe teksten er satt i versaler og er preget av en dempet og humoristisk tone. Samtidig blir historien godt og effektivt fortalt gjennom illustrasjonene, hvor den dramatiske handlingen får bre seg ut. Slik inviterer boka inn lesere som setter pris på en spennende historie uten for mye tekst. Gjennom illustrasjonene får også Torseter tydelig fram Muleguttens forsiktige framtoning, tvil og frykt i møte med både zombier og farlige fossefall.

Øyvind Torseters anerkjennelse og ry som illustratør, tegneserieskaper og forfatter er av både nasjonal og internasjonal karakter. Han har mottatt Kulturdepartementets priser, Årets vakreste bok, Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, Bologna Ragazzi Award og Deutscher Jugenliteraturpreis. Med utgivelsen Mulanosaurus Rex viser han at han også er en bokkunstner som gir høy kvalitet til et bredt spekter av lesere.

Ordknappen

Ordknappen er Leser søker bok sin egen pris og deles ut til forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere. Mottakerne av prisen har vist et lysende eksempel på hvordan bøker kan utvikles til i større grad å nå alle, også de som leser i motvind. Ordknappen er et ferdighetsmerke og et bevis på at mottakeren med rette kan kalle seg «autorisert forfatter for alle».

Leser søker bok har siden oppstarten i 2003 jobbet for at det skal finnes bøker for alle lesere, og at bøkene skal være lette å få tak i. Studier viser at en av tre voksne strever med å få med seg innholdet i en vanlig tekst. Det er et problem for den enkelte og en stor utfordring for samfunnet.

I 2021 utvidet Leser søker bok utdelingen med de to prisene Boksøkprisen og Bransjeprisen. Foreningen ønsker å hedre en som i løpet av 2021 har utgitt en bok som treffer ulike type lesere uten støtte eller i samarbeid med Leser søker bok